Sebab Orang Tua Boleh Terkena Osteoartritis

ÔÇťApabila anda semakin tua, semakin banyak masalah kesihatan yang timbul, salah satunya adalah masalah tulang. Pada orang tua, kes yang paling biasa adalah osteoartritis. Sayangnya keadaan ini tidak dapat dibalikkan, tetapi dengan rawatan tertentu, gejala dapat dikurangkan dan fungsi sendi akan menjadi lebih baik. "

, Jakarta - Osteoarthritis adalah bentuk arthritis yang paling biasa dan ia menyerang berjuta-juta orang di seluruh dunia. Keadaan ini berlaku apabila tulang rawan pelindung yang menutup hujung tulang usang seiring bertambahnya usia. Walaupun osteoartritis boleh merosakkan sebarang sendi, ia paling kerap menyerang sendi di tangan, lutut, pinggul, dan tulang belakang.

Gejala osteoartritis biasanya dapat diatasi, walaupun kerosakan pada sendi tidak dapat dipulihkan. Tetap aktif, mengekalkan berat badan yang sihat dan menerima rawatan tertentu dapat memperlambat perkembangan penyakit dan membantu meningkatkan sakit dan fungsi sendi.

Baca juga: Sakit Lutut Selalunya, Hati-hati Osteoartritis

Mengapa Orang Tua Rentan Osteoartritis?

Osteoartritis sebenarnya boleh berlaku pada semua peringkat umur, termasuk golongan muda dan orang tua. Tetapi selalunya, gejala osteoartritis baru muncul ketika seseorang lebih tua. Ramai orang mengalami gejala osteoartritis pada usia 70 tahun.

Pada usia muda, osteoartritis lebih banyak disebabkan oleh trauma. Contohnya, kerana kecederaan sukan, kemalangan, atau mungkin disebabkan oleh faktor genetik. Semasa pada orang tua, osteoartritis disebabkan oleh kelemahan sendi dan tulang dengan usia.

Peningkatan usia bukan sahaja menjadikan sendi dan tulang kaku, tetapi juga mengurangkan pengeluaran cecair sinovial yang berfungsi sebagai pelincir. Akibatnya, orang tua terdedah kepada geseran antara tulang dan sendi yang menyebabkan tulang rawan menjadi nipis dan menyebabkan gejala fizikal yang mengganggu aktiviti. Ini termasuk masalah sakit, bengkak, dan pergerakan sendi.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Osteoporosis dan Osteoarthritis

Faktor Risiko Osteoartritis

Selain usia, terdapat juga beberapa faktor lain yang menyebabkan osteoartritis. Berikut adalah beberapa faktor risiko osteoartritis selain usia yang perlu anda ketahui:

 • Sejarah keluarga. Risiko kalsifikasi sendi meningkat pada orang yang mempunyai sejarah keluarga mengenai keadaan ini.
 • Jantina. Wanita lebih berisiko terkena arthritis daripada lelaki. Risiko ini dikaitkan dengan penurunan kadar estrogen pada wanita selepas menopaus.
 • Berat badan berlebihan (berat badan berlebihan atau kegemukan). Berat badan berlebihan memberi tekanan yang lebih besar pada sendi, tulang rawan, dan tulang (terutamanya di lutut). Ini mencetuskan berlakunya kalsifikasi lutut untuk membatasi kemampuan bergerak.
 • Kerja. Terutama kerja yang melibatkan sendi dan tulang secara berlebihan.
 • Kecederaan pada Sendi. Contohnya, kerana kemalangan atau jatuh.
 • Penyakit Lain. Mempunyai penyakit radang sendi yang lain, seperti gout atau rheumatoid arthritis juga meningkatkan risiko seseorang terkena osteoartritis.

Rawatan Osteoartritis pada Warga Emas

Malangnya, osteoartritis adalah keadaan yang tidak dapat disembuhkan. Walaupun begitu, masih ada rawatan yang dapat dilakukan untuk mengurangkan gejala yang muncul, seperti:

 • Menurunkan berat badan bagi orang yang berlebihan berat badan.
 • Menjalani terapi fisioterapi atau pekerjaan.
 • Menggunakan alat khas untuk membantu mengurangkan kesakitan, terutama ketika berdiri dan berjalan.
 • Mengambil ubat penahan sakit (seperti parasetamol dan ubat anti-radang nonsteroid), ubat antidepresan (seperti duloxetine ), dan penghilang rasa sakit topikal (digunakan pada sendi yang mengalami kesakitan ringan).
 • Pembedahan, disarankan sekiranya rawatan yang telah dilakukan tidak berjaya mengatasi osteoartritis. Prosedur ini dilakukan untuk memperbaiki, menguatkan, dan mengganti sendi yang rosak.

Sementara itu, untuk mengelakkan risiko osteoartritis, orang tua perlu kerap bersenam untuk menguatkan sendi dan tulang, sekurang-kurangnya 20-30 minit sehari. Mereka juga harus menjaga postur ketika duduk dan berdiri, dan menjaga berat badan agar tidak gemuk.

Baca juga: Banyak Jenis, Tahu Terapi Osteoartritis Jenis Ini

Juga penting untuk terus memenuhi keperluan kalsium seiring bertambahnya usia. Bukan hanya melalui makanan, orang tua juga perlu mendapatkannya melalui makanan tambahan. Nasib baik sekarang mempunyai kedai kesihatan agar keperluan makanan tambahan harian dapat dipenuhi. Lebih-lebih lagi, dengan perkhidmatan kesihatan, anda dapat segera mendapatkan keperluan ubat-ubatan dan makanan tambahan tanpa meninggalkan rumah. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
American College of Rheumatology. Diakses pada tahun 2021. Osteoartritis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Osteoartritis.
A.S. Institut Artritis Nasional dan Penyakit Muskuloskeletal dan Kulit. Diakses pada tahun 2021. Osteoartritis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found