Mengapa bayi sering menggigit puting semasa menyusu?

, Jakarta - Ibu pasti mempunyai pengalaman digigit bayi semasa menyusui. Nampaknya, ada beberapa penjelasan mengapa bayi suka menggigit puting semasa menyusu. Penjelasan pertama adalah bahawa bayi menggerogoti apa sahaja yang melegakan kesakitan gigi. Selain itu, sesuatu yang tidak dibayangkan adalah menggigit bayi sebagai tanda kasih sayang.

Ini berlaku bukan hanya pada manusia, tetapi juga pada mamalia lain. Contohnya, ikan lumba-lumba kadang-kadang menggigit puting ibu mereka dengan keras sehingga kadangkala menyakiti ibu mereka. Setelah mengetahui maklumat ini, adalah idea yang baik bagi ibu untuk tidak terlalu reaktif ketika bayi menggigit puting semasa menyusu. Terdapat beberapa petua yang harus dilakukan oleh ibu ketika bayi menggigit puting semasa menyusu.

  • Kawal Tindak Balas dan Sakit

Lakukan yang terbaik untuk mengawal reaksi ibu. Biasanya, wanita hamil secara refleks dapat mengawal perasaan terkejut kerana hormon yang keluar ketika menyusu. Sekiranya boleh, tekan jeritan ibu untuk mengelakkan trauma pada bayi. Dalam situasi tertentu, bayi enggan menyusui semula kerana dia terkejut dengan reaksi ibu. Bayi terkesan dengan pesanan bahawa ibu marah atau bahawa payudara ibu akan diambil darinya atau tidak dapat lagi menyusui. Baca juga: 5 Cara Menjaga Anak-Anak Dekat dengan Ibu Bekerja

  • Tolak Kepala Bayi ke Payudara

Mendorong bayi lebih dekat ke payudara akan membuat bayi meregangkan gigitan. Sekiranya ibu menarik payu dara dari bayi, ini akan membuatkan bayi menggigit lebih keras dan tidak akan melepaskannya. Sekiranya ibu menolak atau menekan kepala bayi ke payudara, sehingga menutup hidungnya, ini akan membuat bayi melepaskan gigitan kerana dia harus menarik nafas.

  • Beri Bayi Sesuatu Yang Lain Dia Boleh Gigit

Semasa menyusukan bayi, adalah idea yang baik untuk menjaga jari antara puting dan mulut bayi. Jadi, ketika bayi menggigit puting, ibu boleh menggigit jari untuk digigit dan bukannya puting. Di samping itu, ibu juga boleh menyediakan mainan yang selamat untuk digigit bayi untuk menyejukkan gusi mereka daripada gatal.

  • Ketahui Tabiat Menggigit Bayi

Biasanya, bayi mula menggigit putingnya menjelang akhir kitaran makan. Pada masa ini, mereka biasanya mendapat cukup susu, jadi mereka hanya ingin bermain-main. Caranya yang boleh dilakukan oleh ibu adalah melepaskan bayi dari payudara ketika bayi melambatkan intensiti menghisap. Baca juga: 4 Cara Mengatasi Kebiasaan Bayi Meletakkan Perkara di Mulut

  • Cubalah Teknik Pull-off dan Put-down.

Ibu juga boleh mencuba teknik ini dengan membuang sedutan bayi dan meletakkannya di atas katil ketika bayi mula menggigit puting. Tetapi lakukan dengan cara yang tegas dan tidak kasar, jangan biarkan bayi merasakan ini sebagai hukuman tetapi sebagai teguran. Biarkan bayi tahu secara semula jadi bahawa menggigit puting tidak baik. Biarkan bayi tahu melalui bahasa badan ibu.

Sebagai tambahan kepada perkara yang dinyatakan di atas, alasan mengapa bayi menggigit puting semasa menyusu adalah kerana mereka merasa terganggu. Mungkin ketika bayi menyusu, ibu terlalu sibuk mengusap pipi atau kepala bayi, sehingga bayi merasa terganggu dan sebagai peringatan dia menggigit puting. Bekalan susu yang berkurang juga menjadikan bayi panik dan bertindak balas dengan menggigit.

Sekiranya anda mempunyai banyak pertanyaan lain mengenai proses penyusuan dan kebiasaan bayi menggigit puting, atau maklumat kesihatan lain, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .