Penting untuk dilakukan, berikut adalah 3 ujian pada trimester kehamilan kedua

, Jakarta - Ketika kehamilan memasuki bulan keempat atau trimester kedua, gangguan sakit pagi seperti loya dan muntah pada waktu pagi sudah mulai hilang. Pada masa yang sama, selera wanita hamil juga meningkat seiring dengan keperluan nutrisi bayi yang mesti selalu dipenuhi.

Di samping itu, seseorang yang mengalami kehamilan pada trimester kedua benar-benar harus menjaga kesihatan rahim. Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan kandungan adalah dengan melakukan beberapa ujian atau ujian. Bukan hanya bayi yang harus dijaga agar tetap sihat, tetapi juga ibu yang membawanya. Berikut adalah beberapa ujian yang dilakukan ketika kehamilan memasuki trimester kedua!

Baca juga: Ini adalah perubahan pada wanita hamil pada trimester kedua

Pemeriksaan Kehamilan Yang Harus Dilakukan pada Trimester Kedua

Sama seperti yang dilakukan sebelumnya, wanita hamil juga masih perlu melakukan pemeriksaan kehamilan pada trimester kedua. Sudah tentu, pemeriksaan ini dilakukan untuk memantau perkembangan dan kesihatan bayi dalam kandungan dan juga ibu. Biasanya, bidan atau pakar obstetrik akan membuat janji temu sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Walaupun begitu, ketika kehamilan memasuki trimester kedua, lebih banyak ujian atau pemeriksaan akan dilakukan. Ini dilakukan kerana pada peringkat ini bayi lebih mudah mengalami masalah kesihatan. Oleh itu, setiap wanita hamil harus mengetahui beberapa ujian yang disyorkan untuk dilakukan untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku. Berikut adalah beberapa ujian kehamilan pada trimester kedua:

1. Pemeriksaan Tekanan Darah

Wanita yang mengalami trimester kehamilan kedua mereka dinasihatkan untuk memeriksa tekanan darah mereka secara berkala. Wanita hamil biasanya mengalami penurunan tekanan darah kerana terdapat hormon baru dan perubahan jumlah darah. Sebilangan orang boleh mengalami tekanan darah yang sangat rendah, misalnya 80/40.

Wanita hamil yang mengalami tekanan darah tinggi boleh membahayakan semasa hamil, terutama jika mereka tidak menggunakan gaya hidup yang sihat. Sekiranya tekanan darah anda terus meningkat, doktor anda mungkin memerintahkan ujian untuk gejala hipertensi kehamilan atau preeklamsia. Sekiranya ibu menghidap darah tinggi, lebih baik selalu dipantau untuk mengelakkan kelainan pada bayi.

Baca juga: Perhatikan perkara ini semasa memasuki trimester kedua

2. Urinalisis

Pemeriksaan air kencing juga digunakan untuk menentukan sama ada terdapat protein dalam air kencing. Masalah terbesar jika terdapat protein dalam air kencing adalah bahawa wanita hamil mempunyai preeklamsia. Sekiranya terdapat tahap glukosa yang tinggi dalam air kencing, doktor akan melihat apakah ada kemungkinan diabetes kehamilan berlaku. Di samping itu, jika ibu mengalami kencing yang menyakitkan, pemeriksaan bakteria dalam air kencing dapat dilakukan. Ini untuk mengatasi jangkitan pada sistem kencing dan buah pinggang lebih awal.

Anda boleh meminta pakar obstetrik dari berkaitan dengan ujian atau peperiksaan yang mesti dilakukan semasa mengandung pada trimester kedua. Ibu juga boleh meminta cadangan mengenai perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk menjaga kesihatan bayi. Ia mudah, hanya muat turun permohonan dan dapatkan interaksi tanpa perlu bersemuka!

3. Pemeriksaan Berat

Berat badan juga boleh menjadi petunjuk kehamilan yang telah berlaku, termasuk sihat atau tidak. Semasa kehamilan memasuki trimester kedua, kenaikan berat badan kira-kira 7-16 kilogram. Ini disebabkan oleh peningkatan berat badan bayi, pembesaran payudara, cairan ketuban, dan peningkatan aliran darah. Namun, jika ibu tidak bertambah berat badan, itu bermakna sesuatu itu tidak normal. Ini boleh berlaku kerana kekurangan zat makanan atau menderita penyakit tertentu.

Baca juga: Perkembangan janin yang berlaku pada Trimester ke-2 Kehamilan

Setelah mengetahui beberapa pemeriksaan yang mesti dilakukan dan faedahnya, diharapkan ibu akan melakukannya secara berkala. Contohnya, memeriksa tekanan darah dan berat badan, ibu dapat melakukannya hanya dengan skala dan sphygmomanometer. Ibu boleh membelinya dengan mudah dalam talian dan melakukan pengukuran setiap hari.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kepentingan Pemeriksaan pada Trimester Kedua.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ujian Trimester Kedua Semasa Kehamilan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found