Ketahui 3 Penyakit Jantung Yang Menyekat Kanak-kanak

, Jakarta - Siapa yang mengatakan bahawa penyakit jantung hanya dapat dialami oleh orang dewasa? Malah, kanak-kanak juga mudah dijangkiti penyakit ini. Sebenarnya, kecacatan jantung dapat dialami oleh anak-anak ketika masih dalam kandungan. Ramai pakar percaya bahawa penyakit jantung pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh faktor genetik dan berjangkit.

Ibu bapa yang mempunyai sejarah penyakit jantung lebih cenderung menyebarkan penyakit ini kepada anak-anak mereka berbanding dengan ibu bapa yang tidak mempunyai sejarah penyakit jantung.

Pada kehamilan 4 minggu, jantung janin akan membentuk struktur kantung tunggal yang secara beransur-ansur akan membesar pada minggu kelapan. Semasa masih dalam kandungan aliran oksigen dan karbon dioksida akan melalui plasenta, sehingga kecacatan jantung yang terjadi pada waktu itu tidak akan menimbulkan masalah bagi bayi.

Baca juga: Bosan Selalunya? Boleh menjadi gejala penyakit injap jantung

Kecacatan jantung pada bayi akan dapat dilihat setelah bayi dilahirkan dan plasenta dipotong. Secara amnya, kelainan jantung ini dicirikan oleh munculnya suara (gumaman) ketika bayi bernafas, degupan jantung yang lebih cepat, sukar menyusu kerana sesak nafas, gangguan pertumbuhan, dan kulit biru (sianotik).

Sementara penyebab lain adalah jangkitan yang disebabkan oleh rubella, bahan toksik, alkohol, dan ubat-ubatan tertentu. Berikut adalah beberapa penyakit jantung yang boleh mengintai pada kanak-kanak:

  1. Gangguan Jantung Kongenital

Penyakit jantung kongenital atau penyakit jantung kongenital adalah kecacatan kelahiran pada janin yang berlaku kerana perkembangan embrio yang tidak normal. Keadaan ini umumnya berlaku pada 8 dari setiap 1000 kelahiran. Bayi-bayi ini biasanya menghadapi masalah dengan struktur seperti:

  • Terdapat kebocoran jantung kerana lubang di septum jantung.

  • Stenosis injap mitral.

Di samping itu, bentuk penyakit jantung kongenital lain yang perlu anda perhatikan adalah:

  • Kegagalan jantung yang menyebabkan bahagian jantung tidak berkembang sepenuhnya.

  • Tetralogi Fallot, yang merupakan gabungan empat sindrom lain iaitu embolisme paru, kelainan septum ventrikel, ekuestrian aorta, dan hipertrofi ventrikel kanan.

Baca juga: Inilah Punca Penyakit Injap Jantung pada Orang Dewasa

  1. Aterosklerosis

Gangguan jantung ini berlaku kerana pembentukan plak dari lemak dan kolesterol di arteri. Apabila plak menumpuk, saluran darah menjadi kaku dan sempit, menjadikan anda berisiko lebih besar untuk pembekuan darah dan akhirnya serangan jantung. Ini adalah keadaan jangka panjang dan sering tidak dapat dikesan.

Sebenarnya, kanak-kanak jarang mendapat penyakit ini.Namun, mereka akan berisiko jika mereka menghidap obesiti, diabetes, tekanan darah tinggi, dan keadaan kesihatan yang lain. Sekiranya anak anda berlebihan berat badan dan gemuk, atau jika keluarga anda mempunyai riwayat penyakit jantung dan diabetes, anak anda akan dinasihatkan untuk memeriksa kolesterol dan tekanan darah mereka secara berkala.

  1. Gangguan Kawasaki

Penyakit jantung ini agak jarang berlaku, penampilannya dicirikan oleh radang saluran darah ke seluruh badan, seperti di lengan, tangan, mulut, bibir, dan tekak. Gejala lain termasuk demam dan kelenjar getah bening yang bengkak. Malangnya, penyebab penyakit ini masih belum jelas. Anda boleh mengatakan penyakit Kawasaki adalah salah satu penyakit jantung yang paling biasa pada kanak-kanak. Sebanyak 1 dari 5 kanak-kanak yang mengalami penyakit jantung adalah disebabkan oleh penyakit Kawasaki dan kebanyakan mereka berumur di bawah 5 tahun.

Baca juga: Gangguan injap jantung membawa kepada kematian, benarkah?

Gangguan penyakit jantung pada kanak-kanak di atas, sudah tentu anda perlu sedar. Sekiranya anda mengesyaki ada gejala, anda harus segera menghubungi doktor anda melalui aplikasi tersebut . Untuk melakukan pemeriksaan jantung pada anak, kini ibu dan ayah dapat membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan melalui aplikasi tersebut . Mudah bukan? Ayuh muat turun permohonan sekarang!