5 Makanan yang Harus Dielakkan bagi Orang yang Mengalami Jerawat

“Batu jerawat terjadi kerana gabungan bakteria, minyak, dan sel kulit kering yang terperangkap di dalam liang. Jerawat yang keras kepala ini akan sukar hilang dengan sendirinya. Selain memerlukan rawatan dari pakar dermatologi, pemilik jerawat kista juga perlu mengurangkan penggunaan makanan pantang seperti susu lembu, makanan manis, dan makanan olahan. "

, Jakarta - Jerawat batu adalah jenis jerawat yang paling serius. Keadaan ini berkembang apabila sista terbentuk jauh di bawah kulit. Jerawat kistik boleh berlaku kerana gabungan bakteria, minyak, dan sel kulit kering yang terperangkap di dalam liang. Sesiapa sahaja boleh mengalami jerawat, tetapi jerawat kistik cenderung terjadi pada orang yang mempunyai kulit berminyak.

Jerawat kistik lebih kerap berlaku pada remaja, wanita, dan orang dewasa yang lebih tua yang mempunyai ketidakseimbangan hormon. Biasanya, jerawat sista bertambah baik seiring bertambahnya usia. Walau bagaimanapun, benjolan yang degil dan menyakitkan tidak akan hilang dengan sendirinya. Selain memerlukan rawatan dengan pakar dermatologi, pemilik jerawat kista juga harus menjauhkan diri dari sekatan diet yang mencetuskan jerawat menjadi lebih teruk dan bertahan lebih lama.

Baca juga: 5 Cara Menghilangkan Jerawat Secara Semula Jadi dan Tanpa Parut

Makanan yang Perlu Dielakkan Pemilik Jerawat Batu

Walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan, pengambilan makanan tertentu mungkin berperanan dalam perkembangan jerawat. Beberapa bukti menunjukkan bahawa seseorang dapat mengurangkan atau mencegah jerawat berjerawat dengan mengonsumsi asam lemak omega-3, menghindari susu, dan mengurangkan makanan dengan indeks glisemik yang tinggi.

Berikut adalah beberapa makanan yang boleh menyebabkan jerawat dan perlu dielakkan:

  1. Susu lembu

Mungkin ada kaitan antara susu lembu dan jerawat. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniOrang yang minum susu 16 peratus lebih mungkin mengalami jerawat daripada mereka yang tidak minum susu. Menurut American Academy of Dermatology (AAD), walaupun susu lembu mungkin menjadi pencetus jerawat bagi sesetengah orang, pada masa ini tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa produk tenusu lain, seperti keju atau yogurt, juga menyebabkan jerawat.

  1. Coklat

Ramai orang percaya bahawa coklat adalah pencetus jerawat. Walau bagaimanapun, tidak ada banyak bukti saintifik untuk menunjukkan perkara ini. Sesungguhnya, beberapa kajian mendapati hubungan lemah antara pengambilan coklat dan jerawat. Kajian ini tidak mengawal jenis produk coklat yang dimakan, yang bermaksud ada produk coklat yang menggunakan bahan tambahan seperti gula atau susu, yang boleh mempengaruhi hasil kajian.

Baca juga: Makanan Berminyak Boleh Mencetuskan Jerawat, Inilah Faktanya

Satu kajian pada tahun 2018 yang melibatkan 33 lelaki mendapati bahawa memakan 10 gram coklat gelap setiap hari selama 4 minggu menyebabkan perubahan kulit yang boleh membuat jerawat lebih cenderung. Oleh itu, kemungkinan mengurangkan pengambilan coklat dapat mengurangkan atau mencegah munculnya jerawat.

  1. Pasta

Sebarang makanan yang diproses, seperti pasta dan roti putih, tinggi pada indeks glisemik. Kandungan gula di dalamnya menyebabkan kerosakan pada kulit, memicu keradangan, dan memburukkan lagi jerawat, rosacea, dan gangguan kulit yang lain.

  1. Pencuci mulut

Kek bukan sahaja tinggi kalori dan rendah nilai pemakanan, tetapi menurut satu kajian, makan makanan yang kaya dengan lemak dan gula dikaitkan dengan penampilan jerawat.

Baca juga: Perlu Tahu, Jenis Jerawat Batu Genetik

  1. Kopi Dicipta

Contohnya, kopi yang dihasilkan menjadi frappuccino, mocha, dengan penambahan krim putar, dan segalanya topping atau taburkan di atas. Kopi seperti ini mengandungi kafein, tinggi gula dan karbohidrat halus yang menyebabkan lonjakan kortisol dalam badan.

Kortisol adalah hormon stres dan inilah yang dikeluarkan oleh badan ketika mengalami tekanan. Kenaikan kortisol dapat menyebabkan tubuh menghasilkan minyak yang berlebihan, yang boleh menyebabkan jerawat.

Harap maklum, selain mengelakkan pengambilan makanan pantang larang, pemilik jerawat kista juga mesti berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan. Doktor akan memberi anda ubat preskripsi atau rawatan khas. Rawatan jerawat batu boleh dilakukan di rumah jika doktor anda menetapkan ubat khas atau krim muka. Anda boleh menjadualkan lawatan ke ahli dermatologi di hospital terdekat dan membeli ubat preskripsi melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Jerawat Kistik dan Bagaimana Ia Diubati?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2021. Bolehkah anda merawat jerawat dengan diet jerawat hormon?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found