Anjing Peliharaan Mempunyai Nafas Berbau? Inilah penyebabnya

, Jakarta - Adakah anjing peliharaan anda tiba-tiba mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan dari mulutnya? Sudah tentu ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa ketika berada dekat dengannya. Di samping itu, ada kemungkinan bahawa ini disebabkan oleh beberapa gangguan yang membahayakan kesihatan haiwan kesayangan anda. Oleh itu, anda mesti mengetahui semua punca apabila nafas anjing tiba-tiba menjadi berbau. Baca ulasan di bawah!

Punca Nafas Anjing Bau

Nafas berbau pada anjing adalah keadaan biasa yang menyebabkan pemiliknya enggan mendekati haiwan peliharaan mereka. Punca masalah di mulut anjing umumnya berkaitan dengan kesihatan gigi. Beberapa sebab mungkin tidak berbahaya, seperti anjing yang baru saja memakan najis. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan yang serius.

Baca juga: Punca Anjing Mengalami Gangguan Pencernaan

Walau bagaimanapun, baka anjing yang lebih kecil, binatang peliharaan yang lebih tua, dan keturunan anjing dengan moncong pendek lebih cenderung kepada bau mulut. Walau bagaimanapun, anjing yang sihat tidak boleh mengalami bau mulut. Oleh itu, anda harus mengetahui semua perkara yang menyebabkan bau mulut anjing berbau busuk, yang biasanya berkaitan dengan kesihatan mulut dan penyakit tertentu. Berikut adalah beberapa sebabnya:

1. Masalah Kebersihan Mulut dan Penyakit Berkala

Penyebab anjing yang sering mengalami bau mulut adalah kebersihan mulut yang teruk atau gangguan berkaitan periodontal. Seperti manusia, haiwan peliharaan juga dapat mengalami penumpukan plak dan tartar yang memudahkan bakteria membiak di dalam mulut. Sekiranya gigi anjing jarang dibersihkan, maka penumpukan plak yang menyebabkan bau mulut lebih tinggi.

Dengan penumpukan plak dan tartar yang terlalu banyak, gusi dapat ditolak dari gigi, membuka kawasan baru untuk bakteria berkembang. Ini bukan sahaja menyebabkan masalah pada gusi, tetapi juga menyebabkan rongga, jangkitan, kerosakan tisu, dan pembentukan nanah di mulut. Semua masalah ini menyebabkan bau mulut anjing.

Baca juga: Baka Anjing yang Sesuai untuk Keluarga

2. Mengonsumsi Sesuatu yang Kotor

Anjing boleh menjadi haiwan yang menjijikkan kerana kebiasaan buruk memakan sesuatu yang kotor, menyebabkan bau mulut. Seekor anjing yang mudah masuk dan keluar dari rumah mungkin bermain di tong sampah atau memakan sisa-sisa haiwan yang busuk. Selain itu, anjing juga suka memakan sampah kucing yang sukar ditelan oleh haiwan. Sebenarnya, anjing peliharaan anda mungkin memakan najisnya sendiri yang menyebabkan nafasnya berbau tidak sedap.

3. Diabetes

Selain bau nafas anjing yang tidak menyenangkan, anda juga harus berhati-hati jika bau yang keluar harum atau manis. Apabila gejala ini berlaku, kemungkinan penyebabnya adalah gejala diabetes. Keadaannya boleh menyebabkan masalah serius, tetapi dapat diubati. Sekiranya dibenarkan menghidap diabetes, ada baiknya anda memastikan dia minum dan kencing lebih kerap, dan kerap memeriksa haiwan kesayangan anda.

Sekarang anda mengetahui beberapa perkara yang boleh menyebabkan bau mulut anjing berbau busuk. Pengawasan yang ketat dan pemeriksaan rutin ke doktor haiwan diperlukan untuk memastikan dia kekal sihat. Setiap pemilik haiwan peliharaan ingin anjing mereka hidup lama sehingga ia terus mengiringi hari-harinya agar lebih cantik.

Baca juga: Penjagaan Diperlukan semasa Anjing Haiwan Hamil

Anda juga boleh meminta doktor haiwan dari untuk memastikan sama ada anjing peliharaan anda mempunyai masalah berbahaya yang berkaitan dengan bau nafasnya atau tidak. Ia mudah, hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan semua kemudahan akses ke kesihatan tanpa perlu meninggalkan rumah!

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Nafas Anjing Stinky.
Bioma Haiwan. Diperoleh pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Nafas Anjing Buruk & Bagaimana Menghilangkannya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found