Melahirkan secara normal, Elakkan Ini Semasa Mendorong

Jakarta - Sejak mengetahui bahawa ibu mengandung, mungkin ibu sudah memikirkan kaedah melahirkan yang akan dipilih nanti. Masih banyak ibu yang memilih untuk bersalin secara normal, tetapi tidak sedikit yang ingin melahirkan secara caesar.

Dari kedua kaedah kelahiran ini, pilihan terakhir tidak dapat ditentukan mengikut kehendak doktor atau ibu. Sebaliknya, mereka dipilih berdasarkan keadaan kesihatan ibu dan janin ketika hari kelahiran tiba. Biasanya, kelahiran caesar dipilih kerana keadaan kesihatan ibu atau janin yang tidak membenarkan kelahiran normal. Contohnya, kelahiran sungsang, bayi dililit usus, keadaan kesihatan ibu yang tidak membenarkan kelahiran normal.

Bagi kelahiran normal, biasanya dilakukan sekiranya ibu dan bayi dalam keadaan sihat dan membiarkan mereka menjalani proses tersebut. Walau bagaimanapun, kelahiran normal memerlukan banyak tenaga dan ibu perlu mempelajari teknik asas sebelum bersalin. Teknik pernafasan adalah yang paling diperlukan oleh ibu sekiranya ingin melahirkan secara normal. Ibu perlu berusaha untuk memberi dorongan agar si kecil dilahirkan tidak lama lagi.

Malangnya, ketika melahirkan secara normal, tidak semua wanita hamil dapat segera memahami cara mendorong dengan betul. Sebenarnya, mendorong boleh mempengaruhi proses penghantaran normal, anda tahu. Jadi yang terbaik, elakkan kesalahan ejaan berikut, ya:

1. Menjerit

Kesakitan melahirkan tidak dapat ditanggung, jadi ketika ibu menjerit, itu menjadi perkara semula jadi. Namun, jika menjerit tidak boleh dilakukan secara berlebihan pada alias kerang tinggi. Ini kerana jika ibu menjerit tidak terkawal, ia boleh membuat ibu letih dan hilang kawalan ketika mendorong. Selain itu, menjerit juga boleh menyebabkan pita suara sakit di kemudian hari. Jadi walaupun sakit, cuba ingat untuk menarik nafas dan jangan terlalu banyak menjerit, okey?

2. Tutup Mata Anda

Kadang-kadang kerana anda ingin fokus mendorong, ibu secara tidak sedar menutup matanya. Sebenarnya, ketika melakukan regangan harus dilakukan tanpa menutup mata. Ini untuk mengelakkan mata mendapat tekanan sehingga saluran darah di mata pecah. Jadi fokus untuk membuka mata anda ketika anda mendorong dan mengarahkan perut anda, okey?

3. Mendorong Tanpa Penyembuhan

Semasa memulakan proses persalinan, ibu akan diberi isyarat untuk mendorong jika bukaan sudah mencapai sepuluh. Jadi jangan tekan tanpa amaran doktor atau bidan, okey? Ini kerana regangan tanpa amaran boleh menyebabkan pembengkakan atau edema pada serviks. Sentiasa perhatikan arahan doktor dan bidan ketika mendorong, ya.

4. Tahan Menolak

Adakah anda tahu bahawa secara semula jadi semasa anda mendorong, anda juga boleh membuang air besar? Bagi ibu yang sudah mengetahui kemungkinan ini, biasanya mereka akan berusaha menahan diri kerana takut membuang air besar. Sebenarnya, itu adalah perkara biasa. Nah, untuk mengelakkan kerisauan itu, ibu boleh makan lebih sedikit makanan atau mengosongkan perut terlebih dahulu. Sekiranya disyorkan oleh doktor, boleh mengambil julap yang selamat.

5. Meninggikan Pinggul

Anda tentu tidak mahu air mata perineal lebih lebar sehingga memerlukan lebih banyak jahitan semasa melahirkan, bukan? Sekiranya demikian, ingatlah untuk tidak mengangkat pantat atau punggung anda semasa anda menekan. Cuba untuk merehatkan dan melonggarkan pelvis dan punggung semasa anda memulakan kerja normal. Dengan kedudukan ini, si kecil tetap selamat dengan saluran kelahiran, jadi ibu tidak perlu risau untuk mengangkat pantat mereka.

6. Belajar Teknik Pernafasan

Kami mengesyorkan agar anda mengikuti kelas latihan kehamilan agar ibu terbiasa bernafas untuk melahirkan anak kemudian. Jangan bernafas secara sembarangan kerana bernafas dengan betul dapat membantu mengurangkan kesakitan dan memberi sumber tenaga kepada ibu semasa bersalin.

Sekiranya ibu memerlukan nasihat kesihatan dari doktor mengenai keadaan kesihatan rahim. Ibu boleh menggunakan aplikasinya . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan, seperti vitamin dan makanan tambahan . Pesanan akan siap dihantar ke destinasi dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found