Pelbagai Jenis Makanan Yang Kaya dengan Zink

"Makanan yang kaya dengan zink adalah makanan yang perlu anda konsumsi setiap hari. Ini kerana zink adalah mineral yang mempunyai banyak fungsi untuk tubuh, terutama untuk menjaga sistem imun. Keadaan kekurangan zink juga sering berlaku pada kanak-kanak, wanita hamil, ibu menyusu, remaja, dan orang tua. Oleh itu, pastikan anda makan lebih banyak makanan kaya zink. "

, Jakarta - Zink adalah mineral yang penting untuk kesihatan tubuh. Bahan ini diperlukan untuk fungsi lebih daripada 300 enzim dan terlibat dalam banyak proses penting dalam tubuh. Ia memetabolismekan nutrien, mengekalkan sistem imun, dan membantu pertumbuhan dan pembaikan tisu badan.

Sayangnya tubuh manusia tidak menyimpan zink, jadi anda perlu makan makanan yang kaya dengan zink untuk memastikan anda mendapat cukup. Adalah disyorkan bahawa lelaki mengambil 11 mg zink setiap hari, sementara wanita memerlukan 8 mg. Walau bagaimanapun, jika anda hamil, anda memerlukan 11 mg sehari, dan jika anda menyusu keperluannya meningkat kepada 12 mg sehari.

Beberapa orang berisiko kekurangan zink, termasuk anak-anak, remaja, orang tua, dan wanita yang sedang hamil atau menyusui. Nasib baik, terdapat beberapa makanan kaya zink untuk anda amalkan setiap hari.

Baca juga: Tingkatkan Kekebalan dengan Zink dan Vitamin C untuk Mencegah COVID-19

Makanan Kaya dengan Zink

Berikut adalah beberapa makanan yang kaya dengan zink dan anda boleh makan secara sederhana setiap hari:

  1. Daging

Daging adalah sumber zink yang sangat baik, tetapi jumlah yang mencukupi dapat dijumpai dalam semua jenis daging yang berbeza, termasuk daging sapi, domba, dan daging babi. Sebenarnya, hidangan daging lembu 100 gram mengandungi 4.8 mg zink, yang merupakan 44 peratus daripada cadangan harian. Tetapi ingat, pengambilan daging juga perlu seimbang dengan buah-buahan dan sayur-sayuran.

  1. Cengkerang

Kerang juga merupakan makanan yang kaya dengan zink dan rendah kalori. Tiram mengandungi jumlah yang sangat tinggi, dengan 6 tiram bersaiz sederhana menyediakan 32 mg, atau 291 peratus daripada keperluan harian. Jenis kerang lain mengandungi lebih sedikit zink daripada tiram tetapi masih merupakan sumber yang baik.

Baca juga: Lihatlah Kandungan Nutrisi Kerang dan Manfaatnya

  1. Susu

Susu dan produk olahan lain seperti keju dan yogurt juga merupakan makanan yang kaya dengan zink. Susu dan keju adalah dua sumber penting, kerana mengandungi banyak zink yang boleh didapati secara bio, yang bermaksud sebahagian besar zink dalam makanan ini dapat diserap oleh tubuh.

  1. Telur

Telur mengandungi jumlah zink yang sederhana dan dapat membantu memenuhi keperluan harian. Contohnya, sebiji telur besar mengandungi kira-kira 5 peratus keperluan zink harian anda. Ia juga mempunyai 77 kalori, 6 gram protein, 5 gram lemak sihat dan sejumlah vitamin dan mineral lain, termasuk vitamin B dan selenium.

  1. Sebilangan Sayuran dan Buah-buahan

Secara umum, buah-buahan dan sayur-sayuran merupakan sumber zink yang lemah. Walau bagaimanapun, sebilangan sayur-sayuran mengandungi jumlah yang berpatutan dan dapat menyumbang kepada keperluan harian anda, terutamanya jika anda tidak makan daging. Kentang mengandungi kira-kira 1 mg per kentang besar, yang merupakan 9 peratus daripada keperluan harian. Sayuran lain seperti kacang hijau dan kangkung mengandungi kurang, kira-kira 3 peratus daripada keperluan zink harian.

Baca juga:Kurangnya pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, inilah kesannya pada tubuh

Ini adalah beberapa makanan yang kaya dengan zink. Anda juga boleh meminta pakar pemakanan di mengenai makanan lain yang tinggi zink. Pakar Pemakanan di akan sentiasa memberi anda nasihat kesihatan yang anda perlukan.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Makanan Terbaik Dengan Zink untuk Menguatkan Sistem Imun Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Makanan Terbaik Yang Tinggi Zink.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Makanan Tinggi Zink dan Mengapa Anda Memerlukannya.