3 Latihan Yang Dapat Meningkatkan Tidur

, Jakarta - Tidur adalah keperluan penting manusia. Setiap orang dinasihatkan untuk tidur selama 8 jam setiap hari. Semasa kita tidur, badan biasanya berehat dan memperbaiki setiap sel di dalam badan. Tidur yang mencukupi pastinya akan membuat anda berasa lebih baik, lebih segar, dan juga dapat meningkatkan mood.

Di samping itu, semasa anda tidur, hormon dalam badan, terutamanya hormon pertumbuhan atau HGH akan berfungsi. Jadi, terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan dengan tidur yang cukup. Jadi, bagaimana jika anda menghadapi masalah tidur? Bersenam boleh menjadi salah satu penyelesaian sehingga anda dapat meningkatkan kualiti tidur anda pada waktu malam. Anda boleh melakukan beberapa sukan di bawah ini untuk meningkatkan kualiti tidur anda, kamu tahu .

  • Yoga

Yoga telah lama dikenali sebagai sukan yang dapat meningkatkan kualiti tidur anda. Anda juga boleh berlatih yoga gaya sederhana di rumah sebelum anda tidur. Ya, melakukan yoga sebelum tidur akan menjadikan anda tidur lebih berkualiti.

Bukan hanya meningkatkan kualiti tidur anda, yoga juga dipercayai dapat menghilangkan kebiasaan tidur atau insomnia. Untuk merasakan faedah melakukan yoga, disarankan untuk melakukan yoga selama 3-5 minit setiap hari pada waktu tidur. Ini perlu dilakukan untuk menghilangkan ketegangan dan tekanan setelah seharian melakukan aktiviti.

(Baca juga: Untuk tidur dengan lebih nyenyak, cubalah membiasakan diri dengan latihan ini )

  • Lompat tali

Lompat tali atau dikenali sebagai ponteng adalah sukan yang cukup popular di semua peringkat umur dan boleh dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Namun, jika anda ingin meningkatkan kualiti tidur anda, lakukan latihan lompat tali ini pada waktu petang.

Latihan lompat tali ini adalah salah satu sukan yang mencetuskan peningkatan aliran darah ke jantung dan menjadikan bekalan oksigen ke otak lebih lancar. Ini akan menjadikan minda menjadi lebih segar dan lebih santai. Sudah tentu, jika anda tidur dalam keadaan santai, ia akan menjadikan tidur anda lebih nyenyak dan berkualiti. Bangun tidur akan terasa lebih segar.

  • Berenang

Melakukan berenang pada waktu petang akan membuatkan anda tidur lena pada waktu malam. Orang yang mempunyai kebiasaan menghadapi masalah tidur pada waktu malam akan tidur nyenyak setelah berenang. Kerana, ketika berenang, anda akan melepaskan beberapa hormon, iaitu endorfin dan serotonin yang akan membuat anda merasa senang dan santai.

Semasa berenang, anda menggerakkan semua bahagian badan anda, jadi keletihan yang anda rasakan setelah berenang juga akan membuatkan anda tidur lebih nyenyak dari biasanya. Selain itu, satu lagi kelebihan sukan renang ini, anda dapat merasa lebih bahagia setelah berenang. Media air yang digunakan sebenarnya dapat menjadikan minda anda lebih segar dan badan anda lebih segar.

Sebenarnya, tidak terlalu sukar untuk mendapatkan tidur berkualiti untuk badan anda. Kerana selain dapat menyegarkan fikiran, tidur yang cukup juga dapat membuat kesihatan anda selalu terjaga. Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasinya . Ayuh muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found