5 Faedah Berjalan Pagi untuk Kesihatan

, Jakarta - Sukan yang cukup mudah, murah, dan tidak memerlukan banyak peralatan untuk dijalankan. Sesiapa sahaja boleh melakukannya, sama ada kanak-kanak, remaja, dewasa, atau orang tua. Umumnya sukan yang satu ini dilakukan pada waktu pagi, tetapi tidak sedikit orang yang melakukannya pada waktu petang atau petang.

Namun, berlari pada waktu pagi mempunyai lebih banyak faedah daripada berlari pada waktu petang atau petang, anda tahu. Pada waktu pagi, tidak banyak kenderaan yang melintas sehingga Anda dapat menghirup udara pagi yang sejuk dan segar. Selain udara segar, masih adafaedah berlari pada waktu pagiuntuk kesihatan anda perlu tahu. Ayuh, lihat yang berikut:

1. Panjang umur

Manfaat pertama berlari pada waktu pagi ialah sukan ini dapat memanjangkan umur. Sekiranya dilakukan secara berkala, berlari setiap pagi dapat meningkatkan metabolisme tubuh. Apabila anda menghirup udara segar pada waktu pagi dan menghembuskan nafas dengan perlahan, seolah-olah anda menghilangkan rasa tekanan sehingga badan dan fikiran anda menjadi lebih santai.

2. Tulang Denser dan Lebih Kuat

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh University of Missouri, didapati pelari mempunyai tulang yang lebih padat dan kuat daripada penunggang basikal. Kepadatan tulang pelumba yang dikurangkan adalah 63%, sementara kepadatan tulang pelari hanya 19% kurang. Ini bermaksud bahawa pelari mempunyai sel tulang yang lebih padat daripada penunggang basikal. Sekiranya anda seorang yang suka berbasikal, sekali sekala anda boleh meluangkan masa untuk berlari untuk menjaga kesihatan tulang.

3. Berjalan Mencegah demensia pikun

Bagi wanita yang kerap berlari pada waktu pagi ketika remaja dapat mengurangkan risiko penuaan ketika memasuki usia tua. Manfaat berlari pada waktu pagi dapat meningkatkan daya tumpuan dan ingatan serta fungsi otak yang lain. Oleh itu, tidak ada salahnya mengajak ibu bapa anda untuk terus bergerak untuk mencegah demensia pikun walaupun mereka sudah tua.

4. Tidur Lebih Berkualiti

Manfaat lain untuk berlari pada waktu pagi adalah, jika anda sering mengalami insomnia atau mempunyai kualiti tidur yang buruk, ia dapat diatasi dengan berlari pada waktu pagi. Bagaimana untuk? Dengan kerap berjalan pada waktu pagi, anda akan mudah tertidur dengan nyenyak.

5. Tidak Mudah Sakit

Berlari pada waktu pagi dapat menjaga kesihatan fizikal anda dan terjaga. Ini kerana ketika berlari, anda sama seperti melakukan senaman fizikal sehingga tubuh terbiasa melakukan aktiviti "memenatkan". Udara pagi yang dihirup dapat menyuburkan paru-paru sehingga menjadikan badan lebih segar.

Orang yang kerap berjalan pada waktu pagi akan mengelakkan diri daripada sakit dengan selesema daripada orang yang tidak suka berlari pada waktu pagi. Ini kerana pada waktu pagi, udara masih segar, sehingga orang yang rajin berlari pada waktu pagi tidak mudah diserang penyakit.

Itulah 5 faedah berlari pada waktu pagi untuk kesihatan yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda memerlukan nasihat mengenai keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk segera menghubungi doktor anda. Sekarang lebih mudah kerana anda boleh menggunakan kaedah pilihan ctopi, panggilan video, dan vpanggilan oice dalam aplikasi untuk bercakap dengan pakar pilihan. Anda juga boleh membeli keperluan perubatan di , jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah untuk pergi ke farmasi. Muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.