Periksa Ketumbuhan Payudara Lebih Awal dengan Teknik BSE

, Jakarta - Bagi wanita, kesihatan payudara adalah satu perkara yang perlu diberi perhatian. Sudah tentu, masalah payudara yang dialami boleh menimbulkan kerisauan. Terdapat pelbagai masalah kesihatan yang dialami oleh wanita di payudara yang menyebabkan munculnya ketulan di payudara. Namun, jangan risau, tidak semua benjolan di payudara menunjukkan keadaan berbahaya.

Baca juga: Terdapat benjolan payudara, adakah ia berbahaya?

Di samping itu, pengesanan awal juga boleh menjadi cara yang dapat dilakukan untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin teruk. Selain melakukan pemeriksaan kesihatan di hospital, anda juga dapat melakukan teknik BSE di rumah.

Kenali Teknik BSE

Anda dapat mengesan kesihatan payudara secara bebas di rumah. Pemeriksaan Sendiri Payudara (BSE) adalah kaedah mudah yang boleh dilakukan untuk menentukan kesihatan payudara. Sudah tentu, bagi wanita adalah penting untuk mengetahui kesihatan payudara. Bukan hanya faktor hormon dan usia, perubahan yang berlaku pada payudara juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan pada payudara.

Baca juga: Ini adalah tanda bahawa tumor payudara tidak berbahaya

Lancarkan Yayasan Kanser Payudara Negara , setiap wanita perlu melakukan teknik BSE sebulan sekali. Masa terbaik untuk melakukan teknik BSE adalah beberapa hari selepas anda mempunyai haid. Inilah cara melakukan BSE di rumah:

1. Di hadapan cermin

Tanggalkan pakaian atas anda, pastikan anda berada di ruangan tertutup yang memiliki cahaya yang baik. Lakukan teknik ini dalam keadaan berdiri dan letakkan kedua tangan di sisi badan. Perhatikan kedua-dua payudara, dari puting hingga tekstur kulit pada payudara.

Kemudian, letakkan kedua tangan di pinggang dan beri tekanan untuk mengencangkan otot dada. Perhatikan jika terdapat perubahan pada payudara. Selepas itu, buat gerakan ke bawah, perhatikan dan rasakan untuk memastikan tidak ada benjolan atau perubahan pada payudara.

2. Semasa Mandi

Anda juga boleh melakukan teknik BSE ketika mandi. Sabun yang digunakan dapat membantu anda merasakan bahagian payudara dan memastikan ada ketulan atau perubahan yang berlaku pada payudara.

Semasa pemeriksaan, angkat sebelah tangan pada bahagian payudara yang anda periksa. Setelah tangan diangkat, sentuh lembut dan tekan payudara dan perhatikan jika ada perubahan atau benjolan yang dirasakan.

3. Lakukan Berbohong

Pemeriksaan juga boleh dilakukan dengan berbaring di lokasi yang rata. Letakkan bantal kecil di bawah bahu, kemudian periksa secara terperinci dan perlahan-lahan. Anda juga boleh menambah losyen pada jari untuk memudahkan pemeriksaan payudara.

Lancarkan Klinik Mayo , semasa melakukan teknik BSE, gunakan 3 jari di tengahnya untuk memastikan perubahan pada payudara. Lakukan pemeriksaan BSE tanpa tergesa-gesa. Pastikan anda melakukan pemeriksaan terhadap semua bahagian payudara, termasuk puting. Semasa memeriksa, lakukan gerakan bulat mengikut arah jam.

Itulah teknik BSE yang perlu anda ketahui untuk melakukan pemeriksaan payudara. Namun, jika anda menemui benjolan di payudara anda, jangan panik. Benjolan di payudara bukan semua tanda keadaan berbahaya. Sebilangan besar benjolan yang muncul di payudara adalah tumor jinak dan tidak berisiko terkena barah.

Secara amnya, terdapat beberapa tanda yang menunjukkan tumor jinak, seperti batas tumor yang cukup jelas, terasa ketika disentuh, mempunyai tekstur lembut, dan mudah bergerak. Perubahan hormon dan kitaran haid umumnya merupakan penyebab utama tumor jinak muncul di payudara.

Baca juga: Hati-hati, benjolan di payudara dapat menandakan 6 penyakit ini

Dilaporkan Klinik Mayo , segera lakukan pemeriksaan di hospital terdekat, jika anda mendapati benjolan atau perubahan pada payudara dengan gejala, benjolan keras muncul di payudara atau ketiak, perubahan pada kulit yang menjadi berkerut, permukaan kulit mempunyai lubang, perubahan pada ukuran payudara, pelepasan dari puting yang bukan susu ibu, puting terbalik, ruam pada payudara, dan rasa sakit muncul. Pemeriksaan seperti mamografi dan MRI mungkin diperlukan untuk menentukan penyebab gejala ini.

Rujukan:
Yayasan Kanser Payudara Negara. Diakses pada tahun 2020. Pemeriksaan Sendiri Payudara
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pemeriksaan Diri Payudara untuk Kesedaran Diri Payudara