Jangan menukar pasangan, 5 sebab hubungan intim yang sihat diperlukan

, Jakarta - Hubungan intim yang selamat dan sihat adalah hubungan yang dilakukan dengan satu pasangan (tidak mempunyai banyak pasangan pada masa yang sama). Sekiranya anda dan pasangan anda berkomitmen untuk menjalin hubungan cinta yang semakin eksklusif, anda harus mengehadkan semua aktiviti seksual hanya antara anda dan dia.

Semakin kerap anda menukar pasangan (terutama dalam hubungan seks), semakin tinggi risiko anda dijangkiti penyakit kelamin. Lebih-lebih lagi, jika kebiasaan saling berubah tidak disertai dengan penggunaan kondom. Oleh itu, adalah penting bagi anda dan pasangan anda untuk mengetahui keadaan kesihatan antara satu sama lain.

Baca juga: Wah, Seks Juga Dapat Menurunkan Kolesterol

Walaupun anda bertekad untuk hanya melakukan hubungan seks dengan satu pasangan pada masa ini, bahkan mereka yang sudah berkahwin secara rasmi, anda juga masih perlu mengetahui sejarah aktiviti seksual mereka terlebih dahulu. Sekiranya anda melakukan hubungan seks dengan selamat, anda juga akan mengelakkan penyebaran penyakit kelamin. Bukan hanya itu, melakukan hubungan seks yang sihat juga akan menjadikan tubuh sihat, inilah sebabnya!

  1. Sistem Kekebalan Awak

Seseorang yang melakukan hubungan seks, tubuhnya relatif lebih kuat melawan kuman, virus, dan bakteria yang menyebabkan penyakit. Melakukan hubungan seks 1-2 kali seminggu secara berkala dapat meningkatkan kadar antibodi yang dapat melindungi tubuh dari jangkitan. Tetapi, jika hubungan seksual dilakukan lebih dari tiga kali seminggu, tahap antibodi dalam badan sama dengan yang tidak melakukan hubungan seks secara berkala. Penyebabnya adalah tekanan dan kegelisahan.

  1. Boleh Membakar Kalori

Keintiman adalah aktiviti fizikal yang mempunyai berat badan yang sama dengan berjalan pantas. Melakukan hubungan seks selama 30 minit dapat membakar sekitar 200 kalori. Boleh dikatakan bahawa seks adalah aktiviti yang dapat membuat tubuh anda lebih cergas jika dilakukan dengan betul dan sihat.

  1. Menjaga Kesihatan Jantung

Lelaki yang melakukan hubungan seks dua kali seminggu mempunyai risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah, jika dibandingkan dengan orang yang hanya melakukan hubungan seks sebulan sekali. Tidak disahkan bahawa hubungan seks dapat mencegah penyakit jantung. Namun, dapat dikatakan bahawa hubungan intim memang merupakan sebahagian dari menjaga kesihatan jantung.

Baca juga: 3 Faedah Seks untuk Menurunkan Berat Badan

  1. Meningkatkan Kebahagiaan

Hubungan intim yang berkualiti secara berkala dapat meningkatkan kebahagiaan. Telah diketahui bahawa dengan melakukan hubungan seks, anda dapat mengurangkan tekanan yang dialami. Dengan tekanan yang kurang, anda akan lebih bahagia dan badan anda akan lebih sihat.

  1. Menurunkan Tekanan Darah

Melakukan hubungan seks (tidak termasuk melancap) juga bermanfaat untuk menurunkan tekanan darah. Tekanan darah tinggi dikaitkan dengan risiko penyakit jantung dan strok. Diperkirakan bahawa persetubuhan membantu melebarkan saluran darah, meningkatkan penghantaran oksigen dan nutrien ke sel-sel badan. Selain itu, melakukan hubungan seks juga dapat menurunkan tekanan darah, kerana aktiviti ini termasuk dalam aktivitas fisik dengan intensitas yang sama dengan latihan.

Baca juga: Inilah sebab mengapa dorongan seks boleh berubah

Namun, ingat bahawa anda masih perlu mengamalkan gaya hidup sihat dan hubungan intim yang selamat untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini. Ini termasuk penyakit kelamin. Periksa juga keadaan kesihatan anda dan pasangan anda di doktor melalui aplikasi . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store sekarang!