Corak Keibubapaan Yang Tepat ketika Mempunyai Anak Remaja

, Jakarta - Setiap anak mempunyai gaya keibubapaan yang berbeza-beza bergantung pada usia mereka. Oleh itu, ibu tidak dapat menyamakan bagaimana menangani bayi dengan balita, terutamanya jika mereka sudah berusia belasan tahun. Halangan dan cabaran yang dihadapi juga boleh berbeza. Oleh itu, ibu mesti mengetahui corak keibubapaan yang betul sekiranya mempunyai anak yang sudah dewasa.

Masa remaja boleh menjadi masa yang menentukan untuk melihat minat dan bakat mereka. Oleh itu, gaya keibubapaan yang tepat untuk remaja dapat menjadikan mereka lebih dekat dengan ibu bapa mereka sehingga mereka tidak canggung ketika menceritakan semuanya. Oleh itu, ibu mesti mengetahui cara yang betul untuk menerapkan keibubapaan remaja. Lihat perbincangan di bawah!

Baca juga: Keibubapaan Sesuai untuk Remaja

Remaja Keibubapaan Yang Boleh Dilakukan

Masa remaja memang boleh menjadi masa perubahan dalam banyak aspek bagi anak-anak, yang dipengaruhi oleh cara ibu bapa mendidik anak-anak mereka. Ketika anak-anak mulai memasuki masa remaja, perubahan fizikal dapat dilihat, walaupun tidak signifikan dibandingkan dengan ketika mereka tumbuh dewasa. Di samping itu, perubahan tingkah laku ketika berada di sekitar ibu bapa mereka juga boleh menjadi ciri tersendiri.

Anak-anak yang mula memasuki usia remaja juga berusaha untuk lebih berdikari dengan tidak bergantung pada ibu bapa mereka. Selain itu, dia juga sering berusaha menyesuaikan diri dengan rakan-rakannya. Perasaan bahawa rakannya lebih penting daripada ibu bapanya juga dapat mempengaruhi semua keputusan yang diambilnya. Oleh itu, ibu dapat menerapkan beberapa gaya keibubapaan untuk remaja yang boleh dilakukan seperti berikut:

1. Sentiasa Menunjukkan Cinta

Salah satu gaya keibubapaan yang boleh dilakukan oleh setiap ibu bapa adalah dengan menunjukkan kasih sayang mereka secara berkala dengan selalu memberi perhatian. Cuba luangkan masa dengannya sebagai tanda bahawa anda mengambil berat tentangnya. Pastikan selalu mendengar ketika anak bercakap sehingga dia percaya bahawa ibu bapanya dapat menjadi penceritaan yang baik.

Baca juga: Anak Sedih Tanpa Sebab, Sekiranya Anda Berjumpa dengan Ahli Psikologi?

2. Tetapkan Harapan Mengikut Kebolehannya

Ibu juga dapat menetapkan harapan tinggi terhadap anak-anak mereka, walaupun mereka juga harus menyesuaikan kemampuan mereka. Sebilangan besar ibu bapa hanya menumpukan pada pencapaian anak-anak mereka dari segi gred mereka di sekolah. Sebenarnya, sikap baik anak-anak juga penting, termasuk rasa hormat, kejujuran, dan kemurahan hati. Remaja memperoleh keyakinan melalui kejayaan sehingga mereka bersedia menghadapi cabaran seterusnya. Oleh itu, sokongan ibu bapa sangat penting agar mereka dapat mencapai kejayaan dan bangkit dari kegagalan.

Sekiranya ibu masih mempunyai pertanyaan mengenai keibubapaan yang baik untuk remaja, doktor dari aplikasi tersebut sedia memberi nasihat terbaik. Ibu boleh memanfaatkan ciri-ciri tersebut Berbual atau Panggilan Suara / Video , pada untuk lebih banyak interaksi. Ayuh, muat turun sekarang!

3. Buat Peraturan dan Akibat

Keibubapaan remaja yang tidak kurang pentingnya adalah menerapkan disiplin kepada anak-anak dengan membuat peraturan dan akibatnya. Agar anak itu berkelakuan baik, cubalah menerapkan tingkah laku yang boleh diterima olehnya. Berikan akibat mengikut tingkah laku buruk yang dia lakukan. Ibu juga mesti membuat peraturan yang jelas dan tidak boleh berlaku tawar-menawar dari anak-anak.

Di samping itu, ketika anak sudah mulai terbiasa memikul tanggungjawab yang lebih besar, beri dia kebebasan. Namun, jika anak itu berjuang untuk diberi tanggungjawab besar atau kecil, tetapkan lebih banyak batasan sehingga dia tidak melampaui batas. Sekiranya dia melakukan kesalahan, ada baiknya memberitahunya di mana masalahnya dan bagaimana membetulkannya. Pastikan jika anak tidak mengulanginya lagi pada masa akan datang.

Baca juga: Apa yang Perlu Dilakukan Ketika Pemberontakan Remaja?

Itulah beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa sebagai gaya keibubapaan bagi remaja mereka. Dengan menerapkan ini, semua perkara yang diharapkan oleh ibu untuk anak-anak mereka dapat dicapai. Supaya anak-anak menjadi lebih baik di masa depan dalam semua aspek kehidupan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kemahiran keibubapaan: Petua untuk membesarkan remaja.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Panduan Ibu Bapa untuk Menyelamatkan Tahun Remaja.