Hiperplasia Prostatik Benigna Boleh Menyebabkan 5 Komplikasi Ini

, Jakarta - Hiperplasia prostat jinak (BPH), juga dikenal sebagai prostat yang membesar, adalah keadaan perubatan yang cenderung dialami oleh lelaki. Lelaki yang mempunyai BPH biasanya mengalami gejala seperti rasa tidak selesa ketika membuang air kecil atau merasa seperti ada yang menghalang jalan keluar dari air kencing.

Beberapa contoh rawatan untuk BPH adalah ubat atau pembedahan. Sekiranya tidak dirawat, BPH boleh menyebabkan masalah pundi kencing, saluran kencing atau buah pinggang. Adapun komplikasi lain yang mungkin berlaku kerana keadaan berikut prostat membesar.

Baca juga: Ketahui 4 Fakta Penting mengenai BPH Benign Prostatic Hyperplasia

Komplikasi Akibat Hiperplasia Prostatik Benigna

Melancarkan dari Klinik Mayo, Berikut adalah sejumlah komplikasi yang dapat disebabkan oleh BPH, yaitu:

  • Pengekalan kencing . Pengekalan kencing dicirikan oleh ketidakupayaan seseorang untuk membuang air kecil. Orang dengan BPH yang mengalami pengekalan kencing mungkin memerlukan bantuan kateter yang dimasukkan ke dalam pundi kencing untuk mengalirkan air kencing.
  • Jangkitan saluran kencing . BPH juga dapat menyebabkan penderita tidak dapat mengosongkan pundi kencing sepenuhnya. Keadaan ini meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing.
  • Batu pundi kencing. Batu pundi kencing juga dapat terbentuk apabila penderita BPH tidak dapat mengosongkan pundi kencingnya sepenuhnya. Sekiranya bertambah besar, batu boleh menyebabkan jangkitan, menjengkelkan pundi kencing, dan menyekat aliran air kencing.
  • Kerosakan pundi kencing. Pundi kencing yang tidak dikosongkan sepenuhnya dari masa ke masa boleh meregangkan dan melemahkan. Akibatnya, dinding otot pundi kencing tidak lagi berkontraksi dengan betul.
  • Kerosakan buah pinggang. Tekanan pada pundi kencing akibat penahan kencing yang berterusan dapat merosakkan buah pinggang atau menyebarkan jangkitan pundi kencing ke ginjal.

Dalam keadaan yang lebih teruk, pengekalan kencing akut, kerosakan buah pinggang pada kanser prostat boleh menjadi ancaman kesihatan yang serius. Oleh itu, gejala BPH berikut perlu diperhatikan oleh lelaki.

Baca juga: Hiperplasia Prostatik Benigna dan Prostatitis, Apa Perbezaannya?

Gejala BPH yang perlu diperhatikan

Prostat yang membesar dapat merengsakan atau menyekat pundi kencing, jadi gejala utamanya adalah kerap membuang air kecil. Anda mungkin perlu membuang air kecil setiap 1 hingga 2 jam, terutama pada waktu malam. Melancarkan dari Yayasan Penjagaan Urologi, Gejala lain termasuk:

  • Pundi kencing terasa kenyang walaupun selepas membuang air kecil;
  • Tidak dapat menahan kencing;
  • Aliran air kencing yang lemah;
  • Tidak mengalirkan air kencing dengan lancar, atau aliran air kencing sekejap;
  • Kesukaran membuang air kecil yang menyebabkan penghidapnya terpaksa membuang air kecil untuk mengeluarkan air kencing.

Penyakit yang semakin teruk biasanya disifatkan oleh ketidakupayaan untuk membuang air kecil sama sekali. Sekiranya penghidapnya sampai ke tahap ini, maka keadaan tersebut mesti segera dirawat oleh doktor. Terdapat banyak pilihan rawatan untuk merawat BPH. Doktor dan pesakit perlu berbincang dalam menentukan rawatan yang tepat. Kes BPH yang ringan mungkin tidak memerlukan rawatan.

Bolehkah Penyakit Ini Dicegah?

Kaedah yang berkesan untuk mencegah BPH adalah menjalani kehidupan yang sihat. Pastikan anda mempunyai berat badan yang sihat dan seimbang dan makan makanan sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. BPH diketahui berkaitan dengan pengumpulan lemak dalam sel-sel prostat, oleh sebab itu penting untuk menjaga berat badan yang ideal dengan rajin bersenam dan mengamalkan diet yang sihat.

Baca juga: Mahukan Prostat Tanpa Masalah? Biasakan penggunaan 7 makanan ini

Sekiranya anda mengalami simptom yang serupa dengan BPH, tanyakan kepada doktor melalui aplikasi memastikan. Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Hiperplasia prostat jinak (BPH).
Yayasan Penjagaan Urologi. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Hiperplasia Prostatik Benigna (BPH)?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found