4 Petua Supaya Anak Kecil Anda Berani Tidur Sendiri

Jakarta - Tidur bersama ibu bapa bukan sahaja menyebabkan ketidakselesaan anak-anak, tetapi juga ibu bapa. Antaranya ialah kanak-kanak menjadi kurang berdikari dan gelisah apabila terpaksa tidur sendirian. Ibu bapa juga akan merasa sukar untuk tidur nyenyak dan melakukan hubungan seks kerana bimbang akan membangunkan anak. Oleh itu, untuk kebaikan bersama, ibu bapa perlu mengajar anak-anak mereka untuk berani tidur sendiri seawal mungkin.

(Baca juga: Trik untuk Mendapatkan Anak-anak untuk Tidur )

Sebenarnya, tidur dengan anak-anak tidak mengapa. Tetapi ketika mereka semakin tua, ibu dan ayah perlu mengajar anak-anak mereka untuk berani tidur sendirian. Ibu dan bapa boleh bermula seawal mungkin, terutama ketika anak berusia 2 tahun hingga 5 tahun. Kerana lebih awal anak belajar tidur sendiri, semakin mudah baginya untuk terbiasa tidur sendirian. Jadi bagaimana?

1. Buat Peralihan

Tidur sendiri tidak mudah untuk si kecil anda. Oleh itu, ibu dan bapa perlu membuat tempoh peralihan untuknya. Contohnya, anda boleh membiarkan si kecil tidur sendiri pada waktu siang dan tidur semula pada waktu malam. Sekiranya boleh, ibu dan ayah juga dapat menemani si kecil di biliknya sehingga dia tertidur. Selepas itu, ibu dan ayah boleh menukar bilik. Kaedah ini dilakukan agar Si Kecil tidak terkejut jika suatu hari dia diharuskan tidur seorang diri.

2. Buat Suasana Bilik yang Selesa

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mewujudkan suasana bilik yang selesa untuk si kecil anda. Bermula dari menghias bilik dengan pelekat, meletakkan barang-barang yang disukainya, seperti boneka, mainan, dan membaca buku, hingga menyalakan lampu tempat tidur dengan bentuk yang comel. Keadaan ini diharapkan dapat membuat Si Kecil merasa seperti berada di rumahnya dan terdorong untuk tidur sendiri.

(Baca juga: Mengapa Anak Kecil Anda Perlu Tidur? )

3. Elakkan Punca Gangguan

Elakkan anak kecil anda dari pelbagai sumber gangguan, seperti suara televisyen, telefon bimbit, dan alat elektronik lain yang dapat membangunkannya dari tidur. Kerana tidak jarang, Si Kecil yang bangun dari tidur akan bergerak dan mengejar ke bilik orang tua. Apabila itu berlaku, ibu atau ayah perlu membawa si kecil kembali ke katilnya sendiri. Tetapi jika anak kecil anda bangun kerana mimpi buruk, ibu atau ayah perlu terlebih dahulu bertanya apa yang dia impikan, kemudian yakinkan kepadanya bahawa itu hanyalah bunga tidur. Selepas itu, ibu atau ayah boleh membawa si kecil kembali ke katil dan menemaninya tidur sebelum ibu atau ayah menukar bilik.

4. Menghargai Perniagaan Si Kecil

Walaupun tidak berjaya sepenuhnya, tidak ada salahnya memberi penghargaan kepada si kecil. Bermula dari memberi ciuman, terima kasih, pujian, hingga menyajikan menu sarapan kegemarannya. Harapannya agar penghargaan yang sederhana ini dapat menjadikan si kecil anda lebih bermotivasi untuk tidur sendirian.

Semasa berada dalam fasa pertumbuhan dan perkembangan, ibu bapa juga perlu memperhatikan keadaan kesihatan si kecil. Sekiranya si kecil anda sakit, ibu atau ayah boleh membeli ubat / vitamin si kecil anda tanpa perlu keluar rumah. Ibu hanya perlukan muat turun permohonan di App Store dan Google Play, kemudian pesan vitamin / ubat yang diperlukan melalui ciri-ciri tersebut Penghantaran Farmasi atau Apothecary. Selepas itu, ibu hanya menunggu di rumah sehingga pesanan vitamin / ubat yang dipesan tiba. Oleh itu, mari gunakan aplikasi sekarang!

(Baca juga: Kekurangan Tidur Boleh Menyebabkan Gangguan Otak pada Kanak-kanak)