Inilah Kelebihan Okra untuk Kesihatan Kulit

, Jakarta - Okra adalah sayuran dengan kandungan nutrisi tinggi yang tumbuh di kawasan tropika dan subtropika. Okra adalah sayur tanpa pati yang mengandungi sejumlah vitamin dan mineral penting.

Okra bebas dari lemak, kolesterol, sangat rendah natrium dan kalori ditambah sumber vitamin C yang sangat baik dan sumber magnesium, serat, folat dan thiamin yang baik. Okra juga kaya dengan kolagen sehingga baik untuk kulit dan rambut yang sihat. Maklumat lebih lanjut mengenai faedah okra untuk kesihatan kulit boleh dibaca di bawah!

Okra untuk Kesihatan Kulit

Bagaimana untuk mendapatkan faedah okra untuk kesihatan kulit dan rambut? Anda boleh mencampurkannya dengan jus lemon atau minyak kelapa sebagai perapi cuti. Okra juga boleh dimakan untuk mendapatkan kelebihan kolagen. Seperti disebutkan di atas, okra mengandungi banyak vitamin C sehingga juga baik untuk kulit.

Okra juga mengandungi antioksidan yang sangat baik untuk menjaga kulit yang sihat. Antioksidan adalah sebatian dalam makanan yang dapat menangkal kerosakan dari molekul berbahaya yang disebut radikal bebas.

Antioksidan utama dalam okra adalah polifenol, termasuk flavonoid dan isoquercetin , serta vitamin A dan C. Makan makanan yang tinggi polifenol dapat meningkatkan kesihatan jantung dengan menurunkan risiko pembekuan darah dan kerosakan oksidatif.

Baca juga: Okra Baik untuk Kesihatan Seksual, Betul?

Polifenol juga dapat memberi manfaat kepada kesihatan otak kerana kemampuannya yang unik untuk melindungi otak dari keradangan. Mekanisme pertahanan ini dapat membantu melindungi otak dari gejala penuaan dan meningkatkan kognisi, pembelajaran, dan ingatan.

Kemudian, okra adalah sumber serat makanan yang kaya. Selain dapat menjaga Anda dari masalah pencernaan, ia juga dapat meningkatkan keanjalan kulit sehingga kulit juga terlihat sihat dan memerah.

Ekstrak protein dan minyak Okra sering ditambahkan pada pelbagai produk penjagaan kulit. Okra dapat menjaga kelembapan kulit dan mengurangkan kekeringan kulit yang disebabkan oleh pembersih tangan tradisional.

Flavonoid dalam okra berpotensi bertindak sebagai agen pelindung UVB sehingga boleh digunakan sebagai pelindung matahari. Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai faedah okra untuk kulit yang sihat, anda boleh bertanya secara langsung dalam permohonan .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Bagaimana Makan Okra?

Semasa membeli okra, cari kacang hijau yang lembut dan lembut tanpa bintik coklat atau petua kering. Simpan di dalam peti sejuk selama empat hari sebelum memasak. Biasanya, okra digunakan dalam sup dan rebusan.

Baca juga: Inilah ciri-ciri daging lembu segar yang patut dimakan semasa lebaran

Perlu diingat bahawa okra mengandungi lendir, yang merupakan bahan pekat yang menjadi bergetah ketika dipanaskan. Untuk mengelakkan okra berlendir, ikuti teknik memasak ringkas ini:

  1. Masak okra di atas api yang tinggi.
  2. Jangan masukkan terlalu banyak bahan ke dalam kuali.
  3. Memasak okra dalam sos tomato masam dapat membantu mengurangkan keanjalan / lendir.
  4. Potong dan bakar okra di dalam ketuhar.
  5. Rendam okra dalam cuka selama 30 minit sebelum digunakan.
  6. Bakar okra hingga hangus sedikit.
  7. Potong okra dalam ketulan besar

Okra segar dan mentah boleh digunakan dalam pelbagai hidangan dan boleh dinikmati goreng, rebus, acar, atau goreng keseluruhan. Daun muda sering digunakan untuk mencampurkan salad.

Okra adalah sayur rapuh yang boleh berubah menjadi hitam apabila dimasak dalam kuali besi, tembaga, atau tembaga. Pemilihan bahan kuali juga perlu dipertimbangkan semasa memproses okra.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Khasiat Pemakanan dan Kesihatan Okra.
Emediheatlh. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Anda Perlu Menambah Okra ke Diet Anda.
Kekuatan Positif. Diakses pada tahun 2020. 20 Kelebihan Okra Yang Hebat Untuk Kulit, Rambut Dan Tubuh Anda.