WHO: Ketagihan permainan adalah gangguan mental

Jakarta - Main permainan pada dasarnya ia menyeronokkan, terutamanya jika anda mempunyai banyak masa lapang untuk bermain. Namun, jika si kecil tidak berhenti bermain permainan, di sini anda perlu berharap. Sebabnya, bagi sesetengah orang bermain permainan boleh menyebabkan ketagihan, aka ketagihan.

Sebaiknya jangan memandang rendah ketagihan permainan ini. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), ketagihan permainan diklasifikasikan sebagai gangguan mental. Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Bilakah Ketagihan Permainan Dalam Talian Menjadi Masalah Kesihatan Mental?

Ketagihan Permainan Gangguan Mental?

Dimainkan permainan pada dasarnya ia menyeronokkan, menghilangkan kebosanan, sehingga dapat mengisi masa lapang. Dimainkan permainan dapat mengaktifkan banyak bahagian otak, termasuk "rangkaian keseronokan." Namun, jika aktiviti yang menyeronokkan ini memerlukan banyak masa, malah membuat si kecil ketagih, ia boleh menyusahkan.

Sebabnya, WHO telah menentukan bahawa ketagihan permainan atau gangguan permainan adalah gangguan mental. Pakar WHO menambahkan ketagihan permainan ke Klasifikasi Statistik Penyakit Antarabangsa (ICD) ke-11.

Draf dokumen ICD menggambarkannya sebagai corak tingkah laku permainan yang berterusan atau berulang-ulang yang sangat parah sehingga "meletakkan (permainan) di depan kepentingan hidup yang lain". Sebenarnya, beberapa negara telah mengenal pasti ketagihan permainan sebagai masalah kesihatan awam utama.

Menurut Dr. Richard Graham, pakar pakar ketagihan teknologi (pakar ketagihan teknologi), di Hospital Nightingale di London, kemasukan ketagihan permainan di ICD disambut baik oleh pakar kesihatan.

"Ini (ketagihan permainan) penting kerana mewujudkan peluang untuk perkhidmatan yang lebih khusus. Ini adalah sesuatu yang harus dipandang serius."

ICD adalah sistem yang mengandungi senarai penyakit dan gejala, tanda dan sebabnya yang dikeluarkan oleh WHO. Nah, ketagihan permainan ini kini telah dimasukkan oleh pakar dalam senarai gangguan akibat tingkah laku ketagihan . Dengan kata lain, penyakit yang disebabkan oleh kebiasaan atau ketagihan. Kemudian, jenis ketagihan yang harus anda perhatikan?

Ketagihan pada permainan ini boleh dikatakan penyakit jika memenuhi tiga perkara:

  • Apabila pemain (pemain permainan) tidak dapat mengawal kebiasaan bermain permainan.
  • Mula mengutamakan permainan berbanding aktiviti lain.
  • Terus bermain permainan walaupun terdapat kesan negatif yang jelas.

Baca juga: Kanak-kanak Selalunya Bermain Permainan? Berhati-hati dengan 7 kesan ini

Nah, ketiga-tiga tanda di atas mesti berlaku atau dilihat selama setahun sebelum diagnosis dibuat. Nasib baik, tidak semua jenis permainan ketagihan dan boleh menyebabkan gangguan. Menurut WHO, permainan hanya disebut gangguan jiwa jika aktiviti itu boleh mengganggu atau merosakkan kehidupan, keluarga, pekerjaan, sosial, dan pendidikan peribadi. Jadi, bagaimana anda mengelakkan si kecil kecanduan bermain permainan? Sekurang-kurangnya ada beberapa kaedah yang boleh anda cuba.

Petua Mengehadkan Kanak-kanak Yang Suka Bermain Permainan

Menurut penyelidikan, banyak kesan negatif dapat mengancam anak-anak yang sering menghabiskan waktunya bermain permainan video. Lalu, bagaimana anda menghadkan permainan kanak-kanak?

1. Jangan letakkan komputer di dalam bilik

Petua yang satu ini boleh dikatakan paling "berkesan". Ringkasnya, jangan letakkan komputer atau televisyen di bilik anak kecil anda. Tujuannya adalah untuk memudahkan ibu atau pengasuh memantau masa permainan video. Jangan salah, anak-anak boleh mencuri masa bermain permainan di bilik mereka tanpa diketahui oleh ibu bapa mereka.

Sekiranya anak anda bermain permainan dari telefon pintar, tablet, atau konsol permainan mudah alih, minta dia menjauhkan alat semasa tidur, makan, atau melakukan kerja sekolah. Namun, jika anak masih "degil", ibu boleh menyimpan alat-alatnya. Kemudian, ibu dapat memberikannya sebagai hadiah setelah si kecil selesai membuat kerja sekolah.

Baca juga: Bahaya Ketagihan Gadget kepada Millennials

2. Gunakan Ciri-ciri Kawalan Ibu Bapa

Cuba manfaatkan ciri-ciri tersebut kawalan ibu bapa , kerana cara untuk membatasi kanak-kanak bermain permainan juga cukup berkesan melalui petua ini. Kini hampir setiap permainan mempunyai ciri yang membolehkan ibu menguruskan semua yang berkaitan dengan permainan. Kini, melalui ciri ini, ibu dapat meluangkan masa untuk si kecil bermain permainan.

3. Menetapkan Peraturan Sebelum Bermain

Sebelum si kecil bermain permainan video, minta dia memperhatikan waktunya. Kemudian, ibu bapa boleh membuat peraturan mengenai tempoh permainan. Sebagai contoh, menegaskan dirinya bahawa satu jam dari sekarang dia mesti berhenti memainkannya. Dengan cara itu, Si Kecil tidak boleh beralasan.

Sekiranya anak anda mempunyai masalah ketagihan permainan atau masalah kesihatan fizikal dan mental yang lain, ibu boleh memeriksa diri di hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?

Rujukan:

WHO. Diakses pada tahun 2021. Tingkah laku ketagihan: Gangguan permainan

Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Ketagihan Permainan Video

BBC. Diperoleh pada tahun 2021. Ketagihan permainan dikelaskan sebagai gangguan oleh WHO

Berita NBC. Diperoleh pada tahun 2021. Ketagihan permainan video adalah gangguan kesihatan mental, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia