Berikut adalah 6 Jenis Corak Keibubapaan yang Boleh Diterapkan oleh Ibu Bapa

, Jakarta - Bagi ibu bapa dan calon ibu bapa, mereka mesti memahami konsep keibubapaan bukan hanya memberi makan, menyediakan tempat tinggal yang layak, dan memenuhi keperluan lain untuk si kecil. Dalam mendidik bayi, setiap ibu bapa mesti mempunyai cara yang berbeza. Apa sahaja cara yang dilakukan, semuanya adalah untuk kebaikan Si Kecil.

Bukan perkara mudah untuk menjaga anak sehingga dewasa. Sebilangan ibu bapa bahkan mempunyai masalah mengenai gaya keibubapaan yang sesuai untuk membesarkan dan membimbing anak-anak dengan sifat dan watak yang berbeza. Berikut adalah beberapa jenis keibubapaan yang dapat diterapkan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka.

Baca juga: Ini adalah Corak Keibubapaan yang Sihat untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Keibubapaan adalah corak tingkah laku yang diterapkan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka. Keibubapaan ini adalah proses untuk meningkatkan dan menyokong perkembangan emosi, fizikal, sosial, bahkan intelektual bermula dari masa kanak-kanak sehingga mereka dapat hidup secara mandiri sebagai orang dewasa. Penerapan pola keibubapaan kepada anak-anak mereka merangkumi pola interaksi, penerapan peraturan di rumah, bahkan penerapan sistem ganjaran dan hukuman kepada anak-anak.

  • Bantuan Ibu Bapa atau Ibu Bapa Nurturant

Gaya keibubapaan ini merangkumi keibubapaan yang baik untuk anak-anak kerana ibu bapa selalu membebaskan anak-anak mereka untuk menjelajahi persekitaran di sekitarnya, sehingga mereka dapat belajar. Namun, anak-anak masih di bawah pengawasan ibu bapa mereka. Di samping itu, ibu bapa akan menerapkan batasan yang jelas dan telah terbiasa dengan anak-anak mereka. Dengan ini anak akan bertanggungjawab terhadap diri mereka sendiri dan orang lain, dan lebih yakin.

  • Keibubapaan Permisif

Ibu bapa yang suka bersikap cenderung perhatian terhadap anak-anak mereka, tetapi tidak peduli dengan peraturan dan disiplin. Ibu bapa juga jarang memberi tuntutan dan harapan kepada anak-anak. Dengan gaya keibubapaan ini, anak-anak cenderung membesar tanpa disiplin.

  • Mengabaikan Orang Tua atau Mengabaikan Orang Tua

Ibu bapa dengan gaya keibubapaan ini mengabaikan emosi dan pendapat anak-anak mereka. Anak-anak yang dibesarkan dengan gaya keibubapaan ini akan kurang berdisiplin, tidak peduli dengan persekitarannya, berkembang menjadi orang dewasa sebelum waktunya, malah anak-anak sering bertengkar dengan ibu bapa mereka.

Baca juga: Mempertimbangkan Keibubapaan Bagi Anak

  • Keibubapaan Semula Jadi atau Keibubapaan dengan Cinta

Corak keibubapaan ini merupakan corak keibubapaan yang baik kerana ikatan emosi yang dipupuk dengan baik oleh ibu bapa. Ibu bapa yang mempunyai ibu bapa ini biasanya akan mengelakkan hukuman fizikal terhadap anak-anak. Ibu bapa juga akan mengajar disiplin melalui interaksi antara ibu bapa dan anak-anak. Perkara yang buruk adalah, dengan gaya keibubapaan ini, anak-anak menjadi manja dan terlalu bergantung pada ibu bapa mereka.

  • Keibubapaan Positif atau Keibubapaan Positif

Dalam corak keibubapaan ini, ibu bapa akan membimbing dan memberi nasihat kepada anak-anak tentang apa yang boleh dan tidak boleh mereka lakukan, dan ibu bapa juga akan mengajar dan menjelaskan bahawa setiap pilihan mempunyai akibatnya sendiri. Gaya keibubapaan ini mengajar anak-anak untuk mempertimbangkan pilihan yang ada dan lebih bertanggungjawab terhadap setiap pilihan.

  • Keibubapaan Berautoriti

Dalam gaya keibubapaan ini, ibu bapa akan menetapkan batasan, memberi pemahaman kepada anak-anak, dan menekankan sebab-sebab berlakunya peraturan. Dengan cara ini, kanak-kanak dapat menjadi lebih berdikari, diterima secara sosial, berjaya secara akademik dan berkelakuan baik.

Baca juga: Kenali Lebih Lanjut dengan Helikopter Keibubapaan

Sekiranya ibu ingin membincangkan masalah keibubapaan yang sesuai dengan watak Si Kecil, boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi tersebut , ibu boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Sekiranya ada yang tidak kena dengan kesihatan si kecil, doktor akan segera memberi ubat untuk si kecil. Tanpa perlu keluar rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found