Inilah Sebab-Sebab Penting Mengapa Jangkitan Bakteria E. coli Berbahaya

Jakarta - Escherichia coli atau E coli adalah bakteria yang biasanya terdapat di saluran pencernaan, khususnya di usus. Sebilangan besar jenis bakteria ini tidak berbahaya dan membantu mengekalkan saluran pencernaan. Walau bagaimanapun, sebilangan ketegangan menyebabkan cirit-birit jika anda makan makanan atau minuman yang tercemar. Keparahannya berkisar dari ringan hingga akut diikuti dengan pendarahan. Gejala lain termasuk kehilangan selera makan dan keletihan.

Jangkitan E coli Ini sering dikaitkan dengan keracunan makanan, tetapi sebenarnya anda juga boleh mendapat radang paru-paru dan jangkitan saluran kencing dari pelbagai sumber ketegangan bakteria ini. Sebenarnya, 75 hingga 95 peratus jangkitan saluran kencing disebabkan oleh bakteria E coli . Beberapa versi bakteria ini menjadikan toksin Shiga mematikan yang merosakkan lapisan usus.

Satu daripada ketegangan Perkara yang buruk adalah bahawa jenis O157: H7 boleh membawa maut. Jenis ini menyebabkan anda mengalami kekejangan perut, muntah, dan cirit-birit berdarah. Walaupun, ketegangan Ini adalah penyebab utama kegagalan buah pinggang akut pada kanak-kanak.

Baca juga: Cegah Pencemaran E. coli dalam Makanan dengan 3 Cara Ini

Bagaimana seseorang dijangkiti?

Seseorang boleh dijangkiti gangguan kesihatan ini ketika memakan makanan atau minuman yang tercemar bakteria E coli walaupun dalam jumlah kecil. Beberapa cara jangkitan bakteria E coli apa yang berlaku ialah:

  • Daging. Sebilangan daging membawa bakteria E coli . Pencemaran mudah berlaku sekiranya proses memasak daging tidak cukup masak untuk membunuh bakteria ini.

  • Susu keseluruhan. Susu utuh yang dimakan tanpa melalui proses pasteurisasi juga boleh mengandungi bakteria berbahaya. Bakteria boleh memasuki susu melalui udang sapi atau dari alat pemerahan yang digunakan.

  • Sayuran dan buah. Pengambilan sayur-sayuran atau buah segar boleh dicemari bakteria ini. Sebaliknya, basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan air bersih sebelum dimakan.

  • Makanan dan minuman lain. Anda mungkin mengalami jangkitan bakteria E coli dari jus atau yogurt yang tidak dipasteurisasi atau dibuat dari bahan mentah.

  • Air. Pencemaran melalui air dapat terjadi ketika anda meminumnya secara tidak sengaja, seperti ketika berenang di kolam atau di tasik.

Baca juga: Elakkan E. coli dengan Mencuci Tangan yang Rajin

Bagaimana Bahaya Jangkitan Bakteria E. coli?

Sebilangan besar orang dewasa akan sembuh sendiri dari jangkitan bakteria E coli lebih kurang seminggu. Namun, anak-anak kecil, orang tua, dan orang-orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah dapat mengalami gejala yang teruk atau mengalami komplikasi Sindrom Hemolitik Uremik .

Dalam keadaan ini, toksin dari bakteria E coli memusnahkan sel darah merah dalam proses yang disebut hemolisis. Sel darah merah yang rosak mempengaruhi kerja sistem penyaringan di buah pinggang, menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Kanak-kanak di bawah umur 5 (lima) tahun lebih berisiko menghidap gangguan kesihatan ini. Seperti orang dewasa, jangkitan bakteria E coli pada kanak-kanak lebih kerap berlaku kerana keracunan makanan dan jangkitan saluran kencing. Pada kanak-kanak, kemungkinan komplikasi adalah meningitis.

Baca juga: 9 Cara Mencegah Jangkitan Bakteria E. coli

Itu adalah tinjauan mengenai sebab-sebab mengapa jangkitan bakteria E coli sangat bahaya. Jadi, pastikan anda selalu mencuci tangan sebelum makan dan selepas melakukan aktiviti di luar. Juga pastikan anda memasak semua makanan dengan teliti dan basuh semua buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum memakannya. Ambil vitamin apabila diperlukan, dan anda boleh membelinya tanpa pergi ke farmasi menggunakan aplikasinya . Pantas muat turun permohonan sekarang!