Ini adalah fakta mengenai Vaksin AstraZeneca yang Menyebabkan Pembekuan Darah

, Jakarta - Pada hari Khamis (11/03/2021), Norway, Denmark, dan beberapa negara Eropa lainnya menangguhkan penggunaan vaksin Oxford-AstraZeneca COVID setelah laporan pembekuan darah di beberapa penerima vaksin. Selain itu, ada juga laporan dari Itali bahawa seorang lelaki berusia 50 tahun telah meninggal dunia setelah mengalami trombosis urat dalam (DVT) setelah vaksin.

Namun, pengawal selia ubat EU mengatakan tidak ada indikasi bahawa vaksin AstraZeneca Britain telah menyebabkan peningkatan risiko pembekuan darah. Jadi, adakah vaksin AstraZeneca sebenarnya selamat digunakan? Lalu, apakah pemerintah Indonesia juga akan terus menggunakan vaksin ini? Mari lihat beberapa fakta berikut!

Baca juga: Vaksin Corona AstraZeneca Berkesan Terhadap Varian Virus COVID-19

Keselamatan Vaksin AstraZeneca

Agensi Ubat Eropah (EMA), mengatakan bahwa saat ini tidak ada indikasi bahawa vaksinasi telah menyebabkan keadaan pembekuan darah. Sebabnya, keadaan ini tidak disenaraikan sebagai kesan sampingan vaksin. Manfaat vaksin juga sebenarnya melebihi risiko dan vaksin dapat terus diberikan. Sementara itu, siasatan kejadian tromboemboli masih dijalankan. Pada penulisan ini, terdapat 30 kes "kejadian tromboemboli" di antara lima juta orang Eropah yang menerima vaksin.

Pada hari Jumaat (12/03/2021), Pertubuhan Kesihatan Dunia juga mengeluarkan pernyataan yang mengatakan bahawa tidak perlu menghentikan vaksin kerana kebimbangan pembekuan darah. Margaret Harris, jurucakap WHO, memberitahu wartawan bahawa negara harus terus menggunakan vaksin AstraZeneca. Tidak ada petunjuk untuk tidak menggunakannya. AstraZeneca mengatakan keselamatan ubat telah dipelajari secara meluas dalam ujian klinikal, sehingga mereka dapat menjamin sepenuhnya bahawa vaksin itu selamat. Pengawal selia juga mempunyai standard keberkesanan dan keselamatan yang jelas dan ketat untuk persetujuan ubat baru.

Gonzalo Viña, jurucakap AstraZeneca, mengatakan bahawa data syarikat tidak menunjukkan masalah keselamatan seperti itu. Analisis data keselamatan mereka pada lebih dari 10 juta rekod tidak menunjukkan bukti peningkatan risiko embolisme paru atau trombosis urat dalam pada mana-mana kumpulan umur, jantina, kumpulan atau negara.

Baca juga: Segala-galanya AstraZeneca Menyediakan 100 Juta Vaksin Corona

Pembekuan Darah Selepas Vaksinasi

Gumpalan darah, terutama jika besar, sangat mungkin merosakkan tisu atau organ seperti paru-paru, jantung, atau otak. Kes-kes yang teruk bahkan boleh membawa maut, tetapi orang dengan gumpalan kecil sering dapat dirawat di luar hospital dengan ubat-ubatan yang diresepkan.

Kejadian trombotik ini adalah perkara biasa, tetapi sebelumnya tidak dikaitkan dengan vaksinasi. Pada masa ini, para pakar masih belum mengetahui apakah waktu pembekuan darah dengan vaksinasi adalah kebetulan atau apakah vaksinasi pada kasus yang jarang dapat meningkatkan risiko trombosis. Yang penting, ujian klinikal yang dilakukan dengan baik terhadap vaksinasi COVID-19 tidak mengenal pasti peningkatan risiko trombosis.

Berdasarkan semua data yang ada, para pakar percaya bahawa manfaat vaksinasi COVID-19 jauh lebih besar daripada kemungkinan komplikasi, bahkan untuk pesakit dengan riwayat pembekuan darah atau mereka yang mengambil ubat penipisan darah. Walau bagaimanapun, setiap orang juga disarankan untuk mengkaji tanda-tanda dan gejala pembekuan darah, termasuk yang berikut:

  • Sakit kaki.
  • Bengkak.
  • Kelembutan atau kemerahan kulit yang berkaitan dengan trombosis urat dalam (DVT).
  • Kesukaran bernafas.
  • Kesakitan dada atau ketidakselesaan.
  • Denyutan jantung lebih cepat daripada biasa atau tidak teratur.
  • Batuk darah.
  • Tekanan darah rendah.
  • Pening atau pengsan yang berkaitan dengan embolisme pulmonari (PE).

Baca juga: Ketahui 5 Kesan Sampingan Vaksin Corona

Respons Pasukan Petugas COVID-19 Mengenai Isu Kesan Sampingan Vaksin AstraZeneca

Wiku Adisasmito, sebagai jurucakap Pasukan Petugas COVID-19, mengatakan bahawa vaksin AstraZeneca COVID-19, yang kini tersedia di Indonesia, selamat digunakan. Ini telah disampaikan sebagai tanggapan terhadap penangguhan beberapa negara Eropah dan Thailand dalam penggunaan vaksin tersebut kerana dugaan kesan sampingan pembekuan darah.

Namun, pemerintah Indonesia akan terus memantau penggunaan vaksin AstraZeneca. Akibatnya, jika ada kejadian tindak lanjut pasca-imunisasi, langkah-langkah keselamatan yang sesuai dapat segera diambil.

Untuk memaksimumkan keberkesanan vaksin, lebih baik jika anda menjaga kesihatan anda sebelum, selama tempoh menunggu untuk suntikan kedua, dan setelah dos vaksin disuntik. Salah satunya adalah dengan mengambil vitamin yang dipercayai dapat meningkatkan imuniti dan membantu vaksin berfungsi dengan lebih berkesan. Jangan risau, sekarang anda boleh memesan keperluan kesihatan anda hanya di . Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi bersusah payah meninggalkan rumah. Ubat akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam dalam keadaan selamat dan tertutup rapat.

Rujukan:
Kompas. Diakses pada tahun 2021. Pasukan Petugas Covid-19: Vaksin AstraZeneca di Indonesia Selamat Digunakan.
Penjaga. Diperoleh pada tahun 2021. Scott Morrison Mengatakan Vaksin AstraZeneca Selamat untuk Orang Australia Selepas Laporan Pembekuan Darah.
The New York Times. Diakses pada tahun 2021. Negara-negara Eropah Menangguhkan Penggunaan Tembakan AstraZeneca Kerana Bimbang Tentang Pembekuan Darah.
The Quint. Diakses pada tahun 2021. Pembekuan Darah & COVID: Jeda AstraZeneca di Negara-negara EU dijelaskan.