5 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Sindrom Terowong Tarsal

, Jakarta - Baru-baru ini, semakin ramai orang mula mengambil berat tentang kesihatan mereka dan rajin bersenam. Itulah sebabnya jenis sukan baru mula muncul dan gimnasium juga semakin popular. Ini tentunya sangat baik kerana bersenam adalah aktiviti fizikal yang bermanfaat untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, melakukan senaman terlalu kerap atau pada intensiti tinggi juga dapat memberi tekanan pada badan, terutama pada kaki. Itulah sebabnya, senaman yang kerap boleh membuat anda berisiko mengalami sindrom terowong tarsal . Apa itu sindrom terowong tarsal ? Ayuh, ketahui lebih lanjut di sini.

1. Sindrom Terowong Tarsal adalah Penyakit Jarang yang Mempengaruhi Kaki

Sindrom terowong Tarsal adalah penyakit yang jarang berlaku yang mengakibatkan kerosakan pada saraf tibial posterior. Saraf ini bertindak sebagai penyerap sensasi dan mengawal pergerakan di pergelangan kaki dan kaki. Itulah sebabnya apabila terkena penyakit ini, penghidap akan merasakan sensasi terbakar di pergelangan kaki dan kaki bawah. Sindrom terowong Tarsal adalah gangguan neurologi yang serupa dengan sindrom terowong karpal .

Baca juga: Sindrom Carpal Tunnel Bahaya atau Tidak, Ya?

2. Latihan yang kerap menjadikan risiko Sindrom Terowong Tarsal Lebih Besar

Sebab sindrom tarsal tunnel Biasanya, ini kerana saraf tibial atau cabangnya di pergelangan kaki dicubit. Keadaan ini berlaku kerana saraf mengalami tekanan berat berulang kali. Itulah sebabnya orang yang sering bersenam, seperti atlet dan orang yang kerjanya memerlukan aktiviti fizikal yang cukup berat, sangat mudah terkena penyakit ini. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh menyerang kanak-kanak.

Selain kerap melakukan senaman, keadaan berikut juga dapat memicu terjadinya: sindrom terowong tarsal :

  • Mempunyai kaki rata, kerana keadaan ini dapat meregangkan saraf tibial;

  • Terdapat tumor jinak di terowong tarsal ;

  • Mengalami kecederaan buku lali;

  • mempunyai arthritis, rematik, atau artritis reumatoid; dan

  • Gunakan kasut dengan ukuran yang salah.

Baca juga: 4 Fakta Hamstring Yang Selalunya Mempengaruhi Atlet

3. Kesemutan dan Mati rasa adalah Gejala Sindrom Terowong Tarsal

Semasa memukul sindrom terowong tarsal , anda mungkin mengalami simptom berikut:

  • Kesakitan, kebas, atau kesemutan yang meluas dari pergelangan kaki hingga ke telapak kaki;

  • Sakit di kaki yang semakin teruk pada waktu malam, ketika bergerak, atau ketika anda tidak cukup rehat; dan

  • Rasa sakit sering datang dan hilang secara tiba-tiba.

4. Sindrom Terowong Tarsal Boleh Menyebabkan Komplikasi

Bila sindrom tarsal tunnel tidak dirawat, lama-kelamaan ini boleh menyebabkan kerosakan kekal pada saraf tibial posterior. Kerosakan saraf ini akan menyebabkan penghidapnya mengalami kesukaran untuk berjalan atau merasakan kesakitan yang teruk ketika berjalan, sehingga sukar untuk melakukan aktiviti normal. Walau bagaimanapun, sindrom tarsal tunnel sangat jarang menyebabkan lumpuh.

5. Sindrom Terowong Tarsal dapat dirawat secara bebas di rumah

Simptom sindrom tarsal tunnel dapat diatasi secara bebas di rumah dengan mengambil ubat anti-radang. Walau bagaimanapun, ubat tidak dapat mengurangkan tekanan pada saraf. Untuk mengurangkan tekanan pada saraf, anda disyorkan memakai kasut perubatan. Kasut ini dapat membantu mengagihkan semula berat badan dan mengurangkan tekanan pada saraf pergelangan kaki.

Di samping itu, anda juga disyorkan untuk melakukan rawatan BERAS, iaitu berehat ( berehat , kompres dengan air sejuk ( aising , mampatan, dan ketinggian, iaitu meletakkan kaki sedikit lebih tinggi. Rawatan ini berkesan membantu mengurangkan bengkak dan keradangan.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Bengkak Kerana Keseleo

Itulah lima perkara yang perlu anda ketahui sindrom terowong tarsal . Sekiranya anda mengalami simptom penyakit pergelangan kaki, berjumpa dengan doktor anda . Anda boleh menghubungi doktor melalui ciri tersebut Bercakap dengan Seorang Doktor dan meminta nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:

Talian Kesihatan (Diakses pada 2019). Sindrom Terowong Tarsal: Gejala, Sebab, dan Rawatan.
Berita Perubatan Hari Ini (Diakses pada tahun 2019). Sindrom tarsal tunnel: Rawatan, senaman, dan komplikasi.