Bukan Hanya Lemak, Badan Tipis Juga Dapat Menghidap Penyakit Jantung

, Jakarta - Sejauh ini, orang sering menganggap bahawa orang yang mempunyai badan yang lebih penuh, alias gemuk, lebih mudah diserang penyakit. Walaupun nama penyakitnya, tidak melihat ukuran atau bentuk badan. Kesihatan anda tidak bergantung pada berat badan anda - walaupun lilitan pinggang kadang-kadang boleh menjadi petunjuk keadaan kesihatan tertentu.

Sekiranya anda tidak berlebihan berat badan, haruskah gaya hidup sihat diketepikan? Ramai orang berfikir kerana kurus mereka boleh makan sesuka hati dan tidak bersenam. Walaupun anda kelihatan sihat dari luar, itu tidak bermakna anda tidak menghadapi masalah kesihatan, terutama penyakit jantung.

Penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2015 oleh jurnal Annals of Internal Medicine mendapati bahawa orang yang mempunyai berat badan normal mempunyai lemak badan yang menyumbang kepada risiko penyakit kardiovaskular.

Baca juga: Badan Terlalu Tipis? Inilah punca dan cara mengatasinya

Kajian yang sama menunjukkan bahawa satu dari empat orang langsing mempunyai risiko pra-diabetes dan obesiti metabolik. Lemak yang biasanya terdapat pada orang kurus disebut lemak viseral.

Lemak viseral adalah lemak badan yang disimpan di rongga perut dan oleh itu disimpan di sekitar sejumlah organ dalaman yang penting, seperti hati, pankreas dan usus. Lemak viseral kadang-kadang disebut sebagai "lemak aktif".

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa lemak jenis ini memainkan peranan khas dan berpotensi berbahaya dan mempengaruhi fungsi hormon. Menyimpan jumlah lemak viseral yang lebih tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko sejumlah masalah kesihatan termasuk diabetes jenis 2.

Lebih Sering Dialami oleh Orang Yang Tipis

Keadaan ini lebih cenderung dialami oleh orang kurus kerana pada umumnya orang masih menganggap bahawa kelebihan berat badan adalah petunjuk utama. Orang lupa bahawa ada lemak tersembunyi yang lebih berbahaya lagi.

Selain kecuaian, ada juga beberapa faktor lain yang menyebabkan mereka yang kurus juga boleh menghidap penyakit jantung, iaitu:

  1. Penyakit Jantung Kongenital

Penyakit jantung kongenital dicirikan oleh fungsi jantung yang rendah kerana gangguan pada dinding injap, atau / dan arteri jantung. Orang dengan penyakit jantung kongenital dan berat badan rendah 12 kali lebih mungkin untuk menghidap penyakit kardiovaskular.

  1. Kekurangan Aktiviti Fizikal

Sekali lagi, jika anda malas bergerak, walaupun anda kurus, risikonya selalu ada. Aktiviti fizikal adalah salah satu cara untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Kekurangan aktiviti fizikal, sebaliknya, boleh menyebabkan penumpukan lemak dalam darah yang boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular.

Baca juga: 3 Petua Sihat untuk Orang Yang Tipis

  1. Lemak Badan Rendah dengan Tabiat Makan yang Tidak Sihat

Mudah mempunyai lemak badan yang rendah dan mempunyai tabiat makan yang tidak sihat. Orang yang kurang berat badan cenderung tidak bimbang untuk makan makanan segera dan gagal mendapatkan keseimbangan. Walaupun mungkin tidak langsung muncul di tubuh mereka, mereka mungkin masih mempunyai kadar gula darah tinggi.

  1. Lemak Perut

Keadaan yang dikenali sebagai obesiti pusat dan tidak jarang berlaku pada orang yang mempunyai berat badan rendah. Berbanding dengan lemak yang merata, orang yang mempunyai lemak di sekitar perut lebih berisiko terkena penyakit kardiovaskular daripada mereka yang gemuk secara sederhana.

Baca juga: 6 Makanan untuk Membina Otot

  1. Tahap Hemoglobin Serum Rendah

Salah satu keadaan yang menyebabkan penyakit jantung adalah kekurangan tahap hemoglobin (Hb). Keadaan ini lebih tinggi pada orang yang kurang berat badan. Tahap Hb dapat mempengaruhi kegagalan jantung dengan ketara dan tahap Hb serum yang normal dapat mengurangkan risiko kegagalan jantung.

Sekiranya anda kurus dan masih tidak yakin dengan keadaan kesihatan sebenar anda, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .