5 Cara Menurunkan Berat Badan Semasa Berpuasa

, Jakarta - Jika Anda sudah berencana untuk melakukan diet, tetapi belum melakukannya, bulan Ramadhan dapat menjadi saat yang tepat bagi Anda untuk mencuba lagi untuk merealisasikan rencana tersebut. Puasa diketahui bermanfaat untuk penurunan berat badan. Tidak makan dan minum sama sekali selama lebih dari 12 jam pasti akan membuat anda kehilangan berat badan.

Namun, anda juga perlu mengetahui cara menjalankan puasa yang sihat agar dapat menurunkan berat badan dengan berkesan. Sebabnya, banyak orang sebenarnya menambah berat badan ketika berpuasa. Oleh itu, agar anda dapat melihat yang terbaik ketika Hari Raya tiba, pertimbangkan terlebih dahulu cara menurunkan berat badan semasa berpuasa di sini.

1. Meningkatkan Penggunaan Serat dan Protein di Suhoor dan Iftar

Semasa sahur dan iftar, pastikan anda makan lebih banyak makanan yang mengandungi serat dan protein daripada makanan berkalori tinggi. Ini kerana makanan berserat tinggi akan diserap dan dicerna oleh badan dalam jangka masa yang lebih lama, jadi anda tidak mudah lapar dan dapat berpuasa sepanjang hari.

Makanan yang tinggi serat dan protein juga membantu mengurangkan selera makan, jadi apabila tiba masanya untuk berbuka puasa, anda tidak menjadi gila dan makan berlebihan.

Baca juga: 4 Makanan Sihat Yang Membuat Anda kenyang dengan cepat

2. Hadkan Makanan dan Minuman Gula

Anda masih memerlukan pengambilan gula ketika berbuka puasa untuk memulihkan tenaga. Ini kerana berpuasa selama selusin jam dapat membuat kadar gula dalam darah menurun, jadi anda perlu mengembalikannya dengan memakan makanan atau minuman manis. Tetapi ingat, hadkan pengambilan gula yang anda makan. Makan terlalu banyak makanan atau minuman bergula sebenarnya akan disimpan sebagai lemak oleh badan dan merosakkan diet anda.

Jadi, anda harus memilih makanan karbohidrat kompleks untuk meningkatkan tenaga selepas berpuasa, seperti buah, sayur-sayuran, dan beras perang.

3. Elakkan Makan Makanan Goreng

Setelah menahan lapar sepanjang hari, makanan goreng adalah salah satu makanan yang kelihatan menggoda untuk dimakan ketika berbuka puasa. Hati-hati, makan makanan goreng yang kaya dengan lemak jahat (lemak tepu) pada bulan puasa boleh menjadikan anda gemuk.

Oleh itu, anda harus mengelakkan makanan bergoreng dan makanan berlemak lain sehingga anda dapat menurunkan berat badan ketika berpuasa. Untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa berpuasa, gantikan lemak tepu dengan lemak tak jenuh yang lebih baik untuk kesihatan. Ini kerana lemak tak jenuh tidak meningkatkan kadar kolesterol dalam badan. Anda boleh mendapatkan lemak tak jenuh dari alpukat, ikan, dan kacang.

Baca juga: Makanan goreng semasa berpuasa, mengapa mesti dibatasi?

4. Jangan Makan berlebihan ketika berbuka

Walaupun anda tidak makan dan minum sepanjang hari, itu tidak bermaksud anda boleh "membalas dendam" ketika berbuka puasa. Makan berlebihan boleh meningkatkan gula secara drastik. Sebenarnya, badan tidak menghasilkan banyak insulin ketika anda berpuasa. Gula berlebihan akan ditukar menjadi lemak di dalam badan.

Jadi, anda masih perlu menyimpan sebahagian makanan pada waktu subuh dan iftar. Agar anda tidak tergoda untuk makan berlebihan, cuba gunakan minda yang lebih kecil untuk makan. Di samping itu, anda juga boleh makan sahur atau berbuka puasa dengan makanan yang dapat membuat anda kenyang dengan cepat, seperti sup.

5. Terus Bersenam

Puasa tidak boleh dijadikan alasan untuk malas. Dengan terus bersenam, anda sebenarnya dapat menurunkan berat badan dengan berkesan semasa berpuasa.

Biasanya, badan menjadikan glukosa atau gula sebagai sumber tenaga pertama yang diproses untuk menghasilkan tenaga. Namun, apabila anda berpuasa dan tidak mendapat pengambilan gula selama belasan jam, tubuh akan mencari sumber tenaga lain, iaitu simpanan lemak. Jadi, bersenam ketika berpuasa boleh mencetuskan pembakaran lebih banyak lemak di badan anda.

Baca juga: Kurangkan Berat Badan Semasa Berpuasa, Cubalah 5 Sukan Ini

Itulah beberapa cara untuk menurunkan berat badan ketika berpuasa. Dengan mengikuti kaedah ini, dijamin anda akan berjaya mengurangkan berat badan anda. Sekiranya anda mahukan nasihat mengenai diet yang sihat atau mempunyai pertanyaan mengenai pemakanan, gunakan saja aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.