Berikut adalah Langkah-Langkah Yang Betul untuk Mengatasi Trauma Pasca Bencana

, Jakarta - 2020 tidak seperti tahun bertuah bagi hampir keseluruhan penduduk dunia. Bukan hanya pandemi virus korona yang hingga kini belum menemui titik terang, beberapa bencana juga terus berlaku dan menjadikan keadaan menjadi lebih buruk. Selain letupan besar di Beirut, Lebanon pada hari Selasa (4/8/2020), bencana alam juga terjadi di Sumatera Utara. Pada hari Isnin (10/08/2020), Gunung Sinabung juga meletus dan menyebabkan beberapa jalan ditutupi oleh abu gunung berapi.

Bencana, sama ada bencana alam atau bencana yang disebabkan oleh kecerobohan manusia, pasti akan meninggalkan kesan emosi yang besar kepada mangsa. Walaupun seseorang mungkin tidak mengalami kecederaan fizikal yang serius, reaksi emosi terhadap trauma ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius jika tidak dirawat dengan baik. Oleh itu, bagi mereka yang menjadi mangsa bencana, memahami tindak balas terhadap peristiwa yang menyedihkan dapat membantu mereka mengatasi perasaan, pemikiran dan tingkah laku mereka dengan berkesan, serta membantu mereka dalam proses pemulihan.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Gunung Meletup, Inilah 6 Perkara Yang Perlu Anda Siapkan

Reaksi Umum Manusia terhadap Bencana

Selepas bencana, orang sering merasa bingung, bingung, atau tidak dapat mencerna maklumat yang menyedihkan. Setelah reaksi awal ini reda, mereka biasanya dapat mengalami pelbagai pemikiran dan tingkah laku. Terdapat beberapa tanggapan umum yang dapat terjadi pada seseorang setelah selamat dari bencana, termasuk:

 • Perasaan Intensif atau Tidak dijangka . Mangsa bencana mungkin merasa cemas, gugup, terharu, atau sangat sedih. Mereka juga mungkin merasa lebih mudah marah atau murung daripada biasa.
 • Perubahan dalam Mindset dan Tingkah Laku . Mangsa bencana mungkin mempunyai gambaran yang jelas mengenai kejadian tersebut. Kenangan ini boleh berlaku tanpa sebab yang jelas dan boleh menyebabkan reaksi fizikal seperti degupan jantung yang cepat atau berpeluh. Mungkin sukar untuk menumpukan perhatian atau membuat keputusan. Pola tidur dan makan juga boleh terganggu, beberapa orang mungkin makan berlebihan dan tidur terlalu banyak, sementara yang lain mengalami kurang tidur dan hilang selera makan.
 • Sensitif terhadap Alam Sekitar . Bunyi sirene, suara kuat, bau terbakar, atau keadaan persekitaran yang lain dapat merangsang kenangan bencana yang menyebabkan kegelisahan meningkat. "Pencetus" ini mungkin disertai dengan ketakutan bahawa peristiwa tertekan itu akan berulang.
 • Ketegangan dalam Hubungan Interpersonal . Selepas bencana, konflik akan meningkat, seperti perbalahan dengan ahli keluarga dan rakan sekerja yang lebih kerap. Mangsa bencana juga boleh menyendiri, terpencil, atau meninggalkan aktiviti sosial biasa.
 • Gejala Fizikal yang Berkaitan dengan Tekanan . Sakit kepala, loya, dan sakit dada mungkin berlaku dan memerlukan rawatan perubatan. Keadaan perubatan yang sudah ada juga boleh mempengaruhi tekanan yang berkaitan dengan bencana.

Sekiranya anda atau orang yang dekat dengan anda menunjukkan gejala seperti yang dinyatakan sebelumnya, anda boleh membantunya dengan mengajaknya berbincang dengan psikologi di . Seorang ahli psikologi juga akan membantu anda mengatasi tekanan akibat bencana. Sekiranya diperlukan, anda juga boleh membuat temu janji dengan ahli psikologi di hospital melalui aplikasi .

Baca juga: Trauma Bencana Boleh Menyebabkan PTSD jika Tidak Dirawat

Cara Mengatasi Trauma Pasca Bencana

Nasib baik, penyelidikan menunjukkan kebanyakan orang cukup tabah dan lama-kelamaan dan dapat bangkit dari peristiwa traumatik. Orang biasanya mengalami tekanan sejurus selepas bencana, tetapi dalam beberapa bulan kebanyakan orang dapat kembali berfungsi seperti yang berlaku sebelum bencana.

Baca juga: Adakah PTSD Benar-benar Menyebabkan Gangguan dalam Pembangunan Kanak-kanak?

Terdapat beberapa langkah yang boleh anda laksanakan untuk membina kesejahteraan emosi dan memperoleh kawalan setelah mengalami bencana. Kaedahnya merangkumi:

 • Beri masa untuk menyesuaikan diri . Tempoh selepas bencana boleh menjadi saat yang sangat sukar dalam hidup. Biarkan diri anda meratapi kehilangan anda dan cuba bersabar dengan perubahan keadaan emosi.
 • Minta Sokongan . Penting juga untuk mendapatkan sokongan daripada orang-orang yang bersedia mendengar dan memahami situasi anda. Sokongan sosial adalah komponen utama pemulihan selepas bencana. Keluarga dan rakan boleh menjadi sumber penting. Anda juga boleh mendapatkan sokongan dan persetujuan dari mereka yang juga selamat dari bencana.
 • Sampaikan Pengalaman Anda . Nyatakan perasaan anda dengan cara apa pun yang anda rasa selesa, seperti bercakap dengan keluarga atau rakan rapat, menyimpan buku harian, atau melakukan aktiviti kreatif.
 • Sertailah Kumpulan Sokongan . Cari kumpulan sokongan yang diketuai oleh profesional terlatih dan berpengalaman. Kumpulan sokongan sering tersedia untuk mangsa bencana dan perbincangan kumpulan dapat membantu anda menyedari bahawa anda tidak bersendirian.
 • Terapkan Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Tekanan . Makan makanan yang seimbang dan banyak berehat. Sekiranya anda selalu mengalami masalah tidur, anda mungkin dapat menenangkan diri melalui teknik relaksasi. Elakkan alkohol dan dadah kerana boleh mengganggu gangguan.
 • Lakukan semula Rutin Harian . Anda boleh melakukan perkara seperti tidur dan bangun dengan kitaran biasa atau mengikuti program senaman. Tetapkan beberapa rutin positif untuk mendapatkan sesuatu yang dinantikan selama masa sukar ini, seperti mengambil hobi, berjalan-jalan di taman, atau membaca buku yang bagus.
Rujukan:
Palang Merah Nasional Amerika. Diakses pada tahun 2020. Pemulihan Emosi.
Persatuan Psikologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Memulihkan Emosi dari Bencana.
Persatuan Psikologi Australia. Diakses pada tahun 2020. Memulihkan dari Bencana.