Hati-hati, Ini adalah 4 Gejala Badan Gula Darah Berlebihan

Jakarta - Adakah anda pernah merasa dahaga atau merasa lemah walaupun selepas makan? Hmm, mungkin ini menunjukkan bahawa gula darah dalam badan anda semakin meningkat. Hati-hati, jangan memandang rendah keadaan ini, kerana gula darah yang melambung tinggi dikaitkan dengan diabetes. Sebenarnya, ia boleh menyebabkan kerosakan pada saraf, saluran darah, dan boleh mengancam nyawa.

Tahap gula darah normal jika dia mempunyai kadar gula darah puasa lebih dari 126 miligram per desiliter (mg / dl) atau tahap gula darah lebih dari 200 mg / dl. Tahap gula darah yang melambung tinggi ini sering dialami oleh penghidap diabetes. Penyebabnya mungkin kerana lupa atau tidak mengambil ubat penurun glukosa atau menyuntik insulin.

Selain dua ubat ini, kekurangan aktiviti fizikal, tekanan, jangkitan, dan memakan terlalu banyak karbohidrat, juga boleh menjadi penyebab peningkatan kadar gula dalam darah.

Baca juga: 2 Cara Mudah Mengawal Gula Darah

Ingat, keadaan ini tidak hanya menghidap diabetes, orang sihat yang tidak menghidap diabetes juga berisiko untuk menghidap penyakit ini. Lalu, apa simptomnya?

1. Menginginkan Makanan atau Minuman Manis

Adakah anda sukar untuk berhenti ketika anda makan makanan atau minuman bergula? Jangan terkejut. Kerana, semakin banyak gula yang anda makan, semakin banyak anda mahu memakannya. Ini bukan disebabkan oleh kekurangan gula darah atau selera seseorang. Namun, The Sweet memang boleh membuat seseorang ketagih kerana kandungan yang terdapat di dalamnya.

Baca juga: Adakah terdapat kesan berpuasa pada kadar gula dalam darah?

2. Kelaparan

Pada dasarnya, keadaan diabetes jenis 1 dan 2 boleh mengganggu tahap glukosa. Ini boleh menyebabkan kitaran kelaparan ketika tubuh berusaha mengembalikan kadar gula darah ke normal. Tahap glukosa yang rendah memang boleh membuat selera makan seseorang meningkat, tetapi kadar gula darah tinggi juga berlaku. Menurut pakar dari Sekolah Perubatan Gunung Sinai, seseorang akan merasa sukar untuk merasa kenyang ketika kadar gula darah mereka melambung tinggi.

3. Badan terasa lebih perlahan

Pernahkah anda merasakan bahawa badan anda lebih perlahan dari biasa? Hati-hati, ini boleh menjadi tanda kadar gula darah tinggi. Gula darah tinggi ini akan menyebabkan lonjakan insulin yang menyebabkan pelbagai masalah dalam badan. Salah satunya, tenaga menjadi tidak stabil. Nah, apabila badan anda mengambil terlalu banyak gula, tahap gula dalam darah akan lebih tinggi, jadi akan ada kenaikan tenaga.

4. Kemunculan masalah kulit

Tahap gula dalam darah yang tinggi juga boleh menyebabkan sejumlah masalah pada kulit. Menurut pakar dari Washington Institute of Dermatologic Laser Surgery, Amerika Syarikat, beberapa orang mempunyai kepekaan yang berbeza terhadap lonjakan insulin. Nah, lonjakan insulin ini mencetuskan hormon lain yang boleh menyebabkan masalah kulit. Contoh paling mudah adalah pertumbuhan jerawat.

Gejala dan Kesan Lain

Pemeriksaan makmal sememangnya cara paling tepat untuk menentukan kadar gula darah dalam badan. Oleh itu, cubalah melakukan ujian gula darah secara berkala. Terutama apabila badan mengalami keluhan di atas. Namun, dalam beberapa kes, gula darah berlebihan juga boleh menyebabkan gejala lain. Sebagai contoh:

  • Mudah berasa letih dan mengantuk.

  • Pengurangan berat.

  • Penurunan berat badan, tetapi peningkatan selera makan.

  • Sukar untuk menumpukan perhatian.

  • Sakit kepala.

  • Menjadi mulut kering yang sangat dahaga.

  • Penglihatan kabur.

  • Kulit menjadi kering.

  • Rasa lemah atau letih.

  • Peningkatan kekerapan membuang air kecil.

Baca juga: Mencegah Diabetes Dengan Cara Ini

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang juga di Stor aplikasi dan Google Play!

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Gula darah tinggi - rawatan diri.
DIRI. Diakses pada tahun 2020. 10 Tanda dan Gejala Gula Darah Tinggi yang Perlu Diketahui.
Klinik Mayo (2018). Penyakit & Keadaan. Hiperglikemia pada Diabetes.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found