Underwire Bra Menyebabkan Kanser Payudara, Benarkah?

Jakarta - Bagi sebilangan wanita, coli berkabel cenderung menjadi pilihan utama berbanding bra tanpa wayar atau bra jenis lain sporty . Katanya, coli berwayar kononnya mampu membuatkan payudara tidak turun alias tetap ketat. Walau bagaimanapun, terdapat banyak khabar angin bahawa salah satu hentaman wayar coli adalah penyebab barah payudara. Adakah betul?

Ternyata, berita itu tidak benar. Hingga kini, belum ada penelitian yang menunjukkan bahawa memakai coli dengan wayar akan mudah terkena barah payudara. Sebenarnya, satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Biomarker & Pencegahan Epidemologi Kanser telah membuktikan bahawa bra underwire tidak ada kaitan dengan barah payudara.

Dalam perbincangan tersebut, dinyatakan bahawa seseorang berisiko menghidap barah payudara tidak dipengaruhi oleh jenis bra, ukuran bra, usia pertama memakai bra, dan jangka masa memakai bra setiap hari.

Secara logiknya, jika penggunaan bra yang kurang berupaya meningkatkan risiko wanita terkena barah payudara, pasti ada banyak wanita yang menghidap penyakit ini, kerana tentu saja, tidak sedikit wanita yang memakai bra underwired di seluruh dunia, bukan?

( Baca juga: Perlu Tahu, Risiko Kolesterol Tinggi dan Kanser Payudara)

Asal Mitos Bra Underwire Mencetuskan Kanser Payudara

Sebilangan wanita berpendapat bahawa kehadiran kawat penyangga dalam coli sebenarnya akan menghalang prestasi sistem kelenjar getah bening di payudara. Keadaan ini akan menyebabkan pengumpulan toksin dalam badan yang menyebabkan barah payudara. Walau bagaimanapun, fakta menunjukkan bahawa kehadiran kawat bra tidak pernah menghalang prestasi sistem limfa di dalam badan.

Walaupun begitu, beberapa pakar kesihatan berpendapat bahawa masih banyak penyebab wanita menghidap barah payudara, seperti kegemukan. Orang gemuk cenderung memilih bra dengan wayar berbanding wanita normal. Obesiti adalah faktor yang mencetuskan kemunculan barah payudara, bukan kerana penggunaan bra underwire.

Namun, anda juga tidak boleh memakai coli underwire ketika terlalu ketat. Bra yang terlalu ketat sebenarnya boleh menyebabkan barah payudara, walaupun pada dasarnya penggunaan bra wayar tidak berbahaya. Hasil penyelidikan dari British School of Osteopathy menyatakan bahawa coli yang terlalu ketat akan menekan otot dan tulang dengan kuat, sehingga anda akan mengalami kesukaran untuk bernafas.

( Baca juga: Pengesanan Awal Kanser Payudara dengan cara ini)

Apa yang Boleh Mencetuskan Kanser Payudara?

Walaupun tidak ada hasil penyelidikan yang secara ilmiah dapat menunjukkan pemicu barah payudara, masih ada beberapa perkara yang meningkatkan risiko wanita mengembangkan penyakit ini. Sebahagian daripadanya adalah:

Umur

Memasuki usia 40 tahun ke atas, wanita akan lebih berisiko terkena barah payudara, walaupun ada juga beberapa penderita yang masih muda.

Rokok dan Alkohol

Bagi anda yang gemar menghisap rokok dan mengambil alkohol, anda perlu berwaspada. Merokok adalah salah satu pencetus utama seseorang menghidap barah, termasuk barah payudara. Bukan hanya perokok aktif, risiko ini juga setinggi perokok pasif walaupun mereka hanya menyedut asap.

Genetik

Sekiranya salah seorang ahli keluarga atau saudara terdekat anda menghidap barah payudara, ini bermakna anda juga mempunyai risiko tinggi untuk menghidap penyakit ini.

Diet Tidak Sihat

Terlalu banyak pengambilan makanan segera, lupa untuk bersenam, terlalu sering bangun, dan pelbagai gaya hidup tidak sihat juga memicu munculnya barah payudara.

Nah, sekarang anda tahu bahawa barah payudara bukan salah satunya hentaman wayar coli. Gaya hidup tidak sihat yang membuat pelbagai penyakit menyerang, termasuk barah. Oleh itu, jika anda mengalami gejala yang tidak biasa di dalam badan anda, segera tanyakan kepada doktor melalui aplikasi tersebut apa yang anda boleh muat turun pada telefon anda. Permohonan Ini juga memudahkan anda membeli vitamin dan ubat-ubatan dan melakukan pemeriksaan makmal secara rutin.