Pengendalian Pertama Yang Boleh Anda Lakukan apabila Anak Anda Mengalami Cirit-birit

, Jakarta - Cirit-birit pada kanak-kanak bukanlah keadaan yang boleh diremehkan. Sebabnya, kesan cirit-birit pada kanak-kanak boleh menyebabkan dehidrasi yang mengancam nyawa. Menurut catatan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sekitar 525,000 kanak-kanak (di bawah lima tahun) mati akibat cirit-birit setiap tahun. Lihat, tidak bergurau bukan kesannya?

Punca cirit-birit pada kanak-kanak agak pelbagai. Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), keadaan ini disebabkan oleh virus, bakteria, dan parasit. Rotavirus adalah penyebab utama (60-70 peratus) cirit-birit berjangkit pada kanak-kanak, sementara sekitar 10-20 persen disebabkan oleh bakteria, dan kurang dari 10 persen disebabkan oleh parasit.

Persoalannya, apakah rawatan pertama yang perlu dilakukan oleh ibu ketika anak mereka mengalami cirit-birit? Nah, berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi cirit-birit pada kanak-kanak yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Cirit-birit Kronik pada Kanak-kanak, Apa yang Menyebabkannya?

Cara Mengatasi Cirit-Birit pada Kanak-kanak

Sebenarnya, bagaimana menangani cirit-birit pada kanak-kanak bergantung pada usia, keadaan kesihatan, keluhan yang timbul, dan seberapa parah keadaannya. Perkara yang perlu diberi perhatian adalah mengenai dehidrasi, kerana keadaan ini boleh membawa maut pada kanak-kanak.

Nah, inilah cara menangani cirit-birit pada kanak-kanak menurut pakar di Johns Hopkins Medicine:

  • Beri air atau jika perlu minuman atau larutan glukosa-elektrolit. Cecair ini mempunyai keseimbangan air, gula dan garam yang tepat.
  • Elakkan jus atau soda kerana ia boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk.
  • Jangan berikan air kepada bayi (berumur di bawah enam bulan)
  • Jangan memberi air terlalu banyak kepada kanak-kanak dari semua peringkat umur kerana boleh membahayakan.
  • Terus menyusukan bayi. Bayi yang disusui sering mengalami cirit-birit yang kurang.

Menurut IDAI, kanak-kanak yang kelihatan dahaga, kurang membuang air kecil, mata kelihatan sedikit tenggelam, keanjalan kulit menurun, dan bibir kering dapat menunjukkan dehidrasi ringan hingga sederhana. Dalam keadaan ini, anak harus diberi cairan rehidrasi di bawah pengawasan pegawai perubatan, sehingga anak itu perlu dibawa ke hospital.

Bagaimana jika anak kecil anda mengalami dehidrasi teruk? Masih menurut IDAI, anak-anak harus segera dibawa ke hospital untuk mendapatkan cairan rehidrasi melalui IV. Hati-hati, kesan dehidrasi yang teruk boleh mengancam nyawa si kecil anda.

Kanak-kanak yang mengalami dehidrasi teruk biasanya menunjukkan gejala seperti pernafasan yang cepat dan dalam, sangat lemah, penurunan kesedaran, nadi cepat, dan keanjalan kulit yang sangat menurun.

Sekiranya cirit-birit pada kanak-kanak tidak membaik, ibu boleh memeriksa diri ke hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.

Baca juga: 6 Fakta Penting mengenai Cirit-birit pada Kanak-kanak yang Perlu Tahu Ibu

Bukan Sekadar Soalan Dehidrasi

Kesan cirit-birit pada kanak-kanak sangat pelbagai, bukan hanya mengenai dehidrasi atau kekurangan cecair badan. Cirit-birit yang tidak membaik atau kronik menyebabkan pelbagai komplikasi, seperti:

  • Cirit-birit kronik , boleh menyebabkan kencing gelap, demam, muntah, pening, dan kelemahan.
  • Kekurangan zat makanan , terutama pada kanak-kanak berumur kurang dari 5 tahun, yang boleh mengakibatkan penurunan sistem imun anak.
  • Kerengsaan kulit di sekitar dubur , kerana pH najis berasid pada cirit-birit yang disebabkan oleh intoleransi laktosa.
  • ketidakseimbangan elektrolit, Ini kerana elektrolit terbuang bersama dengan air yang keluar semasa cirit-birit, yang dapat dicirikan oleh kelemahan, kelumpuhan, dan bahkan kejang.

Baca juga: 3 Jenis Dehidrasi pada Kanak-kanak dengan Cirit-birit

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana merawat cirit-birit pada kanak-kanak? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2020. Penyakit diare - Fakta utama
Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Diakses pada tahun 2020. Cirit-birit Kronik pada Kanak-kanak.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Cirit-birit pada Kanak-kanak.
IDAI. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengubati Cirit-birit pada Kanak-kanak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found