3 Jenis Makanan Baby Hamster Berdasarkan Umur

"Seperti yang diketahui umum, hamster sangat suka makan biji. Namun, makanan hamster apa yang sesuai diberikan ketika haiwan ini masih bayi? Kemungkinan besar berbeza bukan dengan hamster dewasa? Ketahui makanan yang sesuai untuk hamster bayi berdasarkan usia mereka. "

, Jakarta - Hamster adalah salah satu binatang peliharaan yang dipilih kerana ukurannya yang kecil, sehingga mereka dianggap lebih mudah dijaga. Sebenarnya, memelihara hamster juga tidak semudah yang difikirkan oleh banyak orang, terutama ketika haiwan ini masih bayi.

Hamster yang masih bayi tidak boleh diberikan secara sembarangan. Sekiranya anda ingin mengetahui mengenai makanan hamster yang paling sesuai ketika haiwan ini masih bayi, sila baca ulasan ini dengan lengkap!

Baca juga: Ini adalah Jenis Hamster yang biasa dijaga

Makanan Hamster Bayi Mengikut Umur

Memberi makan hamster agak mudah memandangkan semua jenis makanan yang dapat diberikan mudah diperoleh. Walau bagaimanapun, sesuatu yang anda fikir baik untuk diberikan tidak semestinya benar-benar sihat untuk haiwan kesayangan anda. Anda harus merumuskannya dengan teliti sehingga makanan hamster yang diberikan mempunyai nilai pemakanan yang baik dan minimum dalam gula atau lemak.

Sebenarnya, makanan hamster yang diberikan harus mengandungi 12-24% protein dan 3-6% lemak. Untuk hamster atau bayi hamil, makanan yang diberikan harus mengandungi 18-40% protein dengan 7-9% lemak.

Sebabnya ialah wanita hamil dan hamster bayi memerlukan lebih banyak protein untuk terus tumbuh. Pada bulan pertama kehidupan bayi hamster, protein penting untuk pertumbuhannya.

Lalu, jenis makanan apa yang dapat diberikan kepada hamster bayi berdasarkan usia mereka? Inilah jawapannya:

1. Umur 1-15 Hari

Apabila hamster bayi berumur 1 hingga 15 hari, anda tidak boleh memberi mereka makanan. Berdasarkan usia mereka, hamster bayi hanya boleh mengambil susu ibu mereka.

Ini bukan masanya untuk diberi jenis makanan lain. Perkara yang perlu dipastikan adalah pengambilan susu dari ibu dipenuhi dan memberi makanan yang mencukupi untuk ibu. Sekiranya ibu lapar, dia boleh memakan anaknya sendiri.

Baca juga: Ini adalah Kaedah yang Betul untuk Menjaga Hamster di Rumah

2. Umur 16-30 Hari

Apabila anda memasuki usia 16 hingga 30 hari, anda boleh memberikannya air yang tentunya dijaga kebersihannya. Sekiranya terdapat sedikit sumber penyakit, kesan buruk boleh berlaku dengan segera kerana sistem ketahanan badan masih lemah.

Walaupun begitu, anda harus tetap mengawasi bekalan susu dari ibu masih dipenuhi kerana sumber makanan utama masih dari susu ibunya.

3. Melebihi 1 Bulan

Ketika memasuki usia 1 bulan, hamster boleh dikatakan dewasa. Untuk pemilihan makanan hamster pada usia ini masih dalam kombinasi biji-bijian dengan sayur-sayuran. Anda boleh memberinya biji bunga matahari, biji jagung, biji padi, dan lain-lain.

Kemudian, gabungan sayur-sayuran yang boleh diberikan adalah oyong atau kubis kerana lembut, jadi hamster muda masih mudah dimakan. Memberi lobak rebus dan kemudian memotong juga boleh dilakukan.

Baca juga: Jangan Hanya Memilih Sangkar untuk Haiwan Peliharaan

Sebagai pemilik, kadangkala anda mahu haiwan kesayangan anda makan makanan yang sama. Walaupun begitu, pastikan untuk tidak memberi semua makanan yang mengandungi kadar gula yang tinggi. Beberapa makanan yang dilarang termasuk kek, biskut, dan coklat. Dengan tidak memberikan makanan ini, anda membantu menjaga hamster hidup.

Kemudian, jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan hamster yang baik untuk diberikan sebagai bayi, doktor haiwan dari sedia menjawab. Dengan muat turun permohonan , anda boleh berinteraksi secara langsung dengan pakar di mana sahaja dan bila-bila masa. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Merawat Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Diet dan Rawatan Makanan.
Arena Haiwan. Diakses pada tahun 2021. 4 Jenis Makanan Baby Hamster Berdasarkan Umur.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found