Sebab Leukemia Mempengaruhi Warga Emas

, Jakarta - Kanser darah atau leukemia adalah sejenis barah yang menyerang sel darah putih di dalam badan. Sebenarnya, sel darah putih mempunyai fungsi penting dalam badan. Sel darah putih adalah sel darah yang melindungi tubuh daripada benda asing atau virus yang akan menyerang kesihatan tubuh.

Baca juga: Kanak-kanak dengan Leukemia, berapa besar peluang untuk sembuh?

Sel darah putih di dalam badan dihasilkan di saraf tunjang. Dalam keadaan normal, sel darah putih menyerang semua virus yang menyebabkan penyakit di dalam badan. Namun, pada orang yang menghidap barah darah, terdapat terlalu banyak sel darah putih dalam keadaan tidak normal. Jumlah yang berlebihan menyebabkan pengumpulan di tulang belakang sehingga jika tidak dirawat dapat menyerang sel darah yang sihat.

Tidak hanya menyerang sel darah, sel abnormal yang dibiarkan terkumpul dapat merebak ke organ lain seperti hati, limpa, paru-paru dan ginjal.

Ketahui Sebab dan Faktor Penyebab Kanser Darah

Hingga kini penyebab barah darah tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, mutasi DNA pada sel darah putih dianggap sebagai penyebab barah darah. Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko seseorang terkena barah darah, seperti:

1. Keturunan atau Genetik

Seseorang yang mempunyai sindrom down atau gangguan genetik lain terdedah kepada barah darah. Mempunyai sejarah keluarga penyakit ini juga menjadikan seseorang lebih mudah terkena leukemia.

2. Menjalani Rawatan Kanser

Seseorang yang mempunyai jenis kanser lain berpotensi menghidap barah darah kerana kesan menjalani rawatan kemoterapi atau radioterapi. Rawatan ini boleh mencetuskan barah darah.

3. Faktor Pendedahan Terhadap Tahap Sinaran Tinggi

Orang yang sering mengalami pendedahan kepada tahap radiasi atau kemalangan yang tinggi dengan keadaan yang berkaitan dengan reaktor juga berpotensi mengembangkan barah darah.

4. Tabiat Merokok

Seseorang yang mempunyai kebiasaan merokok berpotensi menghidap barah darah. Kandungan toksik dalam rokok sebenarnya boleh mencetuskan sel barah. Bukan hanya kanser darah, merokok boleh mencetuskan jenis barah lain seperti barah paru-paru atau barah mulut.

Baca juga: 6 Jenis Kanser Paling Popular di Indonesia

Mengapa Orang Tua Boleh Menghidap Leukemia?

mengikut Institut Kanser Negara , leukemia sering berlaku pada seseorang yang berumur antara 65 hingga 74 tahun. Penyakit leukemia terbahagi kepada empat petua, iaitu:

  1. Leukemia limfosit akut.

  2. Leukemia Myelositik Akut.

  3. Leukemia limfositik kronik.

  4. Leukemia Myelositik Kronik.

Dari empat jenis tersebut, leukemia myelositik akut sangat mudah dihidapi pada orang dewasa hingga orang tua. Biasanya penyakit ini mudah menyerang lelaki yang memasuki usia 50 tahun.

Peningkatan usia seseorang juga mempengaruhi kesihatan dan usia organ pada orang itu. Perubahan usia mempengaruhi kemampuan tubuh pesakit untuk bertolak ansur dengan kehadiran penyakit yang menyebabkan komplikasi seperti barah darah.

Jadi, tidak ada salahnya untuk mengekalkan diet yang sihat dan menjalani gaya hidup yang sihat. Bukan hanya anda yang memasuki usia tua, tetapi bagi anda yang masih relatif muda, jangan ragu untuk rajin melakukan sukan dan pemeriksaan kesihatan secara berkala sehingga semua penyakit yang menyerang tubuh dapat ditangani dengan baik.

Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko sehingga rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda . Anda juga boleh muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: Kenali Leukemia, jenis barah yang dihidapi oleh anak Denada