Cara Mendiagnosis COVID-19

, Jakarta - COVID-19 terus menimbulkan kepanikan di semua elemen masyarakat kerana gejalanya serupa dengan banyak penyakit. Biasanya tanda-tanda yang berlaku berupa masalah pernafasan. Namun, bagaimana dengan seseorang yang hanya merasa tidak selesa di tekak hingga ke tahap anosmia? Bolehkah anda mengesahkan bahawa anda menghidap virus korona? Untuk memastikan ini, ketahui beberapa kaedah untuk mendiagnosis virus korona berikut!

Baca juga : Ketahui 3 Jenis Ujian Corona yang Digunakan di Indonesia

Beberapa Pemeriksaan untuk Diagnosis Virus Corona

Tanda atau gejala COVID-19 dapat dilihat dua hingga 14 hari selepas pendedahan. Masa ketika seseorang terdedah dan sebelum mengalami gejala juga dikenal sebagai masa inkubasi. Tanda-tanda yang paling biasa sebelum seseorang mendapat diagnosis serangan virus korona adalah demam, batuk, keletihan, hingga tidak dapat berbau. Walau bagaimanapun, ia juga boleh berlaku pada beberapa penyakit lain.

Beberapa gejala klinikal COVID-19 sederhana dan teruk termasuk:

 • Sesak nafas atau sukar bernafas.
 • Sakit otot.
 • Tubuh secara semula jadi panas dan sejuk.
 • Sakit kepala.
 • Sakit di bahagian dada.
 • Mual dan / atau muntah.
 • Cirit-birit.
 • Ruam.

Sesungguhnya, keparahan gejala klinikal COVID-19 berkisar dari sangat ringan hingga teruk. Sebenarnya, sebilangan orang mempunyai sedikit atau tidak ada gejala. Sebaliknya, seseorang juga boleh mengalami gejala yang lebih teruk, seperti sesak nafas dan radang paru-paru, yang muncul seminggu setelah gejala awal dirasakan.

Lalu, apakah kaedah yang berkesan untuk mendiagnosis serangan virus korona? Berikut adalah beberapa pemeriksaan yang boleh menjadi pilihan:

1. Ujian Virus

Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengesan virus dengan menggunakan sampel pernafasan, seperti penyapu dari dalam hidung. Kaedah ini berkesan untuk mengesan jangkitan dengan SARS-CoV-2, virus yang boleh menyebabkan COVID-19. Masa yang diperlukan untuk mendapatkan hasil pemeriksaan ini mungkin sekitar beberapa jam hingga beberapa hari jika analisis makmal diperlukan. Salah satu contoh ujian virus ini ialah RT-PCR. Pemeriksaan makmal untuk coronavirus ini mempunyai ketepatan tertinggi setakat ini.

2. Ujian Antibodi dan Antigen

Ujian antibodi dilakukan dengan mengambil darah untuk memastikan virus korona beredar di dalam badan atau tidak. Kaedah ini tidak digalakkan digunakan lagi kerana memerlukan satu hingga tiga minggu setelah jangkitan untuk membentuk antibodi, jadi tidak lagi berkesan. Contoh ujian antibodi adalah ujian pantas.

Pilihan lain adalah ujian antigen cepat, iaitu pemeriksaan dengan mengesan sistem imun yang telah membentuk antibodi yang disebabkan oleh virus. Kaedah ini juga dikenali sebagai antigen swab kerana mengambil sampel lendir dari hidung atau tekak. Masa yang diperlukan untuk ujian ini tidak lama dan keberkesanannya di bawah RT-PCR adalah rendah.

Baca juga : Demam, Pilih Ujian Cepat Antigen atau Ujian Cepat Antibodi?

3. Pemeriksaan Radiologi

Kaedah pemeriksaan lain yang boleh dilakukan adalah radiologi. Kaedah ini biasanya menggunakan sinar-X untuk menghasilkan gambar organ yang dikehendaki, khusus untuk COVID-19, biasanya di dada atau paru-paru. Beberapa contoh pemeriksaan radiologi untuk mengesahkan COVID-19 adalah:

 • Imbasan CT di Dada: Kaedah ini dikatakan berkesan untuk mendiagnosis virus korona di dalam badan dengan angka hingga 89.9 persen. Walaupun begitu, kaedah ini secara tidak betul dapat mengenal pasti sebanyak 38 peratus seseorang yang tidak mempunyai COVID-19.
 • X-ray dada: Diagnosis virus korona dengan sinar-X dada mempunyai kadar keberkesanan 57 peratus hingga 89 persen. Di samping itu, diagnosis yang salah pada orang yang sihat berkisar antara 11 peratus hingga 89 peratus.
 • Ultrasound Paru-paru: Pemeriksaan ultrabunyi paru-paru juga dapat mendiagnosis COVID-19 dengan kadar 96 peratus, hampir sempurna. Walaupun begitu, jumlah kaedah ini salah mendiagnosis serangan dari virus korona sebanyak 38 peratus.

Nah, sekarang anda sudah mengetahui beberapa kaedah berkesan untuk mendiagnosis virus korona di dalam badan. Sekiranya anda mempunyai simptom, ada baiknya segera menjalani pemeriksaan, supaya rawatan awal dapat dilakukan. Jangan menangguhkannya kerana percambahan virus ini cukup pantas. Sekiranya ia menyerang semua bahagian penting, kematian mungkin.

Baca juga : Memahami Pemeriksaan Spesimen COVID-19, Inilah Penjelasannya

Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan semua pemeriksaan ini melalui aplikasi . Kami telah bekerjasama dengan kebanyakan hospital di Indonesia, jadi kebebasan ada di tangan anda. juga menyediakan perkhidmatan pandu lalu di beberapa lokasi di Jakarta untuk memastikan tubuh dijangkiti virus korona atau tidak.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19).
Persatuan Paru-paru Amerika. Diakses pada tahun 2021. Diagnosis COVID-19.
Cochrane. Diakses pada tahun 2021. Seberapa tepat pengimejan dada untuk mendiagnosis COVID-19?