Adakah benar bahawa gejala bronkitis dapat diatasi dengan bawang putih?

, Jakarta - Bawang putih boleh dikatakan salah satu rempah yang mesti ada di dapur. Ini kerana bawang putih dapat menambahkan aroma dan menguatkan rasa hampir semua makanan.

Bukan hanya rempah dapur yang penting, bawang putih juga terkenal dengan khasiatnya untuk merawat pelbagai jangkitan paru-paru, termasuk bronkitis. Ini disebabkan oleh sifat antimikrob bawang putih.

Baca juga: Bolehkah Bawang Putih Membersihkan Paru-Paru Anda?

Memahami Bronkitis dan Penyebabnya

Bronkitis adalah keradangan saluran udara utama paru-paru (bronchi), yang membawa udara ke dan dari paru-paru. Orang yang menderita penyakit ini biasanya mengalami gejala berupa batuk yang kerap dengan lendir tebal yang boleh berubah warna.

Bronkitis boleh menjadi akut atau kronik. Bronkitis akut adalah jenis yang lebih biasa dan disebabkan oleh virus, biasanya virus yang sama yang menyebabkan selesema dan selesema (influenza). Sementara itu, bronkitis kronik adalah keadaan yang lebih serius yang berlaku kerana kerengsaan berterusan atau pembengkakan lapisan saluran bronkus. Bronkitis kronik sering disebabkan oleh merokok.

Gejala Bronkitis

Kedua-dua bronkitis akut dan kronik boleh menyebabkan gejala berikut:

  • Batuk.
  • Penghasilan lendir (kahak) yang boleh berwarna jernih, putih, kelabu kekuningan atau hijau. Dalam kes yang jarang berlaku, mungkin terdapat darah di lendir.
  • Keletihan.
  • Susah bernafas.
  • Demam ringan dan menggigil.
  • Ketidakselesaan dada.

Sekiranya anda mengalami bronkitis akut, anda mungkin mengalami gejala seperti selesema, seperti sakit kepala dan sakit badan. Gejala-gejala ini biasanya bertambah dalam masa seminggu, tetapi gejala batuk dapat berlanjutan selama beberapa minggu.

Walaupun bronkitis kronik menyebabkan batuk produktif yang berlangsung sekurang-kurangnya tiga bulan, dengan serangan berulang berlaku sekurang-kurangnya dua tahun berturut-turut.

Baca juga: Jangan Mengalami Gangguan Pernafasan Bronkitis

Khasiat Bawang Putih untuk Merawat Bronkitis

Bawang putih diketahui memberikan banyak manfaat kesihatan. Beberapa kebaikannya, iaitu menolong pertumbuhan rambut yang baik dan tebal, mengatasi jerawat dan merawat selsema. Manfaat baru lain yang kini telah dinyatakan ialah bawang putih dapat membantu melindungi anda dari jangkitan paru-paru.

Penyelidikan mendedahkan di Avicenna Journal of Phytomedicine menilai kesan ekstrak allium sativum pada bawang putih terhadap virus bronkitis berjangkit atau virus bronkitis berjangkit (IBV). Kajian ini dilakukan pada empat kumpulan embrio telur. Hasilnya, didapati bahawa ekstrak allium sativum dalam bawang putih mampu menghalang pertumbuhan virus bronkitis berjangkit pada embrio ayam.

Bukan hanya dapat melindungi tubuh dari jangkitan virus, bahan aktif dalam bawang putih juga dapat melawan bakteria dan jamur. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal PLOS One (Perpustakaan Umum Sains) menunjukkan bahawa 'allicin', sebatian yang terdapat dalam bawang putih dapat menangkis bakteria. Kompleks Burkholderia cepacia (BCC) yang menyebabkan jangkitan paru-paru yang serius dan berjangkit pada orang dengan fibrosis sista.

Ekstrak allicin yang dapat diperoleh dengan menghancurkan bawang putih mentah dapat menghalang pertumbuhan bakteria mematikan ini. Sebatian ini membunuh bakteria dengan mengubahsuai enzim secara kimia. Para penyelidik juga percaya bahawa sebatian itu dapat digunakan bersama dengan antibiotik yang ada untuk merawat jangkitan paru-paru.

Nah, itulah kelebihan bawang putih untuk merawat gejala bronkitis. Cara terbaik untuk mendapatkan faedah kesihatan ini adalah dengan memakan bawang putih mentah. Tetapi, jika anda tidak menyukai rasa dan bau, anda boleh mengambil bawang putih dalam bentuk kapsul.

Baca juga: Mahukan Paru-paru Selalu Sihat? Cuba Makan 8 Makanan Ini

Sekarang, anda boleh membeli makanan tambahan dan ubat yang anda perlukan melalui aplikasi . Kaedahnya sangat praktikal, cukup pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang.Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Bronkitis.
Avicenna Journal of Phytomedicine. Diakses pada tahun 2020. Kesan ekstrak Allium sativum (Bawang Putih) terhadap virus bronkitis berjangkit pada telur embrio bebas patogen tertentu.
Makanan NDTV. Diperoleh pada tahun 2020. Bawang Putih Mentah Dapat Membantu Menyembuhkan Jangkitan Paru