5 Sukan Dalaman Yang Boleh Membakar Banyak Kalori

, Jakarta - Ada berbagai cara untuk menjaga kesehatan, mulai dari makan makanan sehat hingga melakukan olahraga teratur. Bukan hanya untuk menjaga kesihatan fizikal, senaman secara teratur juga dapat membantu Anda menjaga kulit yang sihat, hingga kesehatan mental. Anda tidak perlu berada di luar rumah, anda boleh kerap melakukan sukan yang dapat membakar kalori dari dalam rumah.

Baca juga : 6 Sukan yang Membakar Kalori Paling Banyak

Kalori adalah tenaga yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi. Namun, apabila badan mengalami lebihan kalori, tubuh dapat mengalami masalah kesihatan. Pelbagai masalah kesihatan boleh terjadi kerana lebihan kalori, seperti kegemukan, risiko strok, hingga penyakit jantung. Untuk itu, tidak ada salahnya melakukan sukan dalaman secara berkala yang dapat membantu anda membakar lebih banyak kalori dalam badan.

Berikut adalah beberapa sukan dalaman yang boleh anda lakukan:

1. Tolak Ke Atas

Selain boleh dilakukan di rumah, sukan tolak naik cukup praktikal kerana anda boleh melakukannya bila-bila masa. Sukan tolak naik adalah sukan yang dapat meningkatkan kekuatan badan. Aktiviti ini dapat melatih dada, bahu, dan trisep untuk menjadikannya lebih kuat.

Adakah tolak naik sangat disesuaikan dengan keperluan anda. Lancarkan Garis Kesihatan , kuantiti dan rutin tolak naik Apa yang anda lakukan akan menentukan jumlah kalori yang anda bakar dalam setiap senaman. Keadaan badan yang lebih tepat, tentu kalori yang dibakar akan lebih optimum.

2. Zumba

Pada masa ini anda boleh melakukan senaman zumba di mana sahaja dan bila-bila masa, termasuk dari rumah. Jangan keliru, saat ini ada banyak tutorial untuk melakukan latihan zumba dari media sosial yang anda miliki. Dalam satu jam latihan Zumba, anda boleh kehilangan 300-900 kalori.

Untuk menjadikannya lebih menyeronokkan, anda boleh mengajak ahli keluarga yang lain untuk melakukan latihan zumba bersama-sama dari dalam rumah. Bukan hanya bermanfaat untuk kesihatan, anda juga dapat meningkatkan keakraban antara ahli keluarga.

Baca juga: 7 Kebaikan Senam Zumba untuk Kesihatan

3. tali tali

Tidak ada salahnya dengan melakukan tali melompat semasa berada di rumah. Latihan ini dianggap cukup berkesan untuk membantu anda membakar kalori dalam badan. Lancarkan Bentuk , tali lompat boleh membakar 10 kalori dalam 1 minit latihan. Bukan hanya itu, tali lompat dapat memberikan manfaat lain untuk badan, seperti meningkatkan kekuatan kawasan kaki ke tangan.

4. Labuh

Squats adalah sukan yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja tanpa memerlukan peralatan khas. Dengan melakukan squat secara berkala, anda dapat melatih kekuatan otot kaki dan meningkatkan keseimbangan badan.

Di samping itu, melakukan squat secara berkala dapat membantu anda membakar kalori dalam badan. Tetapi perlu diingat, jumlah kalori yang dibakar ketika melakukan squat sebenarnya ditentukan oleh berat badan anda dan jumlah squat yang anda lakukan setiap hari.

5. Treadmill

Sekiranya anda mempunyai alat treadmill di rumah, keadaan ini sangat membantu anda mengatasi lebihan kalori yang terdapat di dalam badan. Bukan hanya membakar kalori, lakukan rutin treadmill dapat menjadikan badan menjadi lebih kencang dan meningkatkan keupayaan kardiovaskular.

Baca juga: Walaupun sederhana, squat mempunyai banyak faedah

Itulah beberapa latihan yang boleh anda lakukan dari rumah untuk membantu membakar kalori dalam badan. Segera gunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor jika anda mengalami kecederaan ringan pada badan anda semasa latihan untuk mengelakkan keadaan yang lebih teruk.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Berapa Banyak Kalori yang Membakar Pushup.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menggunakan Zumba untuk Menurunkan Berat Badan.
Bentuk. Diakses pada tahun 2020. Latihan Melompat Tali Ini Akan Membuat Anda Berpeluh Dalam Hanya 20 Minit.
Garis Kesihatan. Diakses 2020. Squats.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found