Perhatikan 6 penyebab osteoporosis berikut

Jakarta - Kualiti kepadatan tulang yang mulai menurun dapat disebut sebagai Osteoporosis. Keadaan ini menjadikan tulang menjadi poros dan mudah patah. Osteoporosis berlaku kerana ketumpatan tulang menurun dengan bertambahnya usia. Semasa kecil, tulang tumbuh dan dapat memperbaharui diri dengan cepat. Pada usia 16-18 tahun, tulang perlahan-lahan akan berhenti tumbuh, tetapi jisim tulang akan terus meningkat hingga akhir 20-an. Namun, proses ini akan menjadi perlahan seiring bertambahnya usia. Seiring bertambahnya usia, kepadatan tulang seseorang semakin berkurang. Tulang menjadi lemah, berliang, dan patah dengan lebih mudah.

Punca Osteoporosis

1. Perubahan Tahap Hormon

Penyebab osteoporosis bagi wanita dapat didorong oleh perubahan tahap hormon. Wanita mempunyai risiko empat kali lebih besar terkena osteoporosis daripada lelaki. Kerana ini disebabkan oleh pengaruh hormon estrogen, yang mulai menurun dalam kadar dalam tubuh sejak memasuki usia 35 tahun. Hormon estrogen diperlukan oleh wanita untuk menjaga kesihatan tulang.

2. Faktor Keturunan

Sekiranya seseorang dalam keluarga anda mempunyai sejarah osteoporosis, anda mungkin juga berisiko mengalami gangguan ini. Terutama jika ibu atau ayah anda mengalami patah tulang pinggul.

3. Umur

Meningkat usia juga mempunyai risiko yang lebih besar untuk menghidap osteoporosis. Wanita yang lebih tua yang mengalami menopaus lebih cenderung mengalami gangguan ini.

4. Perlumbaan

Wanita yang berketurunan putih dan wanita yang mempunyai keturunan Asia, berisiko lebih tinggi terkena osteoporosis. Ini didorong kerana pada umumnya wanita berbangsa putih atau Asia menggunakan makanan yang mengandungi kalsium yang rendah. Salah satu sebabnya adalah untuk mengelakkan produk dari haiwan.

5. Makanan

Punca osteoporosis boleh disebabkan oleh faktor pengambilan makanan. Orang yang mungkin terkena gangguan ini, iaitu, seseorang yang mempunyai pengambilan kalsium rendah. Ini kerana kekurangan kalsium mencetuskan osteoporosis. Pengambilan kalsium yang rendah boleh menyebabkan kepadatan tulang berkurang, kehilangan tulang pramatang, dan dapat meningkatkan risiko patah tulang.

6. Penggunaan dadah

Penggunaan ubat jangka panjang juga boleh menjadi faktor osteoporosis. Contohnya, penggunaan ubat secara lisan atau suntikan, seperti: prednisone dan kortison, yang boleh mengganggu proses pembentukan tulang. Osteoporosis juga boleh disebabkan oleh penggunaan ubat yang digunakan untuk menekan atau mencegah pelbagai jenis penyakit seperti sawan, refluks gastrik, barah, dan penolakan pemindahan.

Sekiranya anda ingin berbincang dengan doktor mengenai gangguan osteoporosis anda, anda boleh berbincang melalui aplikasi tersebut . Melalui aplikasi awak Anda boleh mengemukakan pertanyaan mengenai osteoporosis dan penyakit lain dengan doktor yang berdaftar dengan Ikatan Doktor Indonesia / IDI dan Majlis Perubatan Indonesia / IKI dengan sembang, suara atau panggilan video. Untuk menggunakan aplikasi kesihatan , kamu mestimuat turun aplikasi di App Store atau Google Play.

BACA JUGA: 8 Tabiat Yang Menyebabkan Beban Fikiran Wanita