Ini adalah 4 sebab mengapa kanak-kanak juga perlu memakai cermin mata hitam sejak usia dini

, Jakarta - Siapa kata kacamata hitam atau cermin mata hitam hanya untuk orang dewasa sahaja? Kanak-kanak juga perlu menggunakan cermin mata gelap ini untuk menjaga kesihatan mata. Sebabnya, terdapat banyak kajian yang menunjukkan bahawa cahaya matahari yang berlebihan boleh memberi kesan buruk pada mata anak-anak. Jadi, ini bukan hanya untuk gaya, inilah sebab mengapa kanak-kanak juga perlu memakai cermin mata hitam.

Semasa membawa anak-anak mereka bermain di luar, kebanyakan ibu bapa biasanya memberikan lebih banyak perlindungan untuk kulit anak mereka dari cahaya matahari. Ibu bapa akan menggunakan pelindung matahari dengan cepat atau memakai topi pada si kecil sebelum membawanya ke luar untuk bermain. Walau bagaimanapun, perlindungan untuk mata kanak-kanak, yang sama pentingnya, sering dilupakan. Sebenarnya, sinar ultraviolet yang dipancarkan oleh cahaya matahari juga boleh memberi kesan buruk kepada mata kanak-kanak, anda tahu.

Sekarang, dengan mengenakan si kecil dengan cermin mata hitam, ibu dapat melindungi matanya dari sinar matahari, sehingga anak itu dapat menghindari berbagai macam masalah mata ketika dia dewasa.

Ketahui Sebab Kanak-kanak Perlu Memakai Cermin Mata Hitam

1. Kanak-kanak mendapat lebih banyak pendedahan cahaya matahari

Adakah anda tahu bahawa pendedahan cahaya matahari yang paling banyak dilakukan oleh seseorang dalam dua puluh tahun pertama hidupnya? Terutama kanak-kanak yang menghabiskan lebih banyak masa bermain di luar. Terlalu banyak terdedah kepada cahaya matahari tidak baik untuk kesihatan mata kanak-kanak. Itulah sebabnya penting untuk melindungi mata anak anda dengan memakai cermin mata hitam.

2. Mencegah Kerosakan Mata pada Kanak-kanak

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), mata kanak-kanak dapat menyerap lebih kurang 70 peratus lebih banyak sinar UV daripada orang dewasa. Sinar UV adalah sinar yang bertanggung jawab atas sejumlah masalah mata, mulai dari katarak, kerosakan retina, degenerasi makula, pterygium hingga barah mata. Itulah sebabnya mengapa kanak-kanak lebih berisiko mengalami kerosakan akibat cahaya matahari.

Kesan sinaran UV mungkin tidak dirasakan secara langsung oleh kanak-kanak. Walau bagaimanapun, kesan negatif sinar UV akan terus berkumpul sekiranya anak-anak sering bermain di luar tanpa memakai pelindung mata. Akibatnya, sejumlah masalah mata dapat terjadi ketika dia dewasa.

3. Kanak-kanak Tidak Memahami Bahaya Matahari

Tidak seperti orang dewasa, kanak-kanak masih tidak memahami bahaya pendedahan cahaya matahari. Sebenarnya, mereka sangat gembira mengangkat kepala dan melihat matahari. Mereka juga tidak faham bagaimana melindungi mata mereka dari cahaya matahari. Oleh itu, jangan hanya menggunakan pelindung matahari, anda juga perlu membiasakan anak-anak anda untuk memakainya cermin mata hitam semasa anda mahu bermain di luar.

4. Topi Tidak Cukup Melindungi Mata Kanak-kanak

Mungkin beberapa ibu berfikir, "Tetapi saya sudah memakai topi pada anak saya, jadi itu cukup untuk melindunginya dari cahaya matahari langsung." Tetapi sebenarnya, topi hanya dapat memberikan perlindungan dari atas, bukan di bawah di mana sinar UV dapat dipantulkan dari air, pasir atau konkrit dan merosakkan mata anak, sebab itulah ibu masih perlu meletakkan cermin mata hitam pada anak kecil mereka.

Cara Memilih Gelas untuk Kanak-kanak

Berikut adalah beberapa petua untuk ibu bapa yang ingin membeli cermin mata hitam untuk anak-anak mereka:

  • Pilih Cermin Mata Hitam dengan Perlindungan UV

Cari produk yang dapat menyekat sinaran UVA dan UVB hingga 99 atau 100 peratus. Ibu boleh melihat label UV perlindungan yang biasanya dilekatkan pada cermin mata untuk menentukan kehadiran perlindungan UV pada cermin mata. Di samping itu, pilih cermin mata dengan lensa lebar. Semakin banyak kulit penutup cermin mata, semakin baik.

  • Pilih Cermin Mata Selamat untuk Bermain

Kanak-kanak sangat aktif semasa bermain. Mereka boleh berlari ke mana-mana dan juga jatuh. Oleh itu, para ibu disarankan memilih cermin mata hitam yang selamat untuk bermain. Pilih cermin mata yang mempunyai lensa anti calar, supaya tidak mudah rosak ketika anak jatuh. Elakkan lensa kaca, lebih selamat menggunakan lensa plastik. Bingkai kaca mata harus dibengkokkan, tetapi tidak mudah pecah. Pastikan cermin mata sesuai atau dekat dengan wajah anak.

  • Perhatikan Cermin Mata dengan berhati-hati Sebelum Membeli

Periksa semula cermin mata sebelum membeli. Periksa bahawa lensa kaca mata tidak tergores atau melengkung dan tidak mempunyai kecacatan lain yang boleh mengganggu penglihatan anak. Sebabnya, kanak-kanak tidak tahu dan tidak akan mengeluh sekiranya ada masalah dengan cermin mata mereka. Jadi, tugas ibu adalah memeriksanya dengan teliti.

Itulah sebabnya penting untuk memberikan cermin mata hitam kepada anak-anak. Jadi, sediakan sepasang cermin mata hitam untuk si kecil anda, Ibu. Ibu juga boleh bercakap mengenai masalah kesihatan anak-anak menggunakan aplikasi tersebut , kamu tahu. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • 4 Cara Menjaga Kesihatan Mata Kanak-kanak
  • Mencegah Retinoblastoma dari Usia Dini, Kanak-kanak Mesti melakukan Pemeriksaan Mata Rutin
  • Bermain di Taman Menjadikan Mata Kanak-kanak Sihat