6 Sebab Yang Membuat Badan Anda Sentiasa Lelah

Jakarta - Memenuhi keperluan untuk tidur tentu merupakan salah satu perkara yang cukup penting untuk kesihatan. Terdapat banyak kesan yang dapat dirasakan ketika keperluan tidur yang diperlukan tidak terpenuhi dengan baik, salah satunya adalah timbulnya rasa keletihan yang berterusan.

Baca juga: Selalunya Lelah Tanpa Sebab, Awas Tanda-tanda Sindrom Keletihan Kronik

Bukan itu sahaja, keadaan letih disertai dengan gejala lain seperti sakit otot atau sakit sendi yang harus anda ketahui. Bukan sahaja membuat anda merasa letih, kurang rehat juga membuat anda mengalami masalah kesihatan yang serius. Ayuh, ketahui sebab-sebab yang membuat badan sentiasa berasa letih.

1. Keperluan Tidur Tidak Memenuhi Dengan Baik

Setiap orang memerlukan rehat atau tidur pada waktu malam selama 8 hingga 9 jam. Tidak memenuhi waktu rehat atau tidur membuatkan anda berasa selalu letih. Dengan memenuhi keperluan tidur yang cukup, tubuh mengatur sistem saraf autonomi. Tidak hanya keletihan, kurang tidur juga meningkatkan risiko tekanan darah tinggi.

2. Kekurangan Aktiviti Fizikal

Bersenam secara berkala mempunyai banyak kesan positif terhadap kesihatan anda. Selain dapat meningkatkan aliran darah, senaman yang teratur membuat anda tidak merasa letih. Macam mana boleh jadi? Ya, mereka yang bersenam secara aktif mempunyai badan yang lebih bugar daripada mereka yang tidak kerap bersenam. Anda boleh mencuba memulakan rutin senaman dengan melakukan senaman ringan, seperti senamrobik, yoga atau berlari.

3. Tidak Makan Makanan Sihat

Sebaiknya sesuaikan semula diet anda ketika anda letih, walaupun anda sudah cukup tidur. Makan makanan yang sihat dan berkhasiat, seperti makan buah-buahan, sayur-sayuran, mengurangkan pengambilan makanan segera meningkatkan kualiti tidur. Tidur yang berkualiti membuatkan anda tidak merasa letih. Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai pengambilan makanan yang betul untuk meningkatkan tenaga harian anda melalui aplikasi tersebut .

Baca juga: Keletihan boleh menjadi salah satu penyebab serangan jantung

4. Menjalani Ubat-ubatan tertentu

Menjalani rawatan untuk penyakit tertentu boleh memberi kesan pada keletihan badan. Tidak ada salahnya mencuba makan makanan yang mempunyai kandungan gizi dan pemakanan yang baik sehingga anda mendapat pengambilan tenaga tambahan untuk menjalankan aktiviti harian.

5. Mengalami Masalah Kesihatan

Rasa letih yang selalu muncul boleh menjadi tanda masalah kesihatan dalam badan. Keletihan boleh menjadi tanda ketika anda mengalami kemurungan. Kemurungan yang tidak diatasi dengan segera juga menyebabkan anda hilang semangat. Selain kemurungan, anemia dapat menyebabkan penderita mengalami keletihan.

6. Gangguan Tidur

Gangguan tidur adalah salah satu gangguan yang dialami oleh seseorang dalam corak tidur mereka. Selain berasa letih, seseorang yang mengalami gangguan tidur dapat mengalami kesemutan dan keletihan otot yang sering merasa letih.

Baca juga: 5 Petua Mengatasi Keletihan Berlebihan

Anda harus segera mengatasi keadaan keletihan yang selalu anda rasakan sehingga kualiti hidup anda akan meningkat. Rehat lebih banyak, buat suasana bilik lebih selesa, lakukan aktiviti fizikal yang lebih kerap dan makan makanan yang sihat dapat membantu mengatasi keadaan ini.

Sekiranya keadaan ini dialami akibat rawatan yang dilakukan, tidak ada salahnya berjumpa dengan keadaan kesihatan anda sehingga anda dapat menikmati waktu rehat yang berkualiti.

Rujukan:
Huffpost. Diakses pada tahun 2019. Mengapa Saya Sentiasa Penat
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 10 Sebab Anda Selalu Bosan