Perlu berhati-hati, ini adalah 2 penyebab kemunculan hidrokel

, Jakarta - Salah satu kelainan yang dapat terjadi pada organ seksual lelaki adalah hidrokel. Gangguan ini dicirikan oleh pembesaran skrotum kerana pengumpulan cecair dalam membran yang menutupi testis atau testis. Kesannya, lelaki yang mengalami keadaan ini akan merasa tidak selesa di bahagian intim. Oleh itu, adalah penting bagi lelaki untuk mengetahui punca kemunculan hidrokel agar dapat mengetahui gangguan ini.

Skrotum adalah bahagian organ pembiakan lelaki. Biasanya, bentuk skrotum adalah kantung kulit yang tergantung di bahagian bawah zakar dan bertindak sebagai penutup bagi testis. Di dalam skrotum, terdapat lapisan nipis yang melindungi testis. Lapisan ini menghasilkan cecair pelincir sehingga testis dapat bergerak dengan mudah.

Jika tidak diperlukan, cecair ini akan dikeluarkan secara automatik. Walau bagaimanapun, dalam kes hidrokel, cecair ini terkumpul di skrotum, menyebabkannya membengkak. Pengumpulan cecair disebabkan oleh jumlah pengeluaran yang tidak seimbang dengan jumlah yang dikeluarkan secara normal.

Ia tidak memerlukan rawatan khas dan cukup untuk dibiarkan begitu sahaja, kerana tidak menyebabkan kesakitan atau kesan berbahaya. Namun, dalam keadaan tertentu, pengumpulan cecair yang terlalu banyak akan menjadikan ukuran skrotum lebih besar dan berat badan juga akan meningkat. Keadaan ini boleh menyebabkan lelaki yang mengalaminya tidak selesa, jadi tindakan perlu dilakukan.

Baca juga: Ketahui Cara Merawat Hidrokel pada Orang Dewasa

Punca Hidrokel

Malangnya, punca kebanyakan hidrokel masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan yang mencetuskan hidrokel pada bayi dan orang dewasa adalah berbeza.

1. Terdapat jurang terbuka antara perut dan skrotum pada bayi

Apabila hidrokel berlaku pada bayi yang baru lahir, keadaan ini boleh menjadi tanda jurang terbuka antara perut dan skrotum.

Semasa masih dalam kandungan, testis bayi yang terletak di perut akan turun ke skrotum melalui celah antara perut dan skrotum. Pasangan testis terbungkus dalam kantung berisi cecair. Biasanya, jurang akan ditutup sebelum bayi dilahirkan atau sejurus selepas kelahiran. Kemudian, cecair di dalam beg akan diserap oleh badan secara automatik.

Walau bagaimanapun, cecair juga boleh kekal setelah celah ditutup. Keadaan ini dipanggil hidrokel tidak berkomunikasi. Tetapi jangan risau, cecair akan diserap oleh badan secara perlahan pada tahun pertama setelah bayi dilahirkan.

Tetapi, ada juga kemungkinan bahawa celah tidak menutup dan cairan terus mengalir dari rongga perut atau mengalir kembali ke rongga perut ketika skrotum penuh. Keadaan ini dipanggil hidrokel berkomunikasi dan mungkin disertai oleh hernia inguinal.

2. Filariasis atau Kaki Gajah pada Orang Dewasa

Manakala pada orang dewasa, hidrokel dapat terjadi akibat jangkitan pada skrotum. Jangkitan yang paling biasa menyebabkan hidrokel pada orang dewasa di seluruh dunia adalah filariasis atau elephantiasis, yang merupakan jangkitan parasit yang disebabkan oleh cacing. Wuchereria bancrofti .

Selain itu, hidrokel juga boleh disebabkan oleh penyumbatan tali spermatik dan kesan sampingan pembedahan hernia.

Baca juga: Perlu diketahui, 5 penyakit ini umumnya menyerang testis

Faktor Risiko Hidrokel

Sebagai tambahan kepada penyebabnya, lelaki juga harus mengetahui faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko mengembangkan hidrokel berikut.

  • Umur. Risiko lelaki untuk hidrokel lebih tinggi setelah memasuki usia 40 tahun.

  • Jangkitan Menular Seksual (STI). Lelaki yang mempunyai jangkitan kelamin atau mengalami kecederaan pada skrotum juga berisiko mendapat penyakit ini.

  • Pada bayi, risiko hidrokel akan meningkat sekiranya bayi dilahirkan sebelum waktunya.

Baca juga: Bayi Mempunyai Hidrokel, Inilah Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa

Itulah 2 punca hidrokel yang perlu diperhatikan oleh lelaki. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan organ pembiakan, tanyakan kepada pakar yang menggunakan aplikasi tersebut . Tidak perlu malu, kerana anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found