Soalan Mengenai Asid Perut Yang Boleh Ditanyakan kepada Doktor

, Jakarta - Penyakit refluks asid adalah keadaan ketika asam lambung mengalir kembali ke esofagus (refluks asid) yang menyebabkan gejala tidak selesa dan dapat merengsakan esofagus. Refluks asid sebenarnya adalah keadaan biasa yang dialami oleh banyak orang dari semasa ke semasa.

Walau bagaimanapun, penyakit asid perut atau juga dikenali sebagai penyakit refluks gastroesophageal (GERD) boleh menyebabkan refluks asid sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang mempunyai masalah dengan asid perut, anda mungkin tertanya-tanya, adakah saya mempunyai GERD, bagaimana menanganinya, adakah terdapat sekatan diet yang perlu dielakkan, dan banyak lagi.

Nah, berikut adalah beberapa soalan mengenai asid perut yang boleh anda tanyakan kepada doktor anda:

 1. Bagaimana saya tahu jika saya menghidap GERD?

GERD sering tidak disedari oleh penghidapnya, kerana ia hanya dianggap sebagai refluks asid biasa. Jadi, bagaimana anda tahu jika anda menghidap GERD? Anda perlu berjumpa doktor untuk mengesahkan diagnosis GERD. Berjumpa doktor jika anda mengalami simptom, seperti:

 • Anda mengalami kesakitan dengan sensasi terbakar di dada (pedih ulu hati) dua kali atau lebih seminggu.
 • Pedih ulu hati apa yang anda alami semakin teruk.
 • Pedih ulu hati membangunkan anda dari tidur pada waktu malam.
 • Anda mengalami kesukaran atau kesakitan ketika menelan.
 • Ketidakselesaan yang anda alami mengganggu aktiviti harian.

GERD biasanya dapat didiagnosis berdasarkan tanda dan gejala. Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin dapat melakukan ujian untuk mengesahkan diagnosis GERD.

Baca juga: Apa Ciri-ciri Asid Perut Yang Meningkat?

 1. Apa yang Menyebabkan Gejala Asid Perut Saya?

Refluks asid berlaku apabila penghalang otot antara perut dan esofagus tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai sebab, mulai dari faktor genetik hingga keabnormalan fizikal. Kadang kala, penyebab seseorang mengalami refluks asid tidak dapat diketahui dengan pasti. Itu kerana setiap kes berbeza dan mungkin tidak ada satu sebab yang spesifik.

 1. Ujian apa yang perlu saya lakukan untuk Mendiagnosis GERD?

Salah satu ujian terbaik untuk menentukan penyakit ini adalah dengan endoskopi. Pemeriksaan ini dilakukan dengan memasukkan tiub fleksibel dengan kamera ke kerongkong untuk mengambil gambar esofagus dan membantu melakukan biopsi tisu.

Ujian lain yang juga boleh dilakukan untuk mendiagnosis GERD adalah: ujian asid ambulatori, untuk mengukur jumlah asid dalam perut dalam jangka masa 24 jam. X-ray juga mungkin diperlukan untuk melihat sistem pencernaan atas.

 1. Adakah Keadaan Saya Hanya Sementara atau Kronik?

Anda juga boleh bertanya kepada doktor anda jika penyakit anda bersifat sementara atau kronik. Berdasarkan pemeriksaan fizikal dan ujian diagnostik tambahan, doktor anda dapat menentukan tahap keparahan GERD anda.

 1. Apakah pilihan rawatan yang tersedia untuk refluks asid?

Doktor biasanya akan menasihati anda untuk mencuba membuat perubahan gaya hidup dan mengambil ubat bebas terlebih dahulu untuk merawat penyakit refluks asid.

Walau bagaimanapun, jika keadaan anda tidak bertambah baik dalam beberapa minggu, doktor anda mungkin menetapkan ubat-ubatan, seperti penyekat H-2 untuk menyekat histamin di tapak reseptor sel parietal, penyekat pam protein yang menyekat keupayaan pam proton untuk membuat asid perut, dan antasid yang meneutralkan asid perut. Dalam kes yang teruk, pembedahan adalah rawatan pilihan.

Untuk membeli ubat yang anda perlukan, cukup gunakan aplikasi . Kekal pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam.

Baca juga: Ubat Semula jadi untuk Mengatasi Gejala Asid Perut

 1. Adakah Makanan atau Minuman yang Harus Dielakkan?

Anda yang menghidap penyakit asam lambung perlu mengubah diet anda supaya anda dapat mengelakkan makanan yang boleh memburukkan lagi gejala. Sebilangan makanan ini termasuk makanan pedas dan makanan berasid, seperti tomato dan oren. Minuman tertentu juga harus dibatasi atau dielakkan, seperti kopi, alkohol, dan minuman berkafein. Anda juga boleh bekerjasama dengan doktor anda untuk menentukan jenis makanan yang berfungsi sebagai pencetus badan anda.

Baca juga: Adakah benar bahawa epal dapat menenangkan asid perut yang kambuh?

 1. Adakah Perubahan Gaya Hidup Lain Yang Membantu Gejala?

Untuk membantu melegakan simptom anda, anda perlu berhenti merokok dan mengelakkan memakai pakaian ketat. Orang yang menghidap penyakit refluks asid juga harus mengelakkan makan lewat malam dan berbaring sejurus selepas makan. Makan makanan sihat dalam bahagian kecil sepanjang hari dan jaga berat badan yang sihat.

 1. Komplikasi Apa yang Boleh Terjadi Jika GERD Tidak Meningkatkan?

Lama kelamaan, GERD yang tidak membaik boleh menyebabkan keradangan kronik pada esofagus. Akibatnya, anda berisiko mengalami komplikasi dalam bentuk penyempitan esofagus (esofagus ketat), luka terbuka di esofagus (ulser esofagus), dan pra-barah esofagus (Barrett's esophagus).

Itu adalah soalan mengenai penyakit asid perut yang boleh anda tanyakan kepada doktor anda. Jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui aplikasi jika anda mempunyai soalan mengenai kesihatan, ya. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Pusat kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Soalan untuk Ditanya kepada Doktor anda mengenai Refluks Asid.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. 10 Soalan untuk Ditanya Doktor Mengenai GERD.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit refluks gastroesophageal (GERD).
International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders (IFFGD). Diakses pada tahun 2021. Soalan Umum mengenai GERD.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found