Hati-hati, jangan percaya 6 tipuan kesihatan ini

, Jakarta - Peranan teknologi sekarang ternyata tidak dapat sepenuhnya menggantikan mitos yang telah lama dibawa sejak dulu. Jangan salah faham, berikut adalah mitos kesihatan yang tidak boleh dipercayai sepenuhnya!

Baca juga: Mitos atau Fakta, Selsema Sembuh dengan Pecahan?

  • Jangan Menonton Televisyen Terlalu Tutup

Ramai ibu bapa bimbang anak-anak mereka menonton televisyen terlalu dekat dengan skrin. Memang, pada masa lalu televisyen mempunyai layar cembung dengan tahap radiasi yang besar, jadi tidak selamat untuk menonton terlalu dekat. Namun, sekarang televisyen dilengkapi dengan " lensa potong biru yang dapat menapis sinar radiasi berbahaya.

Bukan hanya sebab cahaya potongan biru Berbahaya, duduk di dekat televisyen terlalu lama boleh membahayakan mata dan menyebabkan sakit kepala. Walau bagaimanapun, bukan untuk kanak-kanak. Mereka sebenarnya lebih fokus ketika duduk dekat televisyen tanpa merasakan ketegangan di mata mereka, seperti yang dilakukan orang dewasa.

  • Tidak mengapa, Bukan 5 Minit

Ungkapan ini sering didengar ketika makan secara tidak sengaja jatuh ke lantai. Sebenarnya, jika anda tahu, makanan di lantai hanya perlu beberapa saat untuk dicemari bakteria yang boleh membahayakan organ pencernaan. Sekiranya demikian, anda akan mengalami masalah pencernaan, seperti cirit-birit.

  • Sakit lagi, jangan makan ais krim

Mitos ini masih dipercayai hingga ke hari ini. Pada masa lalu, ibu bapa selalu melarang anak-anak mereka makan ais krim ketika mereka demam, kerana dipercayai bahawa ia dapat memperburuk kesakitan yang mereka alami. Sebenarnya, ini tidak benar, kerana apa yang boleh menyebabkan demam adalah jangkitan bakteria atau virus, bukan suhu makanan atau minuman yang dimakan.

Ais krim sebenarnya boleh dimakan ketika anda demam. Apabila kanak-kanak mengalami demam, mereka tidak akan suka makan dan minum, kerana mulut terasa pahit dan badan terasa lemah. Dalam kes ini, ibu dapat mengatasi masalah ini dengan menggunakan ais krim, kerana ais krim mengandungi gula yang berguna untuk memenuhi pengambilan nutrien dan cecair untuk melawan penyakit.

  • Jangan minum alkohol, otak anda akan rosak

Alkohol tidak baik jika dikonsumsi secara berlebihan, kerana boleh merosakkan neuron di otak yang merupakan pusat sel saraf dalam sistem saraf manusia. Walau bagaimanapun, ia tidak membunuh sel-sel otak itu sendiri. Sekiranya alkohol itu sendiri diminum secara sederhana dan tidak berlebihan, anda boleh mengambil manfaat kesihatan.

Baca juga: Jangan Tertipu, Ini adalah Mitos dan Fakta Mengenai Hamil Muda

  • Mesti Banyak Minum Air

Pengambilan air yang banyak baik untuk kesihatan, terutamanya buah pinggang. Namun, jika anda mengambil terlalu banyak, anda boleh mengalami keracunan air kerana natrium dalam darah akan turun secara drastik. Kami mengesyorkan agar anda mengambil 8 gelas air setiap hari untuk memenuhi keperluan badan.

  • Gula perang lebih sihat daripada gula putih

Gula perang tidak lebih semula jadi daripada gula putih hanya kerana prosesnya kurang memakan masa dan mengandungi 5 persen molase yang memiliki sejumlah vitamin dan mineral. Pilih dengan bijak apa yang anda perlukan, perhatikan masalah kesihatan apa yang dapat anda alami jika anda memakannya secara berlebihan.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Melancap Kerap Boleh Menghidap Kanser Prostat

Jumlah mitos yang masih dipercayai hingga kini memerlukan semua orang lebih bijak dalam memberi respons. Sekiranya anda ragu-ragu, sila tanya doktor pakar dalam permohonan tersebut , ya! Tanpa kerumitan, komunikasi dengan doktor dapat dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Suara / Panggilan video .

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Tayangan slaid: 10 Mitos Kesihatan Dibebaskan.
MedExpress. Diakses 2019. 40 Mitos Kesihatan yang Anda Dengar Setiap Hari.