Kanak-kanak Mengalami Gejala Sinusitis, Inilah Cara Meringankannya

, Jakarta - Keradangan sinus, alias sinusitis, boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Sinus adalah rongga berisi udara kecil yang terletak di belakang tulang pipi dan dahi. Keradangan di kawasan ini boleh berlaku disebabkan oleh jangkitan yang menyebabkan selaput lendir di hidung dan sinus menjadi radang. Sekiranya membran ini meradang, ia boleh mencetuskan gangguan dan kesakitan pada bahagian tersebut.

Gejala sinusitis yang muncul boleh membuat si kecil anda rewel. Oleh itu, ibu bapa perlu mengetahui cara menangani gejala resdung yang muncul pada anak-anak. Gejala kesakitan yang muncul dalam keadaan ini disebabkan oleh pembengkakan selaput lendir akibat keradangan, sehingga menyekat pembuangan cairan dari sinus ke hidung dan tekak. Jadi, bagaimana mengatasi gejala resdung pada kanak-kanak? Dapatkan jawapan di bawah

Baca juga: Adakah Sinusitis Selalu Perlu Dikendalikan?

Melegakan Gejala Sinusitis Kanak-kanak

Keradangan sinus boleh menyebabkan mikroorganisma berkembang di kawasan ini, suatu keadaan yang dikenali sebagai sinusitis. Dalam kebanyakan kes, gejala sinusitis akan hilang dengan sendirinya setelah beberapa hari atau minggu. Walau bagaimanapun, gejala sinusitis pada kanak-kanak boleh menjengkelkan dan membuat si kecil cerewet. Sebagai pertolongan cemas, terdapat pelbagai langkah untuk merawat gejala sinusitis yang boleh dilakukan di rumah, termasuk:

  • Penggunaan air

Apabila anak anda menunjukkan gejala resdung, ajar dia untuk meningkatkan pengambilan airnya. Selain itu, ibu juga boleh meminta si kecil memakan jus buah. Pengambilan banyak cecair dapat menipis lendir dan mengeluarkannya, sehingga gejala sinusitis akan mereda.

  • Mencuci Hidung

Meringankan gejala resdung pada kanak-kanak boleh dilakukan dengan melakukan pengairan hidung atau mencuci hidung. Ini bertujuan untuk menjaga kebersihan sinus dan melegakan gejala yang timbul. Mencuci hidung boleh dilakukan dengan mencampurkan satu sendok teh garam dalam satu liter air suam, kemudian meletakkan campuran tersebut ke dalam periuk neti atau bekas khas yang boleh dibeli di farmasi.

Anda harus berhati-hati dalam menerapkan kaedah ini kepada anak-anak. Setelah semuanya siap, minta anak kecil anda berdiri dalam keadaan condong dan memiringkan kepalanya. Tuangkan larutan garam ke dalam satu lubang hidung dan biarkan larutan mengalir keluar melalui lubang hidung yang lain. Semasa melakukan ini, ajar anak bernafas melalui mulut.

Baca juga: Kesesakan hidung, Gejala Sinusitis Sama dengan Selsema

  • Pelembap Udara

Gejala sinusitis boleh menjadi lebih teruk kerana keadaan udara yang terlalu kering atau berdebu. Oleh itu, ibu boleh menggunakan pelembap untuk membantu mengatasi masalah resdung pada anak. Menghirup udara lembap dapat membantu mengurangkan kesesakan hidung dan memperbaiki pernafasan.

  • Pemampat Hidung

Melancarkan pernafasan yang terganggu akibat sinusitis juga dapat dilakukan dengan memampatkan hidung. Letakkan tuala yang sebelumnya telah direndam dalam air suam di sekitar hidung. Biarkan sebentar atau sehingga tuala mengering. Semasa memampatkan hidung, bernafas secara normal.

  • Terapi Wap

Pernafasan lancar yang terganggu akibat sinusitis juga dapat dilakukan dengan terapi wap. Caranya, letakkan lembangan berisi air suam dan minta anak kecil anda menyedut wap air. Tetapi ingat, elakkan menghirup wap semasa air masih memasak di atas dapur.

Baca juga: 4 Tabiat Yang Boleh Mencetuskan Sinusitis

Sekiranya ragu-ragu dan memerlukan nasihat doktor dalam menangani gejala sinusitis pada kanak-kanak, gunakan aplikasi tersebut hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah . Dapatkan petua untuk menangani gejala sinusitis atau aduan kesihatan lain. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Persatuan Pediatrik Indonesia. Diakses pada tahun 2020. SINUSITI DI ANAK, ADAKAH MUNGKIN?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ubat Semula jadi untuk Meringankan Masalah Sinus.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Sinusitis?