Sesuai untuk Menu Diet, Inilah 5 Khasiat Epal

, Jakarta - Setiap orang yang pasti memerlukan berat badan yang ideal. Berat badan yang ideal menunjukkan bahawa tubuh sihat dan seimbang. Namun, kebiasaan makan makanan yang tidak sihat dan gaya hidup yang tidak baik berisiko menaikkan berat badan secara drastik. Bagi sebilangan orang, menurunkan berat badan adalah kerja rumah yang berat.

Baca juga: Menu Diet Sihat Bebas Kalori

Epal adalah buah yang popular dan sering dimakan ketika seseorang sedang berdiet. Epal terkenal dengan faedahnya untuk menurunkan berat badan. Inilah kelebihan epal yang menjadikannya sesuai untuk dimakan ketika berdiet.

  1. Mengandungi Banyak Air

Walaupun epal cenderung bersaiz kecil, mereka mengandungi sekurang-kurangnya 86% air. Buah-buahan yang tinggi air menjadikan badan kenyang lebih lama, sehingga mengurangkan kecenderungan untuk makan atau makan sebahagian besar. Selain kandungan air yang tinggi, epal juga rendah kalori, sehingga tidak menjadikan badan lebih gemuk.

  1. Serat Tinggi

Sebiji epal bersaiz sederhana umumnya mengandungi empat gram serat. Banyak kajian menunjukkan bahawa pengambilan serat yang tinggi dikaitkan dengan berat badan yang lebih rendah dan risiko kegemukan yang dikurangkan dengan ketara. Pengambilan makanan berserat melambatkan pencernaan makanan dan membuat seseorang merasa kenyang.

Serat juga meningkatkan kesihatan pencernaan, memberi makan bakteria dalam usus, dan membantu proses metabolik, yang mengakibatkan pengawalan berat badan lebih banyak.

Baca juga: 6 Cara Mudah Menurunkan Berat Badan Selain Diet dan Bersenam

  1. Buat Penuh

Gabungan air dan serat dalam epal menjadikan buah ini memberikan rasa kenyang ketika dimakan. Selain itu, epal memerlukan waktu lebih lama untuk dicerna berbanding makanan yang tidak mengandungi serat. Kesan pengisian epal ini berfungsi untuk menurunkan berat badan.

  1. Bermanfaat untuk Kesihatan

Selain menurunkan berat badan, epal mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang lain. Epal dipercayai dapat mencegah demensia, mengurangkan risiko strok, menurunkan kolesterol, mengurangkan risiko diabetes dan lain-lain.

  1. Mengandungi Banyak Nutrien

Epal adalah buah yang hampir tidak mengandung lemak, natrium atau kolesterol. Tidak hairanlah buah ini mesti dimakan semasa menjalani program diet. Nutrien berikut terdapat dalam epal:

  • Vitamin C adalah antioksidan semula jadi yang kuat, sehingga dapat menyekat beberapa kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, serta meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan.

  • Vitamin B kompleks, seperti riboflavin, tiamin, dan vitamin B-6 berfungsi untuk menjaga kesihatan sel darah merah dan sistem saraf.

  • Serat makanan dalam epal membantu mencegah perkembangan penyakit tertentu dan membantu mencegah peningkatan jumlah kolesterol jahat dalam darah.

  • Fitonutrien membantu melindungi tubuh daripada kesan berbahaya akibat radikal bebas.

  • Kalsium, kalium dan fosforus meningkatkan kesihatan tulang.

Baca juga: 6 Jenis Buah untuk Diet ini Mesti Dimakan ketika Menurunkan Berat Badan

Anda tidak perlu lagi meragui faedah epal yang dimakan semasa program diet. Sekiranya anda ingin mengetahui mengenai diet untuk menurunkan berat badan, segera hubungi pakar pemakanan . Melalui aplikasi tersebut , anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Talian Kesihatan (Diakses pada 2019). Adakah Epal Tidak Berat Badan atau Meremukkan?
Berita Perubatan Hari Ini (Diakses pada tahun 2019). Epal: Faedah kesihatan, fakta, penyelidikan.