3 Cara Kurangkan Lemak Perut Semasa Berpuasa

, Jakarta - Ramadan adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh umat Islam di seluruh dunia. Pada bulan ini, puasa wajib bagi setiap orang Islam. Dengan berpuasa, anda juga dapat menyingkirkan lemak perut yang telah lama mengganggu anda.

Walaupun begitu, ini tidak mudah dilakukan kerana kebanyakan orang yang berpuasa akan lupa makan banyak makanan ketika berbuka puasa. Oleh itu, anda mesti mengetahui cara yang berkesan untuk menurunkan lemak ketika berpuasa. Inilah ulasan penuh!

Beberapa Cara Berkesan untuk Menurunkan Lemak Semasa Berpuasa

Ketika bulan Ramadhan tiba, setiap muslim diharuskan menahan diri dari makan dan minum sebelum subuh hingga tiba waktu berbuka puasa setelah terbenam matahari. Ini perlu dilakukan dalam sebulan yang akhirnya akan membawa kemenangan yang disebut Eid. Sudah tentu, tidak sedikit orang yang ingin menurunkan berat badan semasa berpuasa Ramadan melakukannya.

Puasa memang dapat menurunkan berat badan dan menghilangkan lemak perut. Namun, anda harus terus berusaha mengekalkan pengambilan makanan yang masuk agar tidak sewenang-wenangnya. Dengan cara itu, kesihatan tubuh pada bulan puasa dijaga. Salah satu cara untuk menjaga kesihatan badan pada bulan puasa adalah dengan mengekalkan pengambilan cecair badan.

Baca juga: 5 Perkara Yang Menyebabkan Perut Buncit Semasa Berpuasa

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan lemak perut pada bulan puasa:

1. Menjaga Pengambilan Cecair Badan

Salah satu cara untuk menurunkan lemak perut ketika berpuasa adalah dengan kekal terhidrasi. Walaupun ini kelihatan seperti perkara yang sangat sukar dilakukan, ia harus dilakukan kerana penghidratan adalah kunci untuk menurunkan berat badan, sehingga lemak perut juga akan hilang.

Anda harus minum dua liter atau lapan gelas air sehari. Agar anda tidak keliru, ia boleh dipecah seperti ini:

  • Dua gelas ketika berbuka puasa.
  • Empat gelas antara makanan iftar dan suhoor atau pra-cepat dan tidak lebih dari satu minuman setiap jam.
  • Dua gelas semasa sarapan.

Perlu diingat bahawa minuman berkafein, seperti kopi atau teh hitam, tidak boleh dikira. Sebenarnya, anda lebih baik mengelakkan minuman ini pada masa yang sama. Sebaliknya, teh herba adalah alternatif yang baik untuk air dan dapat membantu meningkatkan pencernaan anda.

2. Kurangkan Pengambilan Gula

Anda akan sukar untuk kehilangan lemak perut pada bulan puasa sekiranya anda makan terlalu banyak makanan yang mengandungi banyak gula. Makan terlalu banyak gula adalah penyebab utama kegemukan, diabetes, dan penyakit lain. Apabila anda makan gula, badan anda mengeluarkan insulin, hormon yang menyebabkan lemak disimpan.

Baca juga : 5 Tabiat Tidak Sihat Ketika Berpuasa

Sekiranya tujuan anda adalah untuk mengurangkan lemak badan, langkau makanan manis, seperti kek dan makanan goreng untuk berbuka puasa. Malah kurma, walaupun nutrien padat, mengandungi banyak gula, sehingga dapat membantu menurunkan berat badan. Oleh itu, hadkan pengambilan anda hanya pada satu tarikh ketika berbuka puasa.

3. Iftar dengan makanan ringan dan seimbang

Pada bulan Ramadhan, metabolisme seseorang akan menjadi perlahan dan keperluan tenaga anda akan berkurang. Iftar tidak boleh menggantikan masa yang anda habiskan tanpa makanan. Lupakan bahawa anda belum makan sepanjang hari dan bayangkan bahawa anda duduk untuk makan malam dan makan mengikut keperluan.

Berbuka puasa dengan kurma, kerana kurma adalah sumber gula cepat yang diperlukan oleh badan setelah berpuasa. Anda tidak perlu makan lebih dari satu buah, kerana kurma tinggi gula. Kemudian, pilih sup dalam bahagian kecil, seperti sup sayur-sayuran dan elakkan sup berasaskan krim. Lewati semua makanan pembuka lain termasuk yang kaya karbohidrat. Dengan cara itu, cara menurunkan lemak ketika berpuasa dapat berfungsi dengan berkesan.

Baca juga: Kalori Yang Diperlukan Oleh Badan Ketika Berpuasa

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menurunkan lemak perut pada bulan Ramadhan. Sekiranya anda benar-benar ingin menurunkan berat badan, pastikan anda konsisten semasa melakukan beberapa kaedah yang disebutkan di atas. Dengan cara itu, diharapkan berat badan dapat turun pada hari lebaran.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai menjaga kesihatan pada bulan puasa, doktor dari sedia menolong. Dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar Bagi anda, semua kemudahan dalam mendapatkan kesihatan hanya boleh didapati di rumah. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Yayasan Pemakanan Inggeris. Diakses pada tahun 2021. Ramadan yang sihat.
VOI. Diakses pada tahun 2021. Inilah Cara Menurunkan Berat Semasa Puasa Ramadan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found