Ini adalah penyebab dan faktor risiko yang menyebabkan adenoma bronkus

, Jakarta - Adenoma bronkus adalah tumor yang berlaku di saluran angin (trakea) atau saluran udara paru-paru (bronkus) yang besar yang dapat menyekat saluran udara. Sebelum ini, istilah bronkial adenoma digunakan untuk merujuk kepada tumor saluran udara bukan barah, tetapi sekarang diketahui bahawa tumor ini dapat merebak ke bahagian lain badan.

Adenoma bronkus yang berkembang sangat perlahan dan dapat disembuhkan jika dikesan. Kanser ini mudah merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti sel dan tisu yang berdekatan dengan kawasan yang terjejas. Kanser ini dapat memberi tindak balas yang baik terhadap rawatan.

Terdapat beberapa jenis adenoma bronkus yang boleh berlaku, iaitu:

  • Karsinoma sista adenoid , yang merupakan barah yang bermula di kelenjar air liur di mulut dan juga boleh mempengaruhi kelenjar peluh, tekak, dan payudara wanita.

  • Tumor karsinoid, iaitu tumor yang boleh merosakkan fungsi sel saraf dan sel yang menghasilkan hormon. Selalunya berkembang di perut dan paru-paru.

  • Karsinoma Mucoepidermoid, yang merupakan tumor yang berkembang di kelenjar air liur. Ia boleh menyerang kelenjar parotid di dekat telinga.

Baca juga: Ini adalah Rawatan Perubatan untuk Pesakit dengan Adenoma Bronkial

Gejala Adenoma Bronkial

Gangguan tekak dan saluran udara ini tidak dapat didiagnosis selama bertahun-tahun kerana ukuran tumor yang sangat kecil dan corak pertumbuhannya yang perlahan. Penyakit ini juga boleh menyamar sebagai asma bronkial, bronkitis kronik, atau bronchiectasis.

Gejala adenoma bronkus yang timbul bergantung pada lokasi tumor di tengah atau pinggir saluran udara. Seseorang dengan gangguan ini boleh menyebabkan gejala penyumbatan dan pendarahan, seperti:

  • Dyspnea atau kesukaran bernafas disebabkan oleh sebahagian penyumbatan tekak atau bronkus besar.

  • Suara yang lebih kuat atau tidak normal dihasilkan oleh aliran udara bergelora melalui bahagian saluran udara yang lebih kecil. Keadaan ini berlaku ketika tumor berada di saluran angin atau bronkus besar.

  • Mengi atau bunyi bersiul bernada tinggi yang dihasilkan oleh aliran udara melalui saluran udara yang lebih kecil yang dapat didengar, jika saluran udara yang tersekat lebih jauh keluar di bronkus besar.

  • Batuk, demam, dan pengeluaran kahak yang dihasilkan dapat menyebabkan keruntuhan, jangkitan, dan pemusnahan tisu paru-paru.

  • Batuk darah juga dapat terjadi yang merupakan tanda bahaya dan dapat menunjukkan penyakit telah memasuki tahap yang serius.

Baca juga: Cara Mendiagnosis Adenoma Bronkial

Punca Adenoma Bronkial

Penyebab sebenar adenoma bronkus tidak diketahui. Walau bagaimanapun, disebutkan bahawa beberapa gen dalam tubuh seseorang boleh bertanggungjawab terhadap mutasi sel. Neoplasia endokrin berganda atau gabungan penyakit yang mempengaruhi sistem endokrin badan dapat meningkatkan risiko mengembangkan adenoma bronkus.

Faktor Risiko Adenoma Bronkial

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mengembangkan adenoma bronkus. Faktor risiko ini adalah faktor genetik, mempunyai pelbagai jenis neoplasia endokrin 1, dan mengalami radiasi ke kepala dan leher.

Rawatan Adenoma Bronkial

Adenoma bronkus dapat dirawat dengan beberapa cara, tetapi bagaimana menentukan rawatan yang harus diambil bergantung pada jenis dan tahap barah yang terjadi, iaitu usia, faktor kesihatan, dan pilihan. Rawatan yang boleh dilakukan termasuk:

1. Operasi

Ia adalah rawatan utama untuk adenoma bronkus. Pakar bedah akan membuang barah dan beberapa tisu di sekitarnya. Kelenjar getah bening di sekitar tumor juga boleh dikeluarkan untuk menghentikan penyakit daripada merebak.

2. Sinaran

Rawatan ini menggunakan sinar-X bertenaga tinggi untuk membunuh sel barah. Ini dapat melegakan simptom dan membantu penghidap berasa lebih sihat. Anda juga boleh mendapatkannya selepas pembedahan untuk membunuh sel-sel barah yang tersisa.

Baca juga: Hati-hati dengan Adenoma Bronkial

Itulah sebab dan faktor risiko bagi seseorang yang menderita adenoma bronkus. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!