Adakah Terdapat Kesan Sampingan Penggunaan Piala Menstruasi?

, Jakarta - Cawan haid adalah alat yang mengumpulkan darah haid secara dalaman. Tidak seperti tampon, cawan haid tidak menyerap darah tetapi mengumpulkannya dalam cawan silikon atau plastik lembut. Dengan penggunaan yang betul, cawan haid selamat digunakan dan juga dikenali lebih mesra alam.

Hanya perlu berhati-hati, cawan haid mempunyai beberapa risiko yang berpotensi, terutama jika seseorang tidak menggunakannya dengan betul. Walaupun dianggap selamat dari segi perubatan, ada beberapa risiko yang dianggap kecil dan tidak mungkin terjadi jika: cawan haid digunakan seperti yang diarahkan.

Baca juga: Darah Menstruasi Berkurang Selepas Bersalin, Apa Punca?

Potensi Risiko Menggunakan Cawan Menstruasi

Secara amnya, cawan haid tidak berbahaya jika digunakan seperti yang diarahkan. Walaupun banyak orang telah menggunakan cawan haid tanpa mengalami risiko komplikasi, potensi risiko tetap ada dan perlu diperhatikan.

Berikut adalah potensi risiko bahaya penggunaan cawan haid :

1. Sakit Minor dan Kecederaan

Memasukkan sebarang objek ke dalam vagina boleh menyebabkan sakit atau luka kecil. Ini mungkin berlaku sekiranya anda memasukkan cawan haid kira-kira, mempunyai kuku panjang, atau gunakan ukuran cawan haid yang terlalu besar. Kesakitan dan kecederaan ringan boleh berlaku kerana perbezaan kedudukan anatomi atau pemasangan cawan haid salah.

2. Ruam dan Reaksi Alergi

Sebarang produk boleh menyebabkan alahan kulit atau reaksi alergi. Walaupun jarang berlaku, penggunaan cawan haid boleh menyebabkan reaksi alahan. Kerana bahan untuk membuat cawan haid boleh berbeza-beza bergantung pada jenama atau syarikat. Sebilangan orang mungkin mendapati bahawa jenama tertentu berfungsi lebih baik daripada yang lain.

3. Masalah Kencing

Memasukkan sebarang objek ke dalam faraj boleh menjengkelkan uretra dan memasukkan bakteria ke saluran kencing. Ini boleh berlaku pada sebilangan kecil orang yang menggunakan cawan haid . Objek ini dapat menolak uretra dan menyekatnya, menyebabkan masalah kencing.

4. Melepaskan IUD Secara Tidak sengaja

Gunakan cawan haid boleh mencetuskan pembebasan kontraseptif peranti intrauterin (IUD). Walau bagaimanapun, penyingkiran IUD semula jadi boleh berlaku pada kira-kira satu daripada 20 orang, dengan atau tanpa penggunaan cawan haid . Sekiranya anda prihatin dengan potensi risiko ini, anda harus mengelakkan penggunaannya cawan haid .

Baca juga: Diet untuk Mencegah Migrain Semasa Menstruasi

5. Jangkitan

Cawan haid cenderung menyebabkan jangkitan. Walau bagaimanapun, masih ada risiko jangkitan kecil, jika seseorang tidak menjaga kebersihan cawan haid .

6. Sindrom Kejutan Beracun (TSS)

Keadaan ini adalah jangkitan bakteria yang serius dan berpotensi mengancam nyawa yang disebabkan oleh strain Staphylococcus aureus . Sindrom kejutan toksik sering dikaitkan dengan penggunaan tampon, tetapi dalam kes yang sangat jarang berlaku, keadaan ini juga boleh berlaku pada orang yang menggunakan cawan haid .

Orang yang Tidak Boleh Menggunakan Cawan Menstruasi

Menurut konsensus perubatan umum, cawan haid selamat digunakan. Selagi anda menggunakannya mengikut arahan. Sebilangan wanita menyukainya kerana tidak perlu diganti sesering tampon atau tuala wanita dan kerana ia boleh digunakan semula.

Sekiranya anda mengalami jangkitan faraj berulang dan bimbang dengan peningkatan risiko, berbincanglah dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut sebelum menggunakannya.

Lalu, adakah sekumpulan wanita yang tidak dibenarkan menggunakan cawan haid ? Walaupun tidak ada peraturan rasmi mengenai perkara ini, kebanyakan pengeluar mengesyorkan cawan haid untuk semua peringkat umur dan saiz. Kerana cawan haid mungkin bukan pilihan untuk semua orang.

Baca juga: Darah Menstruasi Berkurang Selepas Bersalin, Apa Punca?

Sekiranya anda mempunyai syarat berikut, anda harus membincangkan penggunaannya cawan haid dengan doktor:

  • Vaginismus, keadaan yang menyebabkan penembusan faraj yang menyakitkan.
  • Fibroid rahim, yang menyebabkan tempoh berat dan sakit pelvis.
  • Endometriosis, yang boleh menyebabkan kesakitan dan penembusan haid.
  • Variasi pada kedudukan rahim, yang boleh mempengaruhi penempatan cawan haid.

Memiliki satu atau lebih syarat ini tidak secara automatik bermaksud anda tidak boleh menggunakan cawan haid . Ini hanya masalah ketidakselesaan semasa penggunaan. Oleh itu, anda harus berbincang dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menggunakannya cawan haid .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Piala Menstruasi Berbahaya? 17 Perkara yang Perlu Tahu Tentang Penggunaan Selamat
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Adakah bahaya menggunakan cawan haid?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Piala Menstruasi?