4 Petua Memilih Pakaian Sukan yang Selesa

Jakarta - Senaman adalah salah satu faktor penting agar anda mendapat badan yang cergas dan sihat. Dengan melakukan senaman anda juga akan mengalami pembakaran lemak di dalam badan, sehingga dapat mengelakkan pengumpulan lemak yang boleh mencetuskan kegemukan. Dengan bersenam, sistem kekebalan tubuh akan menjadi lebih aktif, jadi anda tidak akan mudah diserang penyakit dan kuat dalam menghadapi perubahan cuaca. Oleh itu, sangat disarankan untuk melakukan senaman dan menjadikannya rutin.

( Baca juga: Jangan jadikan puasa sebagai alasan untuk tidak bersenam

Walaupun untuk membuat senaman terasa selesa, anda harus memperhatikan pelbagai faktor sokongan. Salah satunya ialah memilih pakaian sukan yang sesuai. Ramai orang menganggap ini remeh, tetapi sangat penting dan boleh mempengaruhi keselesaan dan kebebasan bergerak. Oleh itu, agar senaman anda maksimal dan terasa selesa, perhatikan beberapa perkara asas semasa memilih pakaian sukan berikut:

  1. Pilih Bahan Pakaian yang Menyerap Peluh

Memilih pakaian yang menyerap peluh adalah suatu keharusan. Sebabnya, selain memberikan rasa selesa, anda juga dapat bergerak bebas sehingga senaman anda terasa optimal. Peluh yang keluar dari badan anda akan langsung diserap ke dalam pakaian dan menguap dengan cepat.

Di pasaran terdapat pelbagai bahan pakaian sukan yang mempunyai pelbagai kelebihan, salah satunya adalah: lycra atau spandeks. Bahan ini diperbuat daripada polimer, jadi ia mengandungi poliuretana yang elastik dan fleksibel. Bahan ini juga mempunyai liang sehingga penyerapan peluh akan terasa maksimum.

Ada bahan lain yang dapat menyerap peluh secara maksimum, iaitu Lotto. Bahan ini mempunyai ciri-ciri lembut pada sentuhan, lembut, elastik, dan tidak terlalu berkilat. Bahan jenis ini sering digunakan untuk membuat sweater atau pakaian sukan kerana keselesaan yang diberikannya ketika anda memakainya.

  1. Pilih sedikit longgar

Pakaian yang terlalu ketat akan membuat anda selesa ketika bersenam terganggu. Anda boleh mengetahui sama ada pakaian terlalu ketat atau tidak semasa anda menggerakkan lengan ke semua arah, memusingkan badan anda, dan berlari. Sekiranya anda merasa tidak selesa melakukan pergerakan ini, cuba ubah menjadi pakaian yang lebih longgar. Kerana, jika anda berkeras memakai pakaian yang ketat, mungkin pakaian itu akan robek atau rosak.

  1. Pilih Kasut Selesa

Selain memilih pakaian sukan yang betul, memilih kasut yang betul juga merupakan bahagian penting dalam sukan sukan. Di pasaran, terdapat banyak jenis kasut yang sesuai untuk pelbagai sukan yang anda lakukan, seperti kasut lari, kasut futsal, atau kasut bola keranjang. Pilih kasut yang mempunyai bahagian bawah yang tidak licin sehingga anda tidak tergelincir. Elakkan juga memakai kasut dengan platform yang tinggi kerana ia akan membuat anda tidak selesa dan berbahaya.

( Baca juga: Mana Yang Lebih Baik: Berlari dengan Kasut atau Tidak? )

  1. Elakkan menggunakan jarum berlebihan untuk wanita bertudung

Hijab bukan alasan untuk tidak bersenam. Anda boleh menggunakan jilbab untuk bersukan, tetapi pastikan memilih jilbab yang sesuai. Pilih tudung yang ringkas, tidak licin, dan diperbuat daripada bahan yang selesa. Elakkan menggunakan jarum secara berlebihan, kerana ini akan menimbulkan bahaya seperti menusuk kepala, atau jatuh dan mencederakan orang lain.

Oleh itu, agar anda tidak mudah sakit, sertakan aktiviti sukan ini dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan kerap memeriksa keadaan badan anda. Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Muat turun di App Store dan Google Play dan mulakan perbincangan mengenai masalah kesihatan dengan doktor yang dipercayai.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found