Hari Kanser Kanak-kanak Sedunia, Waspadalah terhadap Gejala Awal pada Anak Kecil Anda

Jakarta - Kanser bukanlah penyakit yang hanya menyerang orang dewasa. Malah kanak-kanak boleh menderita penyakit mematikan ini. Lebih-lebih lagi jika gejala yang muncul tidak segera mendapatkan rawatan yang tepat. Gejala barah pada kanak-kanak adalah satu perkara yang sering tidak disedari oleh ibu bapa. Oleh itu, ibu bapa perlu menyedari gejala barah pada anak-anak sejak usia dini, sehingga langkah-langkah rawatan yang sesuai dapat diambil, sehingga potensi keberhasilan meningkat. Berikut adalah beberapa gejala yang perlu anda perhatikan.

Baca juga: Ini adalah 4 jenis barah tulang yang perlu anda ketahui

Sejumlah tanda barah pada kanak-kanak perlu diperhatikan

Seperti orang dewasa, gejala barah yang dialami oleh kanak-kanak akan bergantung pada organ yang terjejas. Anak-anak tidak boleh bersikap jujur ‚Äč‚Äčtentang apa yang dia rasakan. Oleh itu, ibu perlu mengetahui dan memantau simptomnya secara umum. Berikut adalah beberapa gejala kanser yang biasa dialami oleh kanak-kanak:

 • Anak itu mempunyai wajah yang pucat.
 • Kanak-kanak selalu kelihatan lemah dan tidak berdaya.
 • Anak-anak mengalami penurunan makan, malah tidak mahu makan.
 • Kanak-kanak tersebut mengalami bengkak atau benjolan di kawasan badan yang terkena barah.
 • Kanak-kanak mengadu sakit di kawasan yang sama untuk masa yang lama.
 • Anak mudah berdarah atau mengalami lebam.
 • Anak mengalami kesukaran bergerak atau berjalan.
 • Anak mengalami demam yang tidak membaik.
 • Kanak-kanak itu mengadu sakit kepala dan muntah yang kerap.
 • Kanak-kanak itu mengalami gangguan penglihatan secara tiba-tiba.
 • Kanak-kanak mengalami penurunan berat badan tanpa sebab.

Ibu perlu tahu bahawa setiap anak akan mengalami simptom barah yang berbeza, bergantung pada keadaan kesihatan dan organ yang terjejas. Segera periksa anak ke hospital terdekat sekiranya ibu melihat sejumlah simptom barah pada anak-anak. Ingat, rawatan segera dapat meningkatkan kadar penyembuhan. Jadi, jangan tunggu sehingga gejala bertambah buruk, puan.

Baca juga: Selalunya Menyerang Wanita, Ketahui Jenis Kanser Ini

Jenis barah menentukan gejala yang muncul

Terdapat banyak jenis barah yang boleh dialami. Walau bagaimanapun, hanya terdapat enam kanser yang paling biasa pada kanak-kanak, berikut:

1. Kanser darah, atau leukemia, yang merupakan penyakit yang ditandai dengan penurunan selera makan, demam hingga menggigil, sakit sendi dan tulang, bengkak kelenjar getah bening, pucat, keletihan dan kelemahan, sesak nafas, dan lain-lain.

2. Kanser mata, yang merupakan penyakit yang disifatkan oleh murid kulit putih, mata melintang, kemerahan di kawasan sekitar mata, penglihatan kabur, pembesaran bola mata, dan lain-lain.

3. Kanser saraf, yang merupakan penyakit yang disifatkan oleh penurunan selera makan, pembengkakan perut atau leher, sakit tulang, sakit belakang, bengkak kelenjar getah bening, kaki yang lemah, pucat, gangguan pergerakan usus, dan lain-lain.

4. Kanser tulang, yang merupakan penyakit yang disifatkan oleh sakit tulang, patah tulang tiba-tiba, kesukaran bergerak sendi, demam, pucat, keletihan, penurunan berat badan, dan lain-lain.

5. Kanser nasofaring, yang merupakan penyakit yang dicirikan oleh kelenjar getah bening yang membengkak di leher, kesesakan hidung, berdering di telinga, sakit kepala, kesukaran menelan, kesukaran membuka atau menutup mulut, dan lain-lain.

6. Kanser kelenjar getah bening, yang merupakan penyakit yang dicirikan oleh pembengkakan ketiak, sesak nafas, demam, kelemahan, penurunan selera makan, masalah pencernaan, dan lain-lain.

Baca juga: Waspadalah terhadap beberapa jenis barah yang sering menyerang lelaki ini

Untuk mengelakkan anak-anak menderita penyakit berbahaya, ibu harus selalu menyediakan makanan berkhasiat seimbang yang sihat, dan menerapkan gaya hidup sihat yang lain sejak usia dini. Memberi multivitamin atau makanan tambahan juga disyorkan jika anak tidak mendapat pengambilan nutrien yang diperlukan. Untuk mengetahui vitamin apa yang diperlukan oleh si kecil anda, ibu boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor dalam aplikasi tersebut , ya.

Rujukan:
Kanser.org. Diakses pada tahun 2021. Mencari Kanser pada Kanak-kanak.
Cancerresearchuk.org. Diakses pada tahun 2021. Tanda dan gejala barah pada kanak-kanak.
Kanser.net. Diakses pada tahun 2021. Kanser Kanak-kanak: Gejala dan Tanda.