Cara Mudah untuk Meningkatkan Kemampuan Mata

"Memaksa kedua mata untuk menatap layar komputer dapat menyebabkan mata menjadi lebih cepat rusak. Walau bagaimanapun, mengurangkan interaksi dengan peralatan elektronik masa kini nampaknya agak mustahil. Untuk itu, untuk menjaga kesihatan mata dan meningkatkan kemampuannya, anda perlu mengetahui beberapa cara mudah yang dapat dilakukan. ”

, Jakarta - Kemajuan teknologi semasa menjadikan mata kurang tenang. Bagaimana tidak, hampir semua kerja dan urusan semasa mesti diselesaikan dengan menggunakan alat elektronik seperti komputer riba, telefon bimbit dan komputer. Sinaran yang dikeluarkan dari alat ini berpotensi menyebabkan masalah mata.

Memaksa kedua mata untuk menatap skrin komputer boleh menyebabkan mata menjadi lebih cepat rosak. Terdapat beberapa kerosakan mata yang sering terjadi, bahkan penurunan fungsi dan kemampuan mata sering terjadi. Walau bagaimanapun, mustahil untuk mengurangkan interaksi dengan peralatan elektronik. Jadi, apa yang boleh dilakukan sekiranya anda sering mengalami keadaan ini? Lihat ulasan di sini!

Baca juga: Mata Sering Berkedut, Inilah Sebab Perubatan

Cara Mudah Memperbaiki Mata

Ada usaha yang dapat dilakukan untuk meningkatkan kemampuan mata, yaitu:

Beri masa untuk berehat

Untuk memastikan mata anda sihat dan bebas dari kerosakan, beri mereka waktu rehat. Kerana mata terus berfungsi dari saat anda bangun hingga anda kembali tidur. Ketika berhubungan dengan peralatan elektronik, mata melakukan kerja tambahan dan lebih berat dari biasanya.

Untuk itu, beri sedikit masa kepada mata untuk berehat. Anda boleh melihat objek selain skrin komputer untuk mendapatkan kesegaran. Yang terbaik untuk mata yang letih adalah pemandangan hijau dan biru dari pohon dan langit. Oleh itu, setelah penat bekerja seharian di hadapan komputer riba, luangkan masa beberapa minit untuk berjalan-jalan di kebun di belakang pejabat dan nikmati pemandangan.

Melembapkan Mata

Mengekalkan kelembapan mata adalah penting. Kerana mata yang terlalu kering boleh menyebabkan gatal, kemerahan dan sakit. Sekiranya anda memilikinya, anda mungkin tergoda untuk menggosok dan menggaru mata anda. Sebenarnya, melakukannya pada mata kering sebenarnya boleh menjadikan kerosakan lebih teruk.

Untuk itu, walaupun terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan di hadapan komputer riba, pastikan mata anda sentiasa lembap. Anda boleh berkedip beberapa kali untuk memastikan kelembapannya.

Sukan Mata

Sama seperti otot lain di badan, otot mata juga memerlukan senaman. Terdapat satu gerakan senaman mata yang mudah dilakukan, iaitu latihan 20-20-20.

Mulakan dengan melihat objek yang berada jauh, sekitar 20 meter. Kemudian fokus pada objek dan tahan pandangan anda selama 20 saat. Ulangi pergerakan ini setiap 20 minit. Latihan ini tentunya tidak memerlukan banyak masa dan usaha.

Kelenturan Mata

Untuk mengekalkan kekuatan dan kesihatan mata, cubalah meningkatkan kelenturan mata. Ini bermakna anda harus meningkatkan penglihatan anda walaupun anda berada di tengah tumpukan tarikh akhir .

Jangan biarkan mata anda berada di satu tempat. Cuba putar bola mata anda sekitar lima kali pada selang waktu untuk meningkatkan kelenturan mata. Pergerakan ini juga dipercayai dapat mengekalkan penglihatan yang baik.

Pengambilan Makanan Sihat

Mata juga perlu "diberi makan" untuk kekal sihat dan terjaga. Makanan terbaik untuk mengekalkan kemampuan mata adalah jenis sayur-sayuran seperti wortel, dan blueberry yang mengandungi beta-karoten tinggi yang baik untuk penglihatan.

Elakkan Menggunakan Kanta Sentuh Terlalu Lama

Salah satu cara untuk melindungi mata anda adalah dengan mengelakkan memakai kanta lekap terlalu lama. Sebilangan pakar mengesyorkan agar tidak memakai lensa lebih dari 19 jam sehari. Kerana penggunaan kanta lekap terlalu lama boleh menyebabkan kerengsaan dan mata kering. Terutama jika anda tidur dengan kanta lekap, ini sangat berbahaya dan harus dielakkan sepenuhnya. '

Sekiranya anda terbiasa memakai lensa, pastikan memakainya hanya dalam had waktu yang disyorkan. Jangan lupa membersihkan lensa secara berkala dan menggantinya jika kanta lekap telah rosak.

Kompres dengan timun

Letakkan kepingan timun di kedua kelopak mata setelah seharian berada di belakang tabir. Timun mengandungi asid askorbik dan asid kafeik. Kedua-dua bahan ini dapat mengelakkan penahan air. Timun dianggap sebagai rawatan terbaik untuk radang dan dermatitis mata.

Baca juga: Cara Yang Betul Merawat Mata Semasa WFH

Makanan Yang Juga Menyihatkan Mata

Selain wortel dan blueberry, ada beberapa jenis makanan yang dapat meningkatkan kesihatan mata, kerana mengandung nutrien penting untuk mata, termasuk:

kacang

Pelbagai jenis kacang seperti kacang mete dan walnut kaya dengan asid lemak omega 3. Selain itu, kacang juga tinggi vitamin E, sehingga dapat melindungi mata dari kerosakan yang disebabkan oleh usia.

buah oren

Buah sitrus kaya dengan vitamin C sebagai antioksidan yang dapat melawan kerosakan mata yang berkaitan dengan peningkatan usia. Selain jeruk, anda boleh mendapatkan vitamin dalam buah sitrus lain seperti lemon dan anggur.

Sayuran hijau

Sayuran berdaun hijau seperti bayam dan kangkung kaya dengan lutein dan zeaxanthin. Sayuran berdaun hijau juga merupakan sumber vitamin C yang baik untuk kesihatan mata.

Keledek

Seperti wortel, ubi jalar kaya akan vitamin A dan beta karoten. Selain itu, ubi jalar juga merupakan sumber vitamin E antioksidan yang baik.

Daging lembu

Daging sapi kaya dengan zink, jadi bermanfaat untuk kesihatan mata. Ini kerana zink dipercayai dapat menunda kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan usia dan mengurangkan risiko degenerasi makula.

Baca juga: Selalunya Gunakan Alat, Berhati-hatilah dengan 2 Penyakit Mata Ini

Sekiranya penglihatan anda tiba-tiba terasa kabur atau sukar menumpukan perhatian, ada baiknya berjumpa doktor dengan segera. Kerana, itu boleh menjadi tanda rabun pada mata.

Sekarang, mudah untuk memeriksa kesihatan mata anda, kerana anda boleh membuat temu janji dengan pakar oftalmologi di hospital pilihan anda menggunakan aplikasi tersebut. . Anda tidak perlu lagi beratur atau menunggu berjam-jam di hospital. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Cara Menjaga Kesihatan Mata Anda.
Institut Mata Negara. Diakses pada tahun 2021. Jaga Kesihatan Mata Anda.
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada tahun 2021. 10 Petua Teratas untuk Menyelamatkan Penglihatan Anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Sepuluh makanan terbaik untuk kesihatan mata