Perkembangan Janin Semasa Trimester Pertama Kehamilan

, Jakarta - Pada tiga bulan pertama kehamilan, tempoh itu juga dikenali sebagai trimester pertama. Sebilangan wanita yang memasuki usia kehamilan ini mungkin tidak menyedari bahawa mereka mengandung janin. Di samping itu, saat ini juga dapat menentukan kesihatan bayi dengan memenuhi semua pengambilan agar tubuhnya terus membesar.

Selepas pemakanan yang mencukupi, ibu mungkin ingin tahu perkembangan janin pada setiap bulan. Janin boleh mengalami pertumbuhan, seperti pembentukan organ tubuh dan peningkatan saiznya. Di samping itu, ibu juga dapat memastikan pertumbuhan yang berlaku pada janin sebagai penanda aras bagi bayi normal. Inilah perkembangan janin pada trimester pertama!

Baca juga: Trimester Pertama, Inilah 5 Cara Mengawal Kehamilan

Perkembangan Janin Yang Berlaku Pada Trimester Pertama

Semasa trimester pertama, bayi dapat tumbuh dengan cepat dengan melalui dua peringkat perkembangan. Selama tujuh minggu pertama, bayi di dalam janin sedang berkembang dan juga dikenali sebagai "embrio". Kemudian, dari lapan minggu hingga kelahiran, istilah yang digunakan adalah "janin". Perkembangan janin biasanya mengikuti tanda aras yang dapat diramalkan untuk menunjukkan sama ada rahim tetap normal.

Oleh itu, setiap ibu mesti mengetahui sama ada pertumbuhan bayi di dalam kandungannya adalah normal atau lambat. Ini dilakukan dengan melihat ukuran dan bentuk janin setiap bulan ketika memeriksanya di pakar obstetrik. Berikut ini adalah rangkaian perkembangan dari embrio untuk mencapai janin pada trimester pertama:

  • Bulan Pertama Kehamilan

Perkembangan janin pada bulan pertama kehamilan dibantu oleh kantung ketuban sehingga embrio dapat tumbuh normal semasa kehamilan. Kantung ketuban adalah kantung kedap air yang terbentuk di sekitar telur yang disenyawakan. Sebagai tambahan kepada embrio, plasenta juga berkembang pada trimester pertama ini. Bentuk asas wajah, mata, mulut, rahang, dan tekak telah berkembang. Di samping itu, sel darah telah mula terbentuk dan peredaran darah mula berfungsi. Pada akhir bulan pertama, rahim ibu akan mencapai sekitar 6-7 milimeter atau setara dengan sebutir beras.

Baca juga: Ini 5 Sebab Keguguran dan Cara Mengelakkannya

  • Bulan Kedua Kehamilan

Setelah memasuki bulan kedua, wajah bayi akan terus membesar. Ini dapat dilihat dari pertumbuhan telinga sebagai lipatan kecil kulit di sisi kepala. Beberapa bahagian badan yang lain juga tumbuh menjadi lengan dan kaki yang bentuknya menjadi lebih kelihatan. Di kepala, tiub saraf, seperti otak, saraf tunjang, dan tisu penghubung lain akan terbentuk dengan baik jika pertumbuhan bayi normal.

Di samping itu, jika ibu mempunyai pertanyaan mengenai pertumbuhan janin dan bagaimana membuat rahim agar tetap sihat, pakar kandungan dari sedia membantu untuk memberikan nasihat terbaik. Dengan muat turun permohonan , ibu boleh mendapatkan nasihat terbaik tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan semua kemudahan ini hanya dengan menggunakan aplikasi .

Bayi juga mula mempunyai saluran pencernaan dan organ deria. Selain itu, tulang rawan yang sebelumnya menjadi sokongan mula diganti dengan tulang padat. Embrio sudah mulai bergerak walaupun tidak dapat dirasakan oleh ibu. Bayi dalam kandungan telah berkembang menjadi janin dan mempunyai panjang sekitar 2.5 sentimeter dengan berat kira-kira 10 gram dan dominasi pertumbuhan berada di kepala.

  • Bulan Ketiga Kehamilan

Menjelang akhir bulan ketiga, bayi sudah terbentuk sepenuhnya. Semua bahagian tubuhnya telah dibentuk seperti manusia, bahkan boleh membuka dan menutup tangan dan mulutnya. Selain itu, telinga luar, gusi, dan organ pembiakan bayi juga telah berkembang. Walaupun begitu, jantina bayi masih sukar ditentukan ketika dia masih berusia 3 bulan. Pada akhir bulan ketiga, bayi mempunyai panjang maksimum 10 sentimeter dan berat 28 gram.

Baca juga: Inilah Kandungan Nutrien yang Mesti Dapatkan Wanita Hamil

Itulah beberapa perkembangan janin yang boleh berlaku pada trimester pertama. Dengan mengetahui beberapa penanda aras pertumbuhan bayi, ibu dapat menentukan apakah pertumbuhannya normal atau tidak. Sekiranya tidak berada dalam had normal, mungkin si ibu dapat melakukan beberapa perkara sehingga pertumbuhannya benar-benar maksimum.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Trimester Pertama: Pertumbuhan dan Perkembangan Bayi Anda pada Kehamilan Awal.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Perkembangan janin: Trimester pertama.