Spa Tradisional Unik dari Pelbagai Bahagian Nusantara

, Jakarta - Di tengah kesibukan kerja atau rutin harian, kadang-kadang meluangkan masa untuk memanjakan diri adalah perlu, anda tahu. Merawat badan anda di spa boleh menjadi salah satu kaedah paling menyenangkan untuk memanjakan diri. Spa tradisional Indonesia juga tidak kalah dengan rawatan spa dari luar negara, seperti dari Thailand, Korea, atau Jepun. Tidak hanya menggunakan bahan semula jadi yang kaya dengan faedah, beberapa spa juga menggunakan cara unik yang dapat merehatkan badan dan juga minda anda.

Baca juga: Tenangkan Tubuh dengan Spa

1. Gosok Jawa

Dari semua rawatan spa di Indonesia, Lulur adalah spa tradisional yang paling popular. Rawatan kecantikan ini telah dilakukan sejak zaman kuno oleh puteri-puteri kerajaan Jawa. Proses menggosok biasanya menggunakan bahan semula jadi seperti campuran tepung beras, kencur, dan beberapa rempah asli Indonesia untuk mengurut dan membuang sel kulit mati, sehingga hasilnya adalah kulit badan yang lebih cerah.

Baca juga : Rahsia Mencerahkan Kulit Badan Secara Semulajadi dengan Scrub

2. Boreh Bali

Bali juga merupakan salah satu pulau di Indonesia yang terkenal dengan rawatan spa yang semula jadi dan berkhasiat. Salah satu jenis spa yang terkenal di Bali adalah boreh. Rawatan badan ini menggabungkan teknik urut tradisional menggunakan bahan seperti akar dan rempah (kunyit, lada hitam, lada putih, dan halia), untuk mencantikkan kulit anda, memperbaiki peredaran darah, dan merehatkan badan dan minda.

3. Tangas khas Betawi

Tidak seperti wanita Jawa yang sering menggosok, wanita Betawi terbiasa melakukan perawatan kulit yang disebut Tangas. Rawatan spa ini terdiri daripada urutan, lulur badan dan wap. Semasa melakukan serangkaian rawatan tangas, anda juga akan melakukan sembe ta'zim, iaitu urutan dan peregangan gaya Betawi. Lebih unik lagi, rawatan badan yang kaya dengan semula jadi dan rempah ini juga menggunakan bir pletok, minuman khas Betawi.

4. So'oso khas Madura

Satu lagi rawatan spa yang unik adalah so'oso dari Madura. Spa ini menggunakan protein telur untuk mengelupas kulit mati, jadi kulit anda akan lebih cerah dan sihat. So'oso juga terkenal dengan urutan yang panjang dan kuat, jadi dijamin badan anda akan kembali segar dan bertenaga. Selain melakukan urutan, wanita yang melakukan spa khas Madura juga diberi minuman herba khas Madura selepas rawatan.

5. Minangkabau khas Batangeh

Batangeh atau Batangas dalam bahasa Minangkabau bermaksud mandi wap. Jadi, proses rawatan spa ini adalah bahawa air dan rempah akan direbus di dapur tradisional sehingga mendidih dan diletakkan di bawah kerusi, maka anda akan duduk di atas kerusi dengan keadaan telanjang dan ditutup dengan daun pisang agar wap tidak keluar. Stem steam berasal dari bunga rebus, daun, kulit kayu, akar atau rimpang, serta biji yang mengandungi minyak pati yang mudah dijumpai di Sumatera Barat, seperti serai wangi, pandan, sirih, gambelu, harum usa, dan bunga ylang.

Spa tradisional dari Sumatera Barat ini mempunyai banyak faedah, termasuk untuk kecantikan dan kesihatan. Untuk pengantin lelaki, Batangeh berguna untuk menghilangkan bau badan dan mencantikkan kulit. Batangeh juga baik untuk ibu yang baru melahirkan kerana dapat menghilangkan bau tengik dan mengembalikan fungsi rahim. Sementara itu, dari segi kesihatan, Batangeh dapat mengobati penyakit rematik, penyakit kulit, dan sinusitis.

Baca juga : Petua Penting Bagi Mereka yang Ingin Sauna

Nah, itu adalah beberapa jenis spa tradisional dari berbagai daerah di Indonesia yang dapat anda pilih untuk memanjakan diri pada hujung minggu. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai kecantikan dan kesihatan badan melalui aplikasi tersebut , kamu tahu. Hubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Tunggu apa lagi? Muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.