vaginosis bakteria, sakit semasa haid, keputihan

, Jakarta - Kesakitan semasa haid atau keputihan adalah masalah yang berkaitan dengan Miss V, yang sering dialami oleh banyak wanita. Tetapi, sebenarnya, masalah dengan Miss V bukan hanya mengenai dua perkara tersebut. Kerana, organ yang satu ini juga dapat diserang oleh keluhan lain, seperti vaginosis bakteria. Keadaan ini adalah jangkitan pada vagina yang disebabkan oleh gangguan keseimbangan flora normal di dalam vagina.

Baca juga: Pelepasan Bau Buruk, Petunjuk Vaginosis Bakteria?

Sebenarnya ada bakteria baik di dalam badan yang berfungsi melindungi dari bakteria jahat yang boleh menyebabkan jangkitan. Walau bagaimanapun, jumlah bakteria baik di dalam vagina dapat dikurangkan jika seseorang mengalami vaginosis bakteria.

Apa yang perlu digarisbawahi, vaginosis bakteria ini boleh menyerang wanita dari semua peringkat usia, anda tahu. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes keadaan ini berlaku ketika wanita dalam masa pembiakan mereka, iaitu 15-44 tahun.

Walaupun vaginosis bakteria dianggap sebagai jangkitan ringan, tetapi jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan jangkitan kelamin. Malah, ia juga boleh mencetuskan komplikasi semasa mengandung.

Jadi, apakah punca masalah kesihatan ini? Adakah benar bahawa kontraseptif tertentu boleh mencetuskannya?

Kerana Pertumbuhan Bakteria dan Peranti Kontraseptif

Penyebab utama masalah faraj ini adalah kerana pertumbuhan bakteria tertentu yang berlebihan. Akibatnya, ia akan mengganggu keseimbangan semula jadi bakteria di dalam vagina.Di dalam faraj itu sendiri terdapat bakteria baik dan buruk. Lactobacillus adalah bakteria yang berperanan dalam membataskan pertumbuhan bakteria jahat. Anda melakukannya dengan mengekalkan pH normal atau tahap keasidan vagina.Bakteri ini menguasai jumlah bakteria di dalam vagina, kira-kira 95 peratus.

Baca juga:Miss V Merasa Gatal dan Menyakitkan, Gejala Vaginosis Bakteria

Manakala bakteria anaerob adalah bakteria jahat. Pertumbuhan anaerob akan berlebihan apabila bilangan bakteria baik menurun. Nah, inilah yang akan menyebabkan vaginosis bakteria.

Sebenarnya penyebab gangguan keseimbangan pertumbuhan bakteria pada Miss V tidak diketahui dengan pasti. Tetapi, sekurang-kurangnya ada sejumlah faktor yang dianggap meningkatkan risiko vaginosis bakteria. Seperti, penurunan bakteria Lactobacillus secara semula jadi dan sering menukar pasangan seksual dan tidak menggunakan kondom.

Di samping itu, terdapat tuduhan bahawa alat intrauterin juga boleh mencetuskan keadaan ini. Contohnya, pemasangan IUD di rahim. IUD ini berlapis tembaga untuk mencegah kehamilan dengan menyekat sperma daripada membuahi telur.

Walaupun berguna, tetapi penyisipan IUD ini kadang-kadang menyebabkan kesan sampingan pada sesetengah orang. Contohnya, jangkitan bakteria atau vaginosis bakteria. Penyisipan IUD ini dianggap mempengaruhi pertumbuhan flora normal pada Miss V.

Baca juga:Membersihkan Miss V dengan Sabun, Jadi Pencetus Vaginosis Bakteria?

Awasi faktor risiko

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, terdapat juga faktor risiko lain yang dapat meningkatkan wanita mengembangkan keadaan ini. Sebagai contoh:

Dijangkiti oleh parasit Trichomonas

Mempunyai pasangan seksual yang dijangkiti Gardnerella vaginalis.

Menggunakan minyak wangi pada seluar dalam.

Tukar pasangan.

Asap.

Mencuci Miss V dengan cecair pembersih.

Ada aduan lain mengenai Miss V? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found