Bayi Hernia Umbilik Asli, Adakah Berbahaya?

, Jakarta - Hernia umbilik adalah gangguan yang berlaku ketika bahagian usus bayi menonjol melalui lubang pada otot perut dan tali pusat sebelum kelahiran. Hernia umbilik biasa dan tidak berbahaya.

Gangguan ini paling sering terjadi pada bayi, tetapi juga boleh mempengaruhi orang dewasa. Pada bayi, gangguan hernia umbilik mungkin jelas ketika bayi menangis, menyebabkan perut buncit. Ini adalah gejala biasa yang berlaku pada bayi dengan hernia umbilik.

Di samping itu, gangguan ini sangat biasa pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya. Kira-kira 75 peratus bayi yang baru lahir dengan berat kurang dari 1.5 kilogram dapat menghidap hernia umbilik. Selain itu, janin yang tali pusat melewati bukaan di dinding perut harus ditutup sebaik sahaja dilahirkan.

Hernia umbilik pada kanak-kanak sering ditutup sendiri dalam dua tahun pertama. Walaupun begitu, ada yang tetap buka sehingga tahun kelima atau lebih baru. Hernia umbilik yang muncul sebagai orang dewasa lebih cenderung memerlukan pembaikan pembedahan.

Baca juga: Benjolan di dekat pusar boleh menjadi hernia umbilik

Gejala Hernia Umbilik

Gangguan ini biasanya dapat dilihat ketika bayi ibu menangis, ketawa, atau cuba membuang air kecil atau buang air besar. Gejala yang muncul adalah pembengkakan atau tonjolan berhampiran kawasan pusar. Gejala ini mungkin tidak muncul ketika bayi dalam keadaan santai. Umumnya, hernia umbilik tidak menyakitkan pada kanak-kanak.

Gejala berikut mungkin menunjukkan keadaan yang lebih serius yang memerlukan rawatan perubatan:

 • Bayi itu dalam kesakitan.
 • Bayi tiba-tiba mula muntah.
 • Gelembung yang sangat lembut, bengkak, atau berubah warna.

Punca Hernia Umbilik

Semasa mengandung, tali pusat melewati bukaan kecil di otot perut bayi. Pembukaan biasanya ditutup tepat selepas kelahiran. Sekiranya otot tidak bergabung sepenuhnya di garis tengah dinding perut, hernia umbilik boleh muncul semasa kelahiran atau di kemudian hari. Penyebab peningkatan risiko gangguan termasuk:

 • Obesiti.
 • Kehamilan berganda.
 • Cecair di rongga perut (asites).
 • Menjalani pembedahan perut sebelum ini.

Baca juga: Hernia Umbilik Menyebabkan Kesakitan pada Orang Dewasa

Komplikasi Hernia Umbilik

Gangguan ini biasanya menyebabkan bahaya dan jarang menimbulkan komplikasi. Komplikasi boleh berlaku apabila tisu perut yang menonjol terperangkap dan tidak lagi dapat ditolak ke rongga perut. Ini mengurangkan bekalan darah ke bahagian usus yang terperangkap dan boleh menyebabkan sakit di bahagian pusat dan kerosakan tisu.

Sekiranya bahagian usus yang terperangkap benar-benar terputus dari bekalan darah, kematian tisu (gangren) boleh berlaku. Jangkitan boleh merebak ke seluruh rongga perut, menyebabkan keadaan yang mengancam nyawa. Orang dewasa dengan hernia umbilik lebih cenderung mengalami penyumbatan usus. Pembedahan kecemasan biasanya diperlukan untuk mengatasi komplikasi ini.

Rawatan Hernia Umbilik

Rawatan gangguan perut tidak selalu diperlukan, kerana beberapa kes gangguan ini dapat sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak selalu menjadi masalah, terutama bagi orang dewasa. Pada bayi, kebanyakan yang berlaku adalah hernia ditutup tanpa rawatan pada usia 12 bulan. Kadang kala, doktor mungkin dapat menolak benjolan ke perut.

Pembedahan mungkin diminta sekiranya:

 • Hernias tumbuh selepas anak berusia 1 hingga 2 tahun.
 • Bulge masih ada pada usia 4 tahun.
 • Usus berada di dalam kantung hernia, mencegah atau mengurangkan pergerakan usus.
 • Hernia terperangkap.

Baca juga: 5 Jenis Hernias, Penyakit Dikenali Sebagai Hernias

Itulah perbincangan mengenai hernia umbilik. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan pada bayi, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!